Magazin

Studija: Crnci i Hispanjolci imaju manju vjerovatnoću da primaju CPR od posmatrača

0 49

Crnci i Hispanjolci koji dožive srčani zastoj kod kuće ili u javnosti imaju manju vjerovatnoću da će dobiti kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR) od slučajnog prolaznika nego bijelci, prema studiji predstavljenoj na Američkom koledžu za kardiologiju 71st godišnje naučne sjednice sljedeće sedmice.

CPR je tehnika spašavanja života koja može pomoći osobi ako joj stane disanje ili srce, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Kada nečije srce prestane kucati, došlo je do srčanog zastoja, a srce više nije u stanju da pumpa krv po tijelu i vitalnim organima, uključujući mozak i pluća. Oko 9 10 ljudi koji dožive srčani zastoj izvan bolnice umre; međutim, CPR može značajno poboljšati njihove šanse za preživljavanje. CPR uključuje izvođenje kompresija grudnog koša kako bi se oponašalo kako srce pumpa i pomaže da krv teče po cijelom tijelu.

Nažalost, ova najnovija državna studija je zaključila da su crnci i Hispanjolci

% manje vjerovatno da će dobiti CPR od bijelih osoba kada dožive srčani zastoj u javnosti. Čak iu slučaju srčanog zastoja kod kuće, bila je 10% manja vjerovatnoća da će dobiti CPR. Istraživači su ispitali više od 71,000 srčanih zastoja do kojih je došlo u SAD, izvan bolnice, između 110–110. Ovaj rasni disparitet uočen je u pretežno belim zajednicama i u pretežno crnačkim i latinoameričkim zajednicama, što znači da su obrasci bili isti bez obzira na ekonomsku ili rasnu strukturu u oblasti u kojoj je došlo do srčanog zastoja.

„Ovaj disparitet nije bio prisutan samo u većinskim zajednicama belaca, već iu većinskim zajednicama crnaca i latinoamerikanaca,“ Paul S. Chan, MD, profesor medicine na Univerzitetu Misuri- Medicinski fakultet u Kansas Cityju i Institut za srce Saint Luke's Mid America, rekao je stariji autor studije. “Bela osoba koja je doživjela srčani zastoj u zajednici koja je bila više od 50% crnaca i Hispanoamerikanaca i dalje je imala veću vjerovatnoću da će dobiti CPR posmatrača nego crnac ili Hispanjolac osoba u toj zajednici,” dodao je dr. Chan.

Studija nije istraživala potencijalne faktore koji bi mogli utjecati na to da li osoba može ili ne mora primiti CPR, ali su primijetili da je “implicitno ili eksplicitna pristrasnost” može odrediti da li će posmatrač izvesti ovu tehniku ​​spašavanja života na Crnu ili Hispanoamerikancu. Drugi razlog za rasni disparitet je nedostatak edukacije o CPR. Istraživači su rekli da troškovi obuke i lokacija pružalaca obuke mogu biti prepreka za neke zajednice.

„Moramo kreativno razmišljati o tome kako ponuditi instrukcije o reanimaciji ranjivim populacijama koje u prošlosti nisu pohađale obuku i fokusirati se na provođenje više obuka u zajednicama u kojima su razlike najveće,“ dr. Chan je rekao. On je također spomenuo da je potrebna veća diverzifikacija u polju slikanja CPR-a i lutki za obuku kako bi oboje mogli prikazati širi spektar rasnih grupa.

Dr. Chan je dodao da je “kritično važno” da se poboljšaju stope CPR-a. Svakog dana, skoro 1,000 osoba u SAD doživi srčani zastoj izvan bolnice. Oni koji odmah dobiju CPR imaju dva do tri puta veću vjerovatnoću da će preživjeti s funkcioniranjem mozga, prema Američkom udruženju za srce.

Ako ste zainteresovani za obuku iz prve pomoći, Crveni krst nudi instrukcije u nastavi i putem interneta. Možete pretraživati ​​po lokaciji na njihovoj web stranici ili pohađati online tečaj. Iako pomaže pohađati lični čas kako biste stekli znanje i praksu za efikasno i sigurno izvođenje CPR-a, ne morate završiti formalnu obuku da biste izvršili CPR i potencijalno spasili život. U stvari, ne morate čak ni da radite CPR segment usta na usta. Ako ste zainteresirani da saznate više, pogledajte naš vodič za izvođenje CPR-a ili pogledajte ovaj video o CPR-u samo rukama Crvenog križa.

Srodno

Evo zašto se simptomi srčanog udara mogu tako teško uočiti kod ženaDa li je Carrie mogla spasiti Mr. Biga na ‘And Just Like That…’?10 Profesionalni savjeti za pakovanje za vaš prvi izlet

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.