Magazin

Tablete za suvo gutanje: Zašto je uzimanje lijekova bez vode rizično

0 53

Verovatno ste se već našli u ovom scenariju: usred je noći, a vi se iznenada probudite sa snažnom glavoboljom. Spotičete se pokušavajući pronaći bilo kakvu pilulu koja će brzo ublažiti bol, tako da ćete se, nadamo se, probuditi osjećajući se malo bolje. Možda “osušite” lijekove bez vode – ili ga zalijete pićem, ali odmah legnete.

Ali to je potencijalno rizična stvar, a nedavni TikTok naglašava moguće opasnosti od pogrešnog uzimanja lijeka objašnjava jedan razlog zašto. Video, koji je objavila kreatorka sadržaja i video producentica Lucie Fink, dijeli priču o “prijateljici prijatelja prijatelja” koja je u toku noći bacila tablete protiv bolova bez vode, vratila se u krevet i probudila sa zaglavljenim u grlu – i onda su morali hitno da budu prebačeni u bolnicu. Razlog? Pilula im je “spalila rupu” u grlu jer je “samo stajala tamo”. “Stvarno mi se zapelo”, rekao je Fink u videu, koji je prikupio više od 459, pregledi. I dobro…isto.

Pa kako (i zašto) se ovo dešava? Da biste saznali zašto je toliko važno uzimati tablete s puno vode, SELF je razgovarao s farmaceutom za njihove savjete.

Evo zašto tablete za suho gutanje mogu biti potencijalno opasne.

Istina je, ono što se dogodilo osobi u TikTok priči može se dogoditi svakome, kaže SELF-u Matthew Britt, RPH, farmaceut klinike Cleveland. “Uzimanje oralnih lijekova s ​​vodom važno je kako bi se osiguralo da lijek prođe u vaš želudac i tanko crijevo i da vam se ne zaglavi u grlu”, kaže Britt. “Ovo će omogućiti da se lijek pravilno apsorbira u tijelu i proizvede željeni efekat.”

Također treba izbjegavati puzanje u krevet, odlazak na kauč na spavanje ili ležanje uopće odmah nakon uzimanja bilo koje tablete ili tablete. To je zato što “određeni lijekovi mogu izazvati iritaciju ili oštećenje” jednjaka ili crijeva ako ih ne popijete s punom čašom vode i ostanete uspravni, sjedite ili stojeći, barem . minuta nakon što progutate drogu, kaže Britt.

U „ekstremnim slučajevima“, objašnjava Britt, tablete za suvo gutanje ponekad mogu dovesti do čireva—koji su rane nalik kraterima koje nastaju kada se ukloni sloj kože ili tkiva – u bilo kojem dijelu probavnog sistema. Kada se to dogodi u grlu, to se naziva ezofagitis izazvan tabletama ili lijekovima, a 459 rad objavljen u Turkish Journal of Gastroenterologija je otkrila da “skoro svaka vrsta lijeka” može uzrokovati ovu vrstu čira, posebno doksiciklin (obično prepisivan antibiotik). Lijekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta kao što su aspirin, ibuprofen, naproksen natrijum i acetaminofen takođe su česti krivci. Zašto? Ostatak ili omotač od lijeka također se zaglavi u grlu kada se pilula ne spusti, što može imati toksični učinak na osjetljivu sluznicu vašeg jednjaka. Drugim riječima: definitivno je vrijedno truda pronaći i napuniti tu bocu vode.

Može li uzimanje tableta na pogrešan način i one učiniti manje efikasnim?

Apsolutno, kaže Britt. Na primjer, kaže on, „neki lijekovi najbolje djeluju ako se uzimaju na prazan želudac, a drugi su efikasniji kada se uzimaju uz užinu ili obrok; određene lijekove treba uzimati samostalno kako bi se maksimizirala efikasnost”, što je važno imati na umu ako žongliraš s više recepata.

Da biste bili sigurni, uvijek trebate razgovarati sa Vašim lekarom koji Vam je prepisao lek kad god se promeni raspored uzimanja lekova. Zatim se ponovo prijavite kada preuzmete recept. “Uvijek se posavjetujte sa svojim farmaceutom kada započinjete s novim lijekom”, kaže Britt. “Farmaceuti vam mogu pomoći da odredite raspored kako biste bili sigurni da uzimate sve svoje lijekove kako treba.”

Srećom, ovo izgleda kao nešto o čemu morate čuti samo jednom – za Finka , činilo se da je ta jedna priča bila dovoljna da utiče na njene navike. “Sada svaki put kada uzmem tabletu usred noći,” rekla je, “popijem unce vode kako bih bila sigurna da sam stvarno se spuštam.”

Povezano:

‘Skin Cycling’ je buzzy TikTok trend koji se dermatolozima zapravo sviđaKako progutati pilulu ako smatrate da je to potpuno nemogućeTikTok mijenja način na koji govorimo ADHD—Za bolje i gore20142014459

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.