Magazin

Ovo stanje je navelo Brucea Willisa da odstupi od glume

0 29

Porodica Brucea Willisa u srijedu je potvrdila da mu je dijagnosticirana afazija. Kao rezultat toga, 67-godišnjak se povlači iz svoje dugogodišnje holivudske glumačke karijere jer je poremećaj utjecao na njegove kognitivne kapacitete.

“Za Bruceovi nevjerovatni navijači, kao porodica, željeli smo podijeliti da naš voljeni Bruce ima nekih zdravstvenih problema”, rekla je porodica Willis u Instagram izjavi objavljenoj na njihovim nalozima. Willis je “nedavno dobio dijagnozu afazije, što utiče na njegove kognitivne sposobnosti”, navodi se u natpisu koji prati Willisovu retrospektivnu fotografiju. “Kao rezultat ovoga i uz mnogo obzira, Bruce se udaljava od karijere koja mu je toliko značila.”

Vilisova porodica se drži zajedno tokom ovog teškog perioda i zahvalna je na ljubaznosti brojnih glumčevih obožavatelja. “Ovo je zaista izazovno vrijeme za našu porodicu i tako cijenimo vašu stalnu ljubav, saosjećanje i podršku”, pišu oni. Bilješku zajednički potpisuju Willisova supruga Emma Heming Willis, bivša supruga Demi Moore i pet kćeri: Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelyn Willis.

Šta je zapravo afazija? Afazija je poremećaj koji je rezultat oštećenja područja mozga odgovornih za jezik, što utiče na sposobnost razumijevanja govora, izražavanja, čitanja i pisanja, prema Nacionalnom institutu za gluhoću i druge komunikacijske poremećaje (NIDCD) pri Nacionalnim institutima Zdravlje (NIH). Obično počinje naglo nakon što moždani udar ili ozljeda glave prouzrokuju umiranje moždanih stanica u regijama koje kontroliraju jezične funkcije, objašnjava NIDCD. Afazija se također može postepeno razvijati zbog sporo rastućeg tumora mozga ili degenerativnog neurološkog stanja (kao što je Alchajmerova bolest).

Znakovi, simptomi i težina afazije ovise o tačnoj lokaciji i opsegu oštećenja mozga. Postoje četiri glavne vrste, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, od kojih svaka ima potencijal da drugačije utiče na nečije jezičke sposobnosti. Kod ekspresivne afazije, osoba zna šta želi da izrazi, ali ima poteškoća u tome (govorom ili pisanjem). U receptivnoj afaziji, osoba nije u stanju da razumije riječi koje čuje ili čita. Kod anomične afazije, osoba se bori da koristi pravu riječ za imenice (poput predmeta i mjesta). A u globalnoj afaziji, osoba je nesposobna da govori, razumije govor, čita ili piše.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.