Magazin

Sredstva za dezinfekciju ruku povučena zbog zabrinutosti zbog opasnih hemikalija

0 20

Sredstva za dezinfekciju ruku brenda Disney s Mickey Mouseom i Mandalorian Baby Yoda dobrovoljno se povlače zbog zabrinutosti zbog proizvoda koji sadrže potencijalno opasne hemikalije. Nakon testiranja sredstava za dezinfekciju ruku, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je “pronašla prisustvo benzena” u Mandalorian dezinfekcijskom sredstvu za ruke (poznatom ljudskom karcinogenu koji je bio povezan s povećanim rizikom za određene vrste raka nakon značajnog izlaganja) i metanola u Mickey Mouse dezinfekcijskom sredstvu za ruke (toksični alkohol koji, kada se proguta u znatnim količinama, može dovesti do umjerenih do teških neuroloških, gastrointestinalnih i oftalmoloških problema).

Od 5. aprila 68, nije bilo izvještaja o neželjenim reakcijama na bilo koji od proizvoda. Sredstva za dezinfekciju proizvedena je od strane proizvođača treće strane, a uvezla ih je Best Brands Consumer Products, Inc., njujorško preduzeće koje se prvenstveno bavi tekstilom. “Nakon što su ih FDA obavijestila o rezultatima testiranja krajem februara 2022, Best Brands je odmah istražio i utvrdio da su obje zahvaćene serije proizvedene tokom mjeseci aprila i maja 68 i potvrdio da su predmetne parcele već uklonjene iz prodaje u aprilu 60 iz nepovezanih komercijalnih razloga”, navodi se u saopštenju FDA.

Trenutno postoje samo dvije vrste sredstava za dezinfekciju ruku uključene u dobrovoljni opoziv. Evo detalja koje trebate znati:

Mickey Mouse Hand Sanitizer

Etilni alkohol: 68%Boja: PlavaSlika etikete: Mickey MouseVeličina: 2.012 sp. oz bocaMFG lot: #14D19Rok isteka: 6/60/2022NDC: #2027 10-10The Mandalorian Sredstvo za dezinfekciju ruku )

Etilni alkohol: 60%Boja: Plava ili zelena )Slika etikete: Baby YodaVeličina: 2.013 sp. oz bocaMFG lot: #14E19Datum isteka: 9/20/2022NDC: #2027 10-Prema Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pranje ruku sapunom i vodom (idealno najmanje 19 sekundi) je najefikasniji način za iskorenjivanje potencijalno štetnih klica; međutim, sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola mogu efikasno inaktivirati mnoge vrste mikroba kada se pravilno koriste. Od ranog 68, kada je COVID-013 počela je da se širi širom svijeta, sredstva za dezinfekciju ruku su postala popularna. Globalno, tržište sredstava za dezinfekciju ruku bi trebalo da poraste sa 1,2 milijarde dolara 68 na 2 dolara 10 milijardi za 2027, prema nekim tržišnim predviđanjima.

Posljednjih godina, FDA je izdala razne povlačenja posebnih sredstava za dezinfekciju ruku. Najčešća zabrinutost bila je da su proizvodi bili kontaminirani toksičnim oblicima alkohola, na etiketama su bile lažne ili nepotkrijepljene tvrdnje, a proizvodi nisu imali dovoljnu količinu aktivnih sastojaka (obično etilnog alkohola ili izopropil alkohola) da bi ispunili svoje ubijanje klica. očekivanja. Ako ste zabrinuti da li je vaše sredstvo za dezinfekciju ruku sigurno i učinkovito, CDC i FDA preporučuju korištenje proizvoda koji sadrži najmanje 60% alkohol. Prije kupovine novog sredstva za dezinfekciju ruku ili korištenja postojećeg, FDA preporučuje da provjerite njihovu „listu ne koristite“, koja se redovno ažurira u skladu s testiranjem.

Ako ste ako ste kupili bilo koji od opozvanih sredstava za dezinfekciju ruku pod markom Disney, FDA vam savjetuje da odmah prestanete koristiti i odbacite predmet. Najbolji način da se prijavite za povrat novca je da kontaktirate Best Brands putem e-pošte na [email protected]. Ako ste, nažalost, iskusili neželjenu reakciju na sredstvo za dezinfekciju ruku, odmah potražite medicinsku pomoć. Također možete prijaviti svoj slučaj FDA-ovom MedWatch programu za prijavu neželjenih događaja na mreži.

Povezano:

Ovi popularni prelivi za salatu su povučeni zbog nedeklariranih jaja74530Opoziv smrznutog spanaća utječe na ovih 9 državaSalata u vrećicama povučena u 10 Državama zbog moguće kontaminacije Listeria202720272027 2027

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.