Magazin

3 korisne stvari koje treba učiniti ako se probudite usred noći

0 15

Niko mi nije rekao da kada postaneš mama, buđenja usred noći možda neće prestati kada prođeš fazu bebe. Moj najmlađi ima skoro pet, i još uvijek moram ući u njegovu sobu u 3 ujutro da ga slušam kako prepričava svoje čudne snove.

Da stvari budu iscrpljujuće: nakon što sam se probudio – zbog mame ili neke druge noćne smetnje – borio sam se da zaspim. Dugo vremena, ležanje budno u svom krevetu dok su svi ostali u mom domaćinstvu bili onesvešćeni dovodilo je do tjeskobnih, uznemirujućih misli: Pitao bih se kako bih uopće mogao proći kroz svoju listu obaveza sljedećeg dana dok sam neispavan, Brinuo bih se da nikad neću zaspati, ili bih razmišljao o ogromnim društveno-političkim pitanjima koja je nemoguće riješiti sam (posebno iz kreveta).

Radio sam ono što biste mogli očekivati ​​od nekoga ko se probudio put prije nego što se alarm oglasi: Budite stvarno pod stresom zbog činjenice da budni su kada ne bi trebali biti. Takođe nije iznenađujuće da je to upravo pogrešna stvar, kaže za SELF dr Fiona Barwick, direktorica Zdravstvenog programa Sleep & Circadian na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford. Pa šta treba da uradiš umesto da se plašiš što ne spavaš? Zamolili smo dr. Barwick za njen najbolji savjet o tome kako se nositi s buđenjem usred noći kako biste (nadamo se) mogli mirno zaspati – bez plakanja ili udaranja u jastuk.

Shvatite da vaš mozak preteruje.Kao što je SELF ranije objavljeno, postoji mnogo razloga zašto se možete probuditi noću: Uznemireni ste, pili ste alkohol prije spavanja, morate piškiti, vaš partner (ili pas) hrče, čuli ste glasnu buku napolju – bilo koji način smetnji može vam otvoriti oči. “Odrasli se u prosjeku bude 10 do 12 puta po noći,” kaže dr. Barwick. Ako ste budni manje od tri minuta, verovatno se nećete setiti, kaže ona, zbog čega ne shvatate da doživljavate većinu ovih prekida.

Međutim, ponekad može biti teško vratiti se na spavanje, i to je u redu. „To ne znači da vam je san prekinut“, kaže dr. Barvik. To je važno zapamtiti, dodaje ona, jer je lako upasti u katastrofalno razmišljanje, kao, Nikada se neću vratiti zaspati i moj sutrašnji dan će biti pokvaren! U stvari, , pripremljeni smo za ove spiralne misli: dok zaspite, vaš mozak se zatvara naprijed-nazad, počevši od vašeg frontalnog režnja, regije koja utiče na vašu sposobnost rasuđivanja i regulacije emocija, objašnjava dr. Barwick.

Kada se probudite u drugoj polovini noći (nakon prva tri do četiri sata sna), u velikoj mjeri djelujete iz svog limbičkog sistema, koji uključuje amigdalu , područje u stražnjem dijelu mozga koje je uključeno u emocionalne reakcije poput straha i anksioznosti, kao i hipokampus, memorijsko čvorište vašeg mozga. Kao rezultat toga, vaš emocionalni volumen se može povećati, kaže dr. Barwick, što olakšava razmišljanje o grešci iz srednje škole, recimo, ili o stanju vašeg prijemnog sandučeta, ili o tome koliko ste zabrinuti zbog opadanja populacije kitova .

121212

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.