Magazin

Šta je vaša kožna barijera i kako je popravljate?

0 18

Evo male zagonetke za vas: Ono što ima više od 1,7 milijardi (da, sa “b”) pregleda na TikTok-u, igra ulogu u stanjima u rasponu od akni do ekcema, i trenutno je u modi kada dolazi do proizvoda za njegu kože? Ako ste pogodili barijeru kože—čestitamo, u pravu ste.

Za razliku od nekih drugih trendovskih tema o njezi kože, kožna barijera je vrlo stvarna stvar, koja igra važnu ulogu u zdravom funkcije kože, prema riječima stručnjaka s kojima je SELF razgovarao. Doći ćemo do detalja za trenutak, ali kožna barijera je dobra, upravo kako zvuči – zaštitni sloj koji je odgovoran za zadržavanje dobrih stvari unutra, a loših van.

Različiti faktori mogu uticati na ovu vrstu štita kože—zbog toga video snimci #skinbarrierrepair takođe prikupljaju milione i milione pregleda na TikToku, a proizvodi koji popravljaju barijere su posvuda. Ovdje vrhunski dermatolozi objašnjavaju zašto bi trebalo da brinete o barijeri kože i kako da znate da li je vašoj potrebno malo više TLC.

Koja je uopće vaša kožna barijera? „Najjednostavnije rečeno, to je zaštitni sloj kože“, kaže za SELF Mona Gohara, MD, vanredni klinički profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Yalea. “Naša koža je ono što štiti naše tijelo, a kožna barijera je ono što štiti kožu.” Tehnički gledano, ovaj zaštitni sloj se zove stratum corneum, najudaljeniji sloj epiderme.1

Da biste stekli bolji uvid u funkcioniranje rožnatog sloja, moglo bi biti od pomoći zamisliti zid od cigle: „'Cigle’ su ćelije koje se nazivaju korneociti, koje zajedno drži ‘malter’, mješavina lipida uključujući masne kiseline, holesterol i ceramidi”, kaže za SELF Robyn Gmyrek, MD, certificirani dermatolog u Union Dermu u New Yorku. Ovaj „zid od cigle“ stvara barijeru koja sprečava štetne bakterije, hemikalije, iritanse i alergene da uđu u kožu, dok istovremeno zadržava potrebnu hidrataciju, objašnjava dr. Gmyrek.

Koje stvari mogu uticati na barijeru kože?Zaista, pitanje bi trebalo biti šta ne utiču na to. Gomila unutrašnjih i vanjskih faktora može oštetiti ili oslabiti stratum corneum, tvrde dermatolozi sa kojima smo razgovarali. Na primjer, nekim ljudima prirodno nedostaje filagrina, proteina koji jača kožnu barijeru, čineći ih sklonijim isušivanju i iritaciji, kaže dr. Gohara.2 (Više o drugim znacima da vaša kožna barijera nije u dobrom stanju za sekund.)

Izvana, mnoge rutine njegovanja i njege kože također je mogu promijeniti i oštetiti, npr. kao što su korištenje oštrih sapuna, prekomjerno piling, ekstra vruće tuširanje i depilacija, dodaje ona. „Faktori životne sredine takođe mogu oslabiti kožnu barijeru, uključujući nisku vlažnost i dramatične promene temperature“, kaže za SELF Naana Boakye, MD, dermatolog sa sertifikatom odbora i osnivač Bergen Dermatologije u Englewood Cliffs, New Jersey.3 Sve gore navedeno može promijeniti i iscrpiti one gore navedene lipide, taj „malter“ između ćelija. U suštini, taj zid od cigle koji je nekada bio čvrst može početi stvarati pukotine i pukotine.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.