Magazin

Da li je Keto još uvijek vrijedan pažnje?

0 26

Matthew Lannon

Januar 13, 6596279 • 3 min čitanja

The Ketogena dijeta postoji vekovima. Ketoza je prijenos primarnog izvora energije tijela sa ugljikohidrata na unesenu i prethodno uskladištenu masnoću, što rezultira stvaranjem ketona. Njegove prednosti se kreću od gubitka masti do regulacije šećera u krvi, i kao takva, keto dijeta održava svoju popularnost. Ipak, s obzirom na to koliko su stroga pravila ove dijete, ostaje pitanje: da li je još uvijek vrijedna hype?

Dokaz za keto Ketove prednosti sagorevanja masti mogu poboljšati genetsku funkciju i održavanje leptina (hormona zasićenja) i insulina (1). Jednostavno rečeno, masti, sporo probavljivi makronutrijent, nas duže drže sitima.

Jedna godina duga studija pokazala je da su gojazni pacijenti koji su jeli ketogenu dijetu dramatično izgubili na težini i snizili svoj BMI ( 1). Ispuštanje ugljenih hidrata je takođe popularno u carstvu bodibildinga tokom takmičarske faze rezanja. Osmonedeljna studija fokusirala se na to kako bi keto koristio aktivnim pacijentima sa iskustvom u treningu otpora. Ne samo da je prelazak na keto pomogao njihovim hipertrofičnim performansama da se poboljšaju, već su i snizili tjelesnu masnoću, nivo glukoze i upale (2).

Dok keto obično izaziva slike odreska i putera, ketoza može se postići veganskom ishranom sa niskim udjelom ugljikohidrata. Da, veganima nije zabranjeno da postignu ketozu (3). Prihvatljive namirnice u vegansko-keto ishrani su ulja, proteini graška i soje, orašasti plodovi i sjemenke, voće i povrće s niskim glikemijskim indeksom.

Dokaz Protiv ketoa Za povećanje mišića, neki tvrde da su kalorije kalorije; nije bitno šta jedete sve dok ste dostigli dnevni kalorijski unos. Nažalost, ova dijeta nije optimalna za povećanje nemasne mase. Ispitanicima koji su slijedili ovu dijetu nedostajali su inzulin i testosteron neophodni za optimalno aktiviranje hormona rasta koji povećavaju mišićnu masu. Jedini put kada je dijeta rezultirala povećanjem nemasne mase bilo je nedelju dana nakon što je jedan ispitanik vratio ugljene hidrate u svoju ishranu (2). Iako dijeta može poboljšati performanse mišića, nije optimalna za povećanje mišićne mase.

Postoje lakši načini za ugradnju zdravih masti za zdravlje. Jedna od opcija je mediteranska dijeta. Prehrane su slične, ali doprinose različitim zdravstvenim prednostima. Keto dijeta ima malu prednost u kontroli glukoze, dok je mediteranska dijeta bolje rješenje za kontrolu LDL kolesterola. Med. Sljedbenici dijete također dobijaju više vlakana i više nutrijenata iz svoje raznovrsne hrane. Budući da je ova dijeta i održivija, postoji veća posvećenost Med. Dijeta od keto dijete (4).

Keto dijeta ne daje prioritet kvalitetu hrane. Stoga može biti vrlo lako pasti u nezdrave navike. Opće pravilo u ishrani je izbjegavanje prerađene hrane i dodanih šećera. Današnji supermarketi su puni visoko obrađene hrane (keto sladoled, bilo ko?) za koju se tvrdi da drži tijelo u ketozi. Nakon što pročitate njihove sastojke, možete razmisliti da jedete pravi sladoled, a ne prerađene šećerne alkohole. U međuvremenu, druge dijete mogu zagovarati uživanje u desertima na mjesečnoj bazi.

Vrsta masti koja se koristi na keto dijeti može napraviti razliku. Kao i šećerni alkoholi, zasićene masti su još jedna nezdrava navika. Oni se često nalaze u mliječnim proizvodima i crvenom mesu. Verzija ketoze koja sadrži više polinezasićenih masti je superiornija od one sa više zasićenih masti, pokazujući poboljšanja u ukupnom nivou holesterola i glukoze (5).

Koren našeg opšteg zdravlja je crevni mikrobiom . Ova dijeta može osigurati crijevima dobre izvore esencijalnih prebiotika iz orašastih plodova, lisnatog povrća i povrća bez škroba. Međutim, teže je održavati dobro zdravlje mikrobioma uz nedostatak vlaknastih ugljikohidrata kao što su voće i žitarice. Njihovo odsustvo može dovesti do oslabljenog imunološkog sistema i stvaranja probavnih problema (2). Postoje lakše dijete koje postižu zdravija crijeva.

Presuda Keto dijeta i dalje ima posvećene sljedbenike, čak i dijeli svoje strategije s drugim dijetama. Pruža niz zdravstvenih prednosti, ali je potrebno striktno pridržavanje da biste doživjeli većinu njih. Keto definitivno ima svoje mjesto u modernom svijetu fitnesa. Međutim, samo eksperimentiranje s njim može vam pomoći da zaista odlučite ima li svoje mjesto u vašem fitnes životu.

Radi Citirano

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6713879/#sec2-nutrijenti–01654naslov8153354 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911670/#sec4-nutrijenti–1240naslov7911670 https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/116/5/89/2023?redirectedFrom=fulltext7911670 https://academic.oup.com/ajcn/article/24/3/116/2023?rezultat pretrage=17911670 https: //academic.oup.com/jcem/article//4/2023/28442418153354 8153354

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.