Magazin

Odjeća koja se ne pere i koja se malo prati i koja će vam dobro doći na sljedećem kampovanju

0 25

Svi bismo vjerovatno željeli manje prati rublje. Dodavanje neke odjeće ili odjevnih predmeta koji se ne peru i koji ne moraju da se peru nakon samo jednog nošenja je jedan od načina da smanjite svoje odlaske u praonicu, a istovremeno će vam pomoći da se osjećate bolje u pogledu potrošnje vode i izbjegnete prekomjerno pranje svoju odjeću. Prekomjerno pranje može uzrokovati blijedi i skraćuje ukupni vijek trajanja odjeće.

Od tehničkih majica preko toplih osnovnih slojeva do vunenih čarapa, odjeća koja se ne pere svuda se pojavljuje – i ne samo da može poštede vas nekoliko gomila veša, ali takođe mogu olakšati vaš prtljag za vaše sledeće putovanje, jer jedan komad odeće bez pranja može da vam pruži više od jednog dana nošenja. Ako ste novi u odjeći koja se ne pere i manje pere, evo šta trebate znati.

Kako funkcionira odjeća bez pranja?Odjeća koja se ne pere obično je dizajnirana s antimirisnim ili antibakterijskim svojstvima, koja joj pomažu da ostane svježija (čitaj: manje smrdljiva) duže od standardnih odjevnih predmeta. Neki brendovi, kao što su Patagonia i Lululemon, koriste tekstilne tretmane koji sadrže srebro da služe kao antimikrobni agens. Sprječava razvoj bakterija na odjeći i, zauzvrat, može pomoći da se miris svede na minimum.

U međuvremenu, drugi brendovi kao što su Unbound Merino, Allbirds i omiljeni na otvorenom Smartwool i Darn Tough proizvode opremu sa prirodnim vlaknima koja upijaju mirise poput Merino vune kako bi postigli sličan efekat. Ably Apparel koristi Filium, inovativni tretman koji odbija tekućine i štiti tkanine od mrlja, bakterija i mirisa. U novom pristupu, omiljeni internetski brend Pagaia zapravo koristi tretman na bazi ulja paprene metvice kako bi istovremeno smanjio miris i rast bakterija u nekoj odjeći.

Drugim riječima, odjeća bez pranja djeluje na razne načine. Stoga, oni mogu imati različite stepene uspjeha što se tiče BO-blokiranja — što nas dovodi do naše sljedeće tačke.

Da li još uvijek treba da perete odjeću bez pranja? Ukratko, da, ova odjeća će morati proći kroz ciklus pranja—i obavezno prije toga pročitajte naljepnice za njegu. Možda ćete neke komade morati sušiti na zraku ili ručno, dok bi drugi mogli biti najprikladniji za čišćenje hladnom vodom.

Morat ćete prije očistiti svoju odjeću bez pranja nego kasnije ako ih nosite za ultraznojne treninge ili blatnjave izlete na otvorenom. Ali, ako ih nosite za redovne svakodnevne aktivnosti ili putovanja, vjerovatno ih ne morate prati nakon svake upotrebe.

To je ono što odeću koja se ne pere čini privlačnom ljudima koji su zabrinuti zbog svog ličnog uticaja na životnu sredinu: veš troši mnogo vode i energije (posebno ako perete veš u toploj vodi). Osim toga, naša odjeća baca mikroplastiku i mikrovlakana kada je prođemo kroz mašinu za pranje veša, što se pojavljuje u našim okeanima, ugrožavajući divlje životinje i ekosisteme. Korištenje odjeće koja se ne pere može značiti manje količine rublja i korištenje manje vode. Dok kupovina nove odjeće nije najbolji izbor u smislu održivosti, ušteda vode jeste. Ako ionako tražite, recimo, novu košulju, top koji se ne pere neće trebati pretjerano pranje ili kemijsko čišćenje da bi ostao svjež.

Bez obzira da li pakujete lako za svoje sljedeće kampovanje ili samo želite da odmarate svoju korpu za rublje, ovo je vaš znak da isprobate odjeću koja se ne pere. Ovdje smo odabrali neke od najboljih opcija za odjeću koja se ne pere sada na tržištu.

Sve proizvode predstavljene na SELF-u nezavisno biraju naši urednici. Međutim, kada nešto kupite putem naših maloprodajnih linkova, možemo zaraditi partnersku proviziju.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.