Magazin

11 najboljih zatamnjenih zavjesa za zamračenje sobe u 2023.: Deconovo, Nicetown, Amazon

0 9

Dobro naspavati se ponekad već predstavlja izazov, ali ako ulična rasvjeta struji u vašu spavaću sobu u neparne sate ili vas sunce probudi u cik zore, može početi se osjećati nemoguće. Unesite: zamračujuće zavjese, koje vašu spavaću sobu mogu učiniti toliko mračnom i udobnom da biste ih mogli dodati u svaku sobu u vašem domu (znate, za potrebe drijemanja).

Prema za stručnjake, tretmani za prozore i draperije koji blokiraju svjetlo su jednostavan dodatak vašoj spavaćoj sobi koji može dovesti do velikih poboljšanja vašeg sna.

Koje su prednosti zatamnjenih zavjesa za spavanje ? Želite da vaša soba bude što mračnija prije nego odete u krevet, Daniel A. Barone, MD, pomoćnik medicinskog direktora Weill Cornell centra za medicinu spavanja u New Yorku, kaže SELF. “Malo ambijentalnog svjetla, bilo od ulične svjetiljke ili sunca, može biti dovoljno da se neko probudi,” kaže on.

U stvari, biti izložen samo luxa (što je otprilike količina svjetlosti koju vidite u sumrak) prije spavanja može imati negativan utjecaj na vaš san, kaže za SELF dr Kathryn Jean Reid, profesorica neurologije (medicina spavanja) na Medicinskom fakultetu Feinberg Univerziteta Northwestern. Iz istog razloga stručnjaci obeshrabruju korištenje ekrana neposredno prije spavanja – televizori, tableti i telefoni generiraju jako, plavo svjetlo koje može otežati zadremanje ili dremanje tokom noći. Naravno, nekoliko epizoda vaše ugodne Netflix emisije bi vas moglo uljuljkati u stanje opuštanja, ali bilo koja vrsta izlaganja svjetlu prije nego što odete u vodu će vam pokvariti san.

To je zato što je i tama korisna kada je u pitanju odmor i kvalitetan odmor. Dr. Barone objašnjava da tama potiče vaše tijelo da proizvodi melatonin, hormon koji vaš mozak prirodno proizvodi i koji pomaže u regulaciji vremena vašeg ciklusa spavanja i buđenja. “Kada imate zavjese za zamračenje, ono što radite je da pomažete u promociji toga “, kaže on.

Zamračujuće zavjese će vam pomoći da spriječite prodiranje svjetlosti u vašu spavaću sobu, tako da proizvodnja melatonina u vašem tijelu može da teče svojim tokom i da možete lakše zaspati. I dr. Barone i dr. Reid kažu da ih vrijedi pokušati za gotovo svakoga ko želi tamniju spavaću sobu, uz nekoliko upozorenja. Kao prvo, ne bi trebalo da vaš prostor čine tako pećinskim da nije bezbedno da ustanete u usred noći (recimo, koristiti kupatilo). Takođe ne bi trebalo da ostanu zatvorene predugo nakon što se probudite – dobijanje doze jarke dnevne svetlosti ujutru je jednako važno za vaš ciklus spavanja i buđenja kao i održavanje lepote i tame noću, kaže dr. Reid. Konačno, zavjese za zamračivanje neće biti lijek za sve poremećaje spavanja kao što je nesanica, ali set nijansi koje blokiraju svjetlo može igra vrijednu pomoćnu ulogu u namjernoj rutini prije spavanja.

Kako kupiti zavjese za zamračivanjeZamračne zavjese koje odaberete uglavnom će ovisiti o tome koliko svjetla želite blokirati. Neke zavese su dizajnirane da stvore gotovo potpuni mrak, dok će druge jednostavno smanjiti količinu svetlosti koja dopire do vaše sobe (ove se često reklamiraju kao „zavese koje zamračuju prostoriju“).

Određene zavjese za zamračivanje također nude dodatne pogodnosti poput smanjenja vanjske buke i regulacije temperature, koje će imati različite stupnjeve efikasnosti, ali mogu biti dobar poticaj ako živite u prometnoj ulici ili želite voditi računa o energetskoj efikasnosti, posebno u toplijim mjesecima. Možda najvažnije, ne zaboravite da kupujete imajući na umu stil vašeg doma; ne samo da su ove nijanse dostupne u nizu različitih veličina, već možete pronaći i zatamnjene zavjese u raznim bojama i printovima.

Imajući sve to na umu, evo najbolje zavjese za zamračivanje koje možete isprobati upravo sada, od velikih trgovaca i visoko ocijenjenih brendova draperija kao što su Amazon, West Elm, Deconovo i još mnogo toga.

Svi proizvodi predstavljeni na SELF su neovisno odabrani od strane naših urednika. Međutim, kada nešto kupite putem naših maloprodajnih veza, možemo zaraditi proviziju za partnere.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.