Magazin

Postoji Nationwide Secret i Old Spice sprej opoziv zbog hemijskih problema

0 54

Kompanija Procter & Gamble objavila je dobrovoljni povlačenje nekoliko vrsta Old Spice i Secret sprejeva u obliku aerosola u cijeloj zemlji s rokom trajanja do rujna 22 nakon što je poznati kancerogen benzen otkriven u nekim od njihovih proizvoda.

“Pogođeni proizvodi se koriste kao antiperspiranti i proizvodi za higijenu i pakuju se u aerosol limenke”, navodi se u saopštenju kompanije. detalji koji su proizvodi povučeni. Ako vi ili vaša voljena osoba koristite bilo koji od zahvaćenih proizvoda, bacite ih i posjetite www.oldspice.com ili www.secret.com za informacije o tome kako dobiti povrat novca.

Benzen nastaje i prirodno i ljudskom aktivnošću, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Nastaje u požarima i vulkanima i javlja se u benzinu, dimu cigareta i sirovoj nafti. Ali takođe se široko koristi u industrijskim procesima – to je jedna od najvećih 20 hemikalija koje se koriste po obimu proizvodnje – kada se proizvodi plastika, smola, sintetička vlakna, maziva, gume, boje, deterdženti, lijekovi i pesticidi. To znači da ste vjerovatno bili izloženi benzenu u svom redovnom svakodnevnom životu, bez obzira na to da li je proizvod koji koristite na ovoj listi opoziva.

Benzen je poznati kancerogen, ali ne znači da korištenje jednog od ovih proizvoda automatski znači da ćete dobiti rak (ili čak imati značajno veći rizik od razvoja bolesti). “Na osnovu modeliranja izloženosti i procjena rizika od raka koje je objavila Agencija za zaštitu okoliša (EPA) (IRIS baza podataka), ne bi se očekivalo da će dnevna izloženost benzenu u opozvanim proizvodima na nivoima otkrivenim u našem testiranju uzrokovati štetne zdravstvene posljedice”, prema izjavi The Procter & Gamble Company. “Do danas, kompanija Procter & Gamble nije primila nikakve izvještaje o štetnim događajima u vezi s ovim povlačenjem i ovo povlačenje provodi iz velikog opreza.”

Zabrinutost u vezi benzena je prisutna uglavnom o izloženosti velikim količinama toga. Kratkoročno, ljudi koji udišu velike količine benzena mogu doživjeti pospanost i vrtoglavicu, promjene u otkucajima srca, glavobolje, drhtanje, zbunjenost, pa čak i smrt kada se udahnu u ekstremno velikim količinama, objašnjava CDC. Ako se unese velika količina benzena (jedenjem ili pijenjem kontaminirane hrane ili pića), to može dovesti do povraćanja, konvulzija, nepravilnog rada srca ili smrti (opet, na vrlo visokim nivoima).

Vremenom, benzen može otežati koštanoj srži proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a može oštetiti imuni sistem, povećati krvarenje i povećati stopu infekcije. Poznato je da dugotrajno izlaganje velikim količinama benzena u zraku uzrokuje leukemiju.

Hemikaliju je u proizvodima kompanije Procter & Gamble pronašla nezavisna kompanija za farmaceutska testiranja, Valisure, koja podnio je peticiju građana Američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) da se proizvodi povuku. Tokom njihovog testiranja, otkrili su benzen u količini od .7 dijelova na milion (ppm)—mnogo više od FDA granice od 2 ppm.

Valisure je pronašao i druge proizvode koji su sadržavali benzen u količinama većim od 2 ppm, uključujući sprejeve iz Tag, Suave, Equate, Sure, Right Guard i Brut, iako su stope bile najviše među određenim Secret i Old Spice serije. Do sada, za ostale brendove nije bilo opoziva.

Nije prvi put da se benzen pojavljuje u topikalnim proizvodima. Kako je SELF ranije izvijestio, Neutrogena i Aveeno povukli su nekoliko serija krema za sunčanje u julu.

Povezano:

2,2 miliona kod kuće COVID-19 testova upravo je opozvano zbog potencijala False Positives22 Najbolji dezodoransi za najznojnije, najsmrdljivije dane22 od najboljih prirodnih dezodoransa koji će vas održati suvima, svježima i bez smrdljivosti

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.