Magazin

Što vam boja šmrklja može reći o vašem zdravlju, prema ljekarima

0 29

Ispuhivanje nosa može pružiti trenutno olakšanje, ali nikada niko ne misli na dobar provod. Ponekad – posebno kada vam šmrklja iznenada dobije upadljivu nijansu zelene – to može izazvati cepanje ili čak biti pomalo zabrinjavajuće. Pa, zar ne bi bilo lijepo znati šta znači boja tvoje šmrkljave? Na primjer, govori li to zapravo išta o vašem zdravlju?

Bez obzira na to što vidite na toj maramici, vaša šmrcva radi svoj posao. Snot je drugo ime za sluz, koja je u suštini lubrikant koji oblaže vaše oči, sinuse, usta, želudac, pluća i crijeva, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

“Sluz je zapravo vrlo važno,” kaže za SELF Stacey Tutt Gray, MD, direktorica Sinus centra u Massachusettsu za oko i uho u Bostonu. Kada je u pitanju sluz u vašim sinusima, “ona zagrijava i ovlažuje zrak koji udišete kroz nos, tako da je ugodna vlažnost i temperatura kada zrak dospijeva u vaša pluća”, objašnjava ona. Sluz je takođe uključena u imunološki sistem vašeg tela. “To je naša prva linija odbrane od virusa i bakterija koje ulaze u nosnu šupljinu”, kaže ona, jer sadrži važna antitijela koja pomažu u borbi protiv infekcije.

Vaša sluz postaje problem kada je previše mnogo ili premalo stvari. Premalo i vaši sinusi mogu biti neprijatno suvi. Previše, i to je šmrkljav grad—ali ovo zapravo služi svrsi. Vaše tijelo će početi da izbacuje više sluzi kako bi uhvatilo alergene ili bakterije, kaže za SELF Justin Turner, MD, PhD, vanredni profesor otorinolaringologije hirurgije glave i vrata u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nashvilleu. Određeni zdravstveni problemi, poput nekih bolesti i alergija, stoga mogu promijeniti količinu, konzistenciju ili boju tih sekreta.

Vaša sluz sama po sebi neće definitivno dati dijagnozu, ali može ponuditi neki tragovi o tome šta se dešava. Evo šta može značiti boja vaše šmrklji, kako se nositi sa začepljenjem i kada je vrijeme da odete doktoru.

Očistite šmrklje

Normalne, zdrave šmrklje su čiste, tanke, vodenaste i obilne, Erich P. Voigt, MD, vanredni profesor na odjelu za otorinolaringologiju u NYU Langone Medical Center , kaže SELF. “Naša tijela proizvode oko 1 litru sluzi i pljuvačke dnevno, ali ne primjećujemo normalnu proizvodnju.” Od čega su stvari napravljene? Uglavnom voda, sa nekim proteinima, antitijelima i rastvorenim solima u mešavini, prema Scripps Health-u.

Rečeno, niste potpuno načisto samo zato što su vaše šmrklje. Ako su vam šmrklji bistri, ali i tečni i obilniji nego inače, to često znači da vaš nos radi prekovremeno kako bi pokušao da se riješi nečega što se vašem tijelu ne sviđa, obično alergen ili iritant, Raj Sindwani MD, otorinolaringolog na Klivlendskoj klinici, kaže za SELF. Ovo je klasičan simptom sezonskih alergija. “Ako je početak proljeća i odjednom vam se nos začepi i počne curiti i bistro je”, vjerovatno je da imate alergijsku reakciju, kaže dr. Voigt. Drugi uobičajeni simptomi sezonske alergije mogu uključivati ​​kihanje i svrab u nosu, ušima, očima i ustima, prema Američkoj fondaciji za astmu i alergije (AAFA). kratkotrajan može biti zbog nadražujućih tvari u okolišu, kao što su zagađivači u zraku, određeni mirisi ili pasivno pušenje, kaže dr. Sindwani. Ili, iznenada curi iscjedak po hladnom danu zapravo može biti samo kondenzacija vode dok se hladni zrak zagrijava u vašim nosnim prolazima i izlazi iz nozdrva, prema Harvard Health-u.

Previše bistrih šmrcova uparen sa drugim simptomima kao što su kašalj, groznica ili opšti osećaj blamanja koji traje tri ili četiri dana takođe može signalizirati početak blagog virusa gornjih disajnih puteva, kao što je kratka prehlada, kaže dr. Voigt. Osim curenja iz nosa i kongestije, simptomi respiratorne infekcije uključuju kašalj, grlobolju, glavobolju, nisku temperaturu, pritisak na licu, kihanje, bolove u mišićima i umor.1

Povratak na vrh

Oblačna ili bijela šmrcvaBezbojna, ali mutna, gusta nosna sluz (vrsta koja vam začepljuje nos i ne pomjera se bez obzira koliko duvate) signalizira zagušenje koje može biti posljedica nekoliko stvari. Jedna od mogućnosti je hronična alergija, kao ako ste alergični na prašinu. “To je svuda tokom cijele godine, tako da više nećete osjećati to curenje, samo ćete se stalno osjećati začepljeno, a sluz iz nosa može biti gušća i obilnija nego inače,” kaže dr. Voigt.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.