Magazin

11 znakova dehidracije koje zaista ne biste trebali zanemariti

0 13

Starije odrasle osobe (za koje je manje vjerovatno da će piti dovoljno tečnosti) i mala djeca (koja imaju veće potrebe za energijom i sklonija su se nositi s proljevom i povraćanjem) također imaju veći rizik od dehidracije, prema US National Medicinska biblioteka.

Koji su simptomi dehidracije?

Znakovi i simptomi dehidracije mogu biti prilično očigledni ili naizgled nasumični. Evo šta biste mogli iskusiti kada vašem tijelu treba više tekućine:

1. Grčevi u mišićima

Vaše tijelo voli da održava optimalnu ravnotežu tekućine kako bi osiguralo da različiti dijelovi, od zglobova do crijeva, pravilno funkcionišu, Mark Conroy, MD, liječnik hitne medicine u Ohaju Medicinski centar Državnog univerziteta Wexner, kaže SELF.

“Vašim mišićima je također potrebna određena količina vode da bi dobro funkcionirali,” objašnjava dr. Conroy. Kada ste dehidrirani, vaše tijelo će “izvući vodu iz tog mišićnog tkiva, zajedno s elektrolitima”, kaže on, što može dovesti do bolnih grčeva mišića.

Ovo je često zbog nedostatak natrijuma u organizmu. “Grčevi zbog vrućine ili grčevi cijelog tijela mogu biti povezani sa manjkom natrijuma i gubitkom tekućine, posebno kod osoba koje su ‘slane džempere'”, kaže Pritchett. U ovom slučaju, posebno za vježbe izdržljivosti kao što je trčanje na duge staze, ispijanje sportskog napitka s elektrolitom (ili čak samo slana grickalica s vodom) može biti od pomoći za obnavljanje prirodne mineralne ravnoteže u tijelu.

2. Glavobolja

Tačan razlog zašto dehidracija ponekad uzrokuje glavobolju nije poznat. Jedna teorija je da dehidracija sama po sebi ne dovodi direktno do glavobolje, ali može pogoršati osnovna stanja poput migrene. privremena kontrakcija mozga zbog niskog nivoa hidratacije,” što ne mora nužno biti sjajno, kaže dr. Khan.

3. Niska energija i umor

Kada ste dehidrirani, vaši krvni sudovi se skupljaju i vaše tijelo pokušava povući tekućinu u centralnije locirane organe, poput srca i mozga, kako bi održali njihov pravilan rad, Dr. Conroy objašnjava. To znači da ostatak vašeg tijela može početi da radi sporije, zbog čega ćete se osjećati usporeno i umorno. “Umor je kada vaše tijelo primijeti da nema optimalno stanje,” kaže dr. Conroy.

4. Vrtoglavica

Nizak krvni pritisak koji dolazi sa dehidracijom takođe može učiniti da se osećate pospano, kaže dr. Khan. Niži nivo elektrolita također može uzrokovati vrtoglavicu ili vrtoglavicu.

5. Tamna i smrdljiva mokraća

U normalnim, dobro hidriranim okolnostima, vaš urin bi trebao biti blijedožut sa malo ili nimalo mirisa.2 Međutim, kada ste dehidrirani, moći ćete znati (ili da kažemo miris) kada odlazite, jer ćete vjerovatno piškiti manje nego inače. “Kada postanete dehidrirani, vaše tijelo nastoji sačuvati tekućinu tako što smanjuje izlučivanje urina i koncentrira urin,” kaže dr. Dark. “Dakle, izgleda tamnije i manjeg volumena.”

6. Suva usta, usne ili koža

Zapamtite, dehidracija prebacuje vaše tijelo u način preživljavanja, tako da pokušava prebaciti vodu do područja gdje je najpotrebnija, kaže dr. Khan. „Voda se preusmjerava iz nevitalnih organa kao što je koža u one vitalnije poput srca, mozga i bubrega“, objašnjava ona. Kao rezultat toga, mjesta kao što su vaša usta i usne mogu se osjećati stvarno suvo.

7. Loš zadah

Pljuvačka ima svojstva borbe protiv bakterija, objašnjava dr. Wider. Kada ste dehidrirani, nivo vaše pljuvačke se smanjuje jer vaše tijelo koristi tečnost tamo gdje mu je najpotrebnija, što znači da sposobnost vaših usta da se bori protiv klica koje izazivaju miris možda neće biti tako efikasna. Ako primijetite da iznenada imate loš zadah bez razloga, pokušajte redovno piti više vode. Samo popravljanje suvih usta može osvježiti stvari.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.