Magazin

5 simptoma norovirusa koji vas mogu pogoditi jako, jako teško

0 12

Za slučaj da ovo još niste dovoljno čuli: Trebali biste zaista, stvarno dobro i često perite ruke. To je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti da izbjegnete norovirus, gadnu želudačnu bubu od koje se u posljednje vrijeme razbolijevaju mnogi ljudi.

Prijavljeni slučajevi gastrointestinalnog virusa, koji ima tendenciju da izazovu užasnu dijareju i povraćanje tokom otprilike jednog do tri paklena dana, u stalnom su porastu u Sjedinjenim Državama od avgusta 2022, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC ). Potvrđene infekcije rastu širom zemlje, ali su bile najviše u južnim i sjeveroistočnim regijama krajem februara.

Norovirus, koji je najčešći uzročnik virusnog gastroenteritisa (poznatog kao stomačna gripa), širi se poput požara, često direktnim kontaktom s nekim ko je zaražen – recimo, brigom o bolesne osobe, ili dijeljenjem hrane ili pribora za jelo s njima. Norovirus možete dobiti i ako dodirnete kontaminirane površine, kao što su vrata ili kvaka WC šolje, a zatim dodirnete lice neopranim rukama.

Stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto postoji takav primjetan porast broja slučajeva, ali je vrijedno napomenuti da je norovirus donekle sezonski, kaže za SELF Christopher Cao, MD, docent gastroenterologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku. “To je tokom cijele godine , ali o tome više čujemo zimi,” kaže dr. Cao. (Istraživanje sugerira da virus bolje prolazi na nižim temperaturama. Prema CDC-u, slučajevi imaju tendenciju porasta i opstaju u kasnu jesen, zimu i rano proljeće.)

Vjerujte nam. , ne želite da imate posla sa ovim patogenom. Simptomi norovirusa su prilično intenzivni—i velike su šanse da ćete brzo znati da se nešto događa kada se pojave. Evo najčešćih znakova norovirusa na koje treba paziti—i kada je vrijeme da posjetite doktora ako se osjećate jako loše.

1. Užasni grčevi ili bol u stomakuLako je otpisati uznemireni stomak, ali grčeve u stomaku i bolove koje obično izaziva norovirus biće teško zanemariti. Mnogi ljudi također imaju neugodnu mučninu, prema CDC-u.

2. Dijareja, povraćanje ili oboje

Norovirus često uzrokuje upornu dijareju i povraćanje—ponekad oboje u isto vrijeme, Rabia A. De Latour, MD, gastroenterolog i docent medicine na NYU Langone, kaže SELF. Prema CDC-u, nije neobično da se osjećate “ekstremno bolesno” i doživite proljev ili povraćate više puta dnevno ako ste zaraženi norovirusom. (Ipak, norovirus ne bi trebao uzrokovati krv u vašoj stolici.)3. Bolovi u tijelu i drugi simptomi slični gripi

Vaš GI trakt možda nije jedini dio vašeg tijela koji boluje: Norovirus također može uzrokovati bolove u mišićima (slične onima uzrokovanim zbog gripa), umora i glavobolje, prema CDC-u. Ovo su uobičajeni simptomi mnogih zaraznih bolesti; kada vaš imunološki sistem skoči u akciju da se bori protiv štetnog patogena, vaše zaštitne ćelije pokreću upalu, što može dovesti do bolova i učiniti da se osjećate stvarno umorno. 4. Groznica i zimica Niska temperatura—što znači da je vaša temperatura negdje između .6 i 100.3 stepena Farenhajta—normalan je simptom norovirusa, kao i drhtavica. Poput bolova u mišićima, groznica može biti znak da se vaše tijelo bori protiv infekcije i može uzrokovati da se osjećate ljepljivo ili znojni.5. Znakovi teške dehidracije

Budući da norovirus može izazvati naizgled neprestanu dijareju i povraćanje, bitno je da budete svjesni unosa tekućine kada se simptomi pojave, dr. Cao kaže: „Jedan od Najčešći simptomi koje vidimo kod pacijenata je dehidracija.” Ovo, zauzvrat, može dovesti do grčeva u mišićima, glavobolje, vrtoglavice ili vrtoglavice, tamne boje urina, suhih usta, iscrpljenosti ili osjećaja zbunjenosti, kao što je SELF ranije prijavio.

Kada posjetiti liječnika zbog simptoma norovirusaAko imate bilo koji od gore navedenih potencijalnih simptoma norovirusa, a oni se ne smire nakon 48 sati, vrijeme je da potražite medicinsku pomoć, kaže dr. De Latour. Ako imate ljekara primarne zdravstvene zaštite i možete zakazati pregled kod njega, to je dobro mjesto za početak. (Ako ne, razmislite o posjeti centru za hitnu njegu, posebno ako ne možete zadržati hranu ili tekućinu.) Ako vaš zdravstveni radnik posumnja da nešto drugo uzrokuje vaše simptome, moći će vas uputiti u pravom smjeru .

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.