Magazin

Zašto imam 1 do 3 oštre male dlačice na bradi koje se stalno vraćaju?

0 19

“Svaka žena koju poznajete vodi doživotnu bitku protiv jedne dlake na bradi.” Taj viralni tvit, koji je nedavno napisala standup komičarka Julia Claire, prikupio je više od 000,000 lajkova i broj ih se broji – tako da zvuči kao da bi mogla biti na nešto.

Hej, sigurno smo bili tamo. Ponekad vam se desi da samo vidite sebe u ogledalu i odjednom je dlaka na bradi upravo tamo, u svom svom sjaju, viri sa istog mesta uvek misteriozno pojavljuje se, iako biste se mogli zakleti da ste čupali tu puzavu prije mjesec dana.

Odgovori na Clairin tvit možda su bili jednako povezani kao i prvobitna misao: „Nikad ne vidite da raste. Ili je svježe iščupan ili dugačak 3 inča”, napisala je jedna osoba na Tviteru. „Ta stvar nije iz ove oblasti. Mračne sile ga prizivaju preko noći jer ne mogu prihvatiti da je rastao sve ovo vrijeme i nisam ga primjećivao dok nije bio dužine Rapunzel”, dodao je drugi.

Naravno, dlake na bradi ( ili bilo koje dlačice na licu ili tijelu, što se toga tiče) je „apsolutno normalno kod svih“ i nema čega se stidjeti, bez obzira na spol, kaže Susan Massick, MD, vanredni profesor dermatologije na Medicinskom centru Wexner Univerziteta Ohio State, .

Ipak, sasvim je u redu ako više volite ukloniti bilo koju dlaku s tijela, uključujući i one na bradi koje naizgled niknu preko noći. Dlake na bradi mogu izgledati drugačije, pa čak i čvršće od ostalih dlačica na licu, a za to postoji razlog. Dlake na vašem tijelu generalno se mogu podijeliti u dva tabora: vellus dlake, koje su obično svjetlije, tanje i manje (puh breskve); i terminalne dlake, koje su tamnije, deblje i duže.

Vaše tijelo—uključujući lice i vrat—prekriveno je vellus dlakom, ali ponekad se vellus kosa može pretvoriti u terminalnu kosu, dasku -certificirani dermatolog Ife J. Rodney, MD, FAAD, osnivački direktor Eternal Dermatology + Aesthetics i profesor dermatologije na Univerzitetu Howard i Univerzitetu George Washington, kaže za SELF. Krivac je, kaže ona, obično testosteron; svi imaju ovaj hormon u svom tijelu, ali neki ljudi ga proizvode više od drugih i folikuli dlake svake osobe različito reagiraju na različite nivoe hormona. Cis žene „uglavnom imaju vellus kosu sa vrlo malo gustih tamnih dlačica na licu“, kaže za SELF dr Cindy Wassef, docent na Rutgers centru za dermatologiju.

U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, možda ćete biti skloniji snažnom rastu dlačica na tijelu. Osobe sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), na primjer, imaju visok nivo androgena (grupa polnih hormona koja uključuje testosteron), što onda dovodi do onoga što neki smatraju “pretjeranim” rastom kose.

I, opet, svaka osoba ima jedinstvenu hormonsku strukturu i genetske predispozicije, tako da su te nasumične dlačice na bradi samo dio onoga što vas čini, pa, vama. Teško je tačno reći zašto imate jednu ili dvije koje rastu kao korov na istom mjestu, ali dr Rodney kaže da se to može dogoditi na folikulu dlake do osnova folikula. “Mislim na to jer ti određeni folikuli imaju niži prag za testosteron,” kaže ona.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.