Magazin

6 znakova da ovo nedovoljno dijagnosticirano stanje uzrokuje probleme sa crijevima

0 14

Lea Ann Chen, MD, docentica medicine i direktorica Translacijskog istraživanja upalnih bolesti crijeva na Medicinskom fakultetu Rutgers Robert Wood Johnson, kaže SELF-u da postoji “mnogo razloga” zašto se EPI ne dijagnosticira. “Simptomi EPI su nespecifični i preklapaju se s drugim češćim GI dijagnozama,” objašnjava ona. “Također, testovi za procjenu EPI su vrlo specifični, tako da je malo vjerovatno da će se slučajno dijagnosticirati.”

To znači da bi vaš ljekar posebno morao posumnjati da imate EPI i naručiti odgovarajuće testove da to potvrde u odnosu na slučajno nailazeći na dijagnozu dok vas testiraju na druga stanja – i oni vjerovatno ne bi radili to specifično testiranje osim ako niste imali jedno od gore navedenih stanja povezano s većim rizikom od EPI ili simptoma crvene zastavice, poput neobjašnjive težine gubitak ili nedostatak nutrijenata (što ćemo detaljnije objasniti u nastavku). “Za pacijente čiji je EPI blag ili nije uzrokovan hroničnim pankreatitisom, stanje se može propustiti,” kaže dr. Chen.

Povratak na vrh

Koji su najčešći simptomi egzokrine insuficijencije pankreasa?

Budući da se znaci i simptomi EPI mogu preklapati sa onima drugih GI stanja, možete zamisliti da nije baš zabavno nositi se s njima. “Ako se EPI ne liječi, simptomi mogu biti izuzetno neugodni,” kaže za SELF Mohamed Othman, MD, profesor medicine – gastroenterologije na Baylor College of Medicine. Međutim, postoji nekoliko savjeta da se možda suočavate sa simptomima EPI u poređenju sa simptomima drugog zdravstvenog stanja2 .

Imate neobjašnjivu dijareju nakon što jedete.

Proljev je uobičajen problem koji je obično uzrokovan nečim što ste pojeli, želučanom bubom ili ozbiljnije stanje poput upalne bolesti crijeva, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probave i bubrega.

Međutim, dijareja je također problem kod ljudi s neliječenim ili nedovoljno liječenim EPI, kaže dr. Othman, a za to postoji nekoliko razloga. Jedna je da se hrana koju jedete ne apsorbira pravilno u vašem gastrointestinalnom traktu. To omogućava bakterijama koje prirodno vise u vašim crijevima da fermentiraju tu neprobavljenu hranu, kaže on. U isto vrijeme, voda se skuplja oko nje što može učiniti vašu stolicu tečnijom.

Treba uzeti u obzir i ovo: da neprobavljena hrana može uključivati ​​masnoće, Amy Tyberg, MD, profesor gastroenterologije na Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, kaže SELF. „Mast kasnije ostaje u GI traktu i djeluje kao laksativ dok putuje kroz crijeva“, kaže ona. Označite stalnu dijareju.

Vaš izmet izgleda “masno.”

EPI također može dovesti do masnih izmeta, što je doslovno pražnjenje crijeva koje ima veći sadržaj masti nego inače. Medicinski poznate kao steatoreja4, ove kakice su često bljeđe nego inače, masnije i smrdljivije nego što ste možda navikli, po Klivlendskoj klinici. “To je rezultat nedostatka apsorpcije masti u crijevima,” Philip Hart, MD, gastroenterolog sa Medicinskog centra Wexner Univerziteta Ohajo, kaže SEBI.

Dakle, ako vaše tijelo ima poteškoće sa apsorpcijom masti u vašoj ishrani zbog EPI, ona jednostavno izlazi u vašoj stolici. Upozorenje: Možda ćete vidjeti i kapljice masti ili ulja u izmetu ili uljni talog kako pluta na vrhu toaletne vode nakon što odete, kaže dr. Othman.

Mršavite bez pokušaja.

Kada vaše tijelo ne može razgraditi nutrijente iz hrane koju jedete, ne možete ih pravilno apsorbirati – a to može uzrokovati da izgubite težinu bez pokušaja, dr. Othman kaže. Dijareja uzrokovana EPI također može dovesti do gubitka težine ako je konstantna.

Boli vas stomak.

Ovo je indirektniji simptom. EPI može uzrokovati prekomjerno plinove i nadimanje zbog problema s probavom, pa se zbog toga vaš stomak možda neće osjećati dobro. Poteškoće vašeg tijela sa apsorpcijom masti mogu biti glavni razlog za ovaj simptom, kaže dr. Hart.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.