Magazin

Vodič za podršku prijateljici koja razmišlja o abortusu

0 21

Sve u svemu, abortus može uključivati ​​dosta čekanja, tako da može biti od pomoći ponijeti stvari (križaljke, gomila sačuvanih Instagram kolutova) koje će vas oboje zaokupiti kada je to potrebno. S tim u vezi, ako vi ili vaš prijatelj putujete na proceduru, zalihe grickalica i preuzetih podcasta mogu vam pomoći da provedete vrijeme i učinite da se vaš prijatelj osjeća ugodnije.

Ako vaš prijatelj može idite sami i radije biste to učinili, također možete ponuditi organiziranje prijevoza tako što ćete naručiti dijeljenje vožnje ili poslati Venmo da pokrije neke ili sve njihove putne troškove, ako imate sredstava i želite pomoći na taj način.

Sada, recimo da vaša prijateljica ima medicinski abortus—koji se sastoji od dva različita lijeka na recept, mifepristona i misoprostola—kod kuće. Ponudite da budete tamo s njima, ako ste spremni i dostupni. (Potencijalne nuspojave kao što su grčevi, krvarenje i mučnina često se javljaju nakon druge pilule, misoprostola, što uzrokuje da grčevi prođu trudnoću.)

Možda možete čak i ponuditi da prespavate tako da možeš biti tu ako im zatrebaš. A ako žele da budu sami ili sa nekim drugim, paket za njegu sa tabletama protiv bolova, ulošcima, jastučićem za grijanje, njihovom omiljenom hranom za utjehu i njihovim omiljenim cvijećem – ili šta god znate da bi im se svidjelo – može biti od velike pomoći .

9. Nakon abortusa, prijavi se. Onda nastavi da se javljaš.Samo zato što je procedura završena ne znači da treba da se prestaneš pojavljivati. „Nakon što vaša prijateljica abortira, najvažnija stvar koju možete da uradite je da saslušate njihove potrebe i nastavite da budete prijatelj koji vam pruža podršku“, kaže dr. Dean. “Možda samo žele da neko bude u blizini nakon njihovog abortusa. Možda žele da im trljate leđa, skuvate topli čaj, gledate njihovu djecu, donosite im hranu za utjehu ili ih pustite da se odmore.”

Ili ako je vrijeme za samu ono što je vaš prijatelj žude, dajte im taj prostor. Ali dr. Rubin preporučuje da im se ponudi da budu dostupni u slučaju da se predomisle. Pokušajte nešto poput: „Možemo li napraviti plan da ćete me kontaktirati ako se ne osjećate dobro?“

10. Uvjerite ih da je, kako god osjećaju, savršeno opravdano.U zavisnosti od okolnosti, vaš prijatelj bi mogao osjetiti olakšanje i uzbuđenje da nastavi dalje sa životom. Mogli su da se osećaju tužno i da požele da nikada nisu morali da biraju. Ili bi mogli osjetiti mješavinu mnogih emocija. Pokušajte da im pomognete da ostave bilo kakva očekivanja koja bi se trebali osjećati na određeni način podsjećajući ih da je to njihovo iskustvo i samo njihovo. „Ponekad se priča o tome kao da su abortusi svi isti“, kaže dr. Rubin. „Ali ne postoji jedinstven način da se doživi abortus.“

Isto tako, ne postoji jedan način da se neko podrži kroz iskustvo, tako da, opet, ono što vašem prijatelju ili voljenoj osobi vjerovatno najviše treba je da biste se prilagodili njihovim specifičnim brigama. A ako čitate ovaj članak, već ste dobro počeli.

11. Ako će vam vaša uvjerenja otežati da budete uz svog prijatelja, objasnite to na najljubazniji način na koji možete.Možda da neočekivano zatrudnite, nikada ne biste dobili abortus. Raditi ono što je ispravno za vas je uvijek valjan izbor, ali to nema nikakvog uticaja na ono što je ispravno za nekog drugog. „Samo tvoj prijatelj zna šta je najbolje za njih“, kaže dr. Dean. “Svaka situacija je drugačija.”

Pa kako izgleda biti dobar prijatelj ako ste protiv prijateljičinog abortusa? Ako ste u mogućnosti da ponudite određene vrste podrške bez prosuđivanja, učinite to, kaže dr. Rubin. Na primjer, možda ste voljni saslušati svog prijatelja bez pokušaja da ga pokolebate, ali ne možete ga pratiti do i od procedure.

Ako ne možete biti nepristrasni Uopšte, u redu je to reći zbog svog prijateljstva, kaže dr. Rubin. Možete reći svom prijatelju da je to nešto što zaista snažno osjećate, i iako poštujete njihovu tjelesnu autonomiju, ne možete o tome razgovarati s njim jer bi to vjerovatno samo izazvalo nevolje za oboje. Zaključak: Treba im vaše prijateljstvo, a ne vaša rasuđivanja.

Povezano:

15 Načini da se psihički i fizički pripremite za postupak pobačaja Da, možete biti i religiozni i pro-izborAbortirala sam jednostavno zato što nisam bila spremna. To je dovoljno.11

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.