Magazin

10 simptoma alergijske reakcije koje zaista ne biste trebali zanemariti

0 18

Povratak na vrh

Šta su najčešći simptomi alergijske reakcije?

Simptomi alergijske reakcije mogu se kretati od blagih, lokaliziranih izbijanja u određenom dijelu Vaše tijelo do teških alergijskih reakcija koje aktiviraju zvona za uzbunu po cijelom tijelu. Evo na šta treba paziti.

Začepljenost, kihanje i curenje iz nosa

Kada udišete alergen poput polena drveća , buđ ili prašina, vaš imunološki sistem pokreće oslobađanje histamina iz ćelija unutar vaših nosnih prolaza, kaže dr. Abdeldaim. To uzrokuje “alergijski rinitis” ili upalu u nosu, a zauzvrat pojačano stvaranje sluzi. Sezonski i cjelogodišnji alergeni mogu izazvati svrab, začepljen nos, napade kihanja i postnazalno curenje (taj neugodan osjećaj dok sluz iz sinusa curi niz grlo).

Možda ćete se osjećati kao da imate prehladu, kaže dr. Tam. Ali jedan od načina da se utvrdi razlika je da virusna infekcija obično nestaje u roku od jedne do dvije sedmice, dok su simptomi alergije kronični i mogu trajati nekoliko sedmica.

Svrbele i iritirane oči

Ako alergeni poput peruti kućnih ljubimaca ili grinja uđu u vaše oči, histamini bi se mogli razbuktati i učiniti ih natečenim, crvenim, svrbežnim i vodenim, Marc F. Goldstein, dr. certificirani alergolog i imunolog u Centru za astmu u Filadelfiji, kaže za SELF. Ovo se zove alergijski konjunktivitis jer alergeni uzrokuju oticanje zaštitnog omotača oka i kapka – konjunktiva. Vaše oči također mogu imati osjećaj da peku ili su osjetljivije na svjetlost.

Osip

Oslobađanje histamina također može učinite da vam koža svrbi, kaže za SELF Sanjeev Jain, MD, PhD, certificirani alergolog i imunolog u Columbia Allergy u Kaliforniji. U stvari, nadražena koža je jedan od najčešćih znakova alergijske reakcije bez obzira na to da li ste jeli, udahnuli ili mazali alergen.

Simptomi mogu varirati. Možete razviti suhe mrlje koje svrbe zbog ekcema nakon što je vaša koža bila izložena iritantu ili alergenu, ili biste mogli imati svrab, crvene kvrge ili koprivnjaču.

Otežano disanje, kašalj, i zviždanje

Ako histamini dođu do pluća, oni takođe mogu izazvati simptome astme kao što su otežano disanje i napadi kašlja, kaže dr. Tam. Ako ste jedan od preko 25 miliona Amerikanaca s astmom, alergeni (poput žohara, peruti kućnih ljubimaca, plijesni i grinja) su također jedan od najčešćih pokretača problema s disanjem i piskanje. Čak i alergije na hranu mogu uzrokovati simptome slične astmi.

Gastrointestinalni distres

U roku od nekoliko minuta, čak i mala količina hrane—npr. gutljaj mlijeka, tragovi jaja ili kikirikija – mogu izazvati alergijsku reakciju u vašem GI traktu. Upala u vašem želucu može uzrokovati simptome kao što su grčevi, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, pa čak i dijareja, kaže dr. Goldstein.

Lako je pobrkati alergije na hranu s intolerancijom na hranu. Ali intolerancija na hranu obično je ograničena na probleme sa gastrointestinalnim traktom, dok alergije na hranu često dolaze s dodatnim simptomima kao što su trnci ili svrbež u ustima, oticanje u ustima i grlu, svrbež kože, koprivnjača, piskanje, začepljenost nosa, problemi s disanjem, pa čak i vrtoglavica i nesvjestica.

Anafilaksija

Konačno, jedna važna grupa simptoma kojih treba biti svjesna je anafilaksija, kaže dr. Tam. Ova teška alergijska reakcija je opasna po život, pa je hitna medicinska pomoć neophodna. Anafilaksa je najčešće uzrokovana hranom, ubodom insekata, lijekovima i alergijama na lateks.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.