Magazin

Nudi li ricinusovo ulje zaista prednosti za ljepotu?

0 5

Kako “prirodna” ulja i dalje dominiraju scenom nege kože, došlo je do porasta znatiželje o prednostima ricinusovog ulja za kožu i kosu. Gusto biljno ulje, ekstrahirano iz zrna tropske biljke ricinus, već je generacijama osnovna namirnica u mnogim američkim domaćinstvima (na primjer, to je uobičajena hidratantna krema za kosu i vlasište u mnogim zajednicama crnaca). Od drevnih egipatskih vremena, ljudi su takođe pokušavali da piju ricinusovo ulje u pokušaju da izazovu porođaj – a neki ljudi ga i danas konzumiraju u tu svrhu, iako naučni žiri još uvek ne zna koliko bi to zaista moglo da funkcioniše.

Ricinovo ulje, koje sadrži hidratantnu masnu kiselinu zvanu ricinolna kiselina, najčešće se nanosi lokalno na kožu i kosu za potencijalne prednosti ljepote – od sjajne kože do rasta kose (više o tome u nastavku). Naći ćete ga uključenog i u neke proizvode za njegu kože i kozmetiku, ali se obično koristi kao pomoćni sastojak, a ne kao pojačivač ljepote. (Prevod: Vjerovatno ne kupujete ruž za ricinusovo ulje.)

Najveća privlačnost ricinusovog ulja? U svom 100% čistom obliku, to je proizvod sa jednim sastojkom, koji je privlačan sve većem broju potrošača koji traže „čiste“ kozmetičke proizvode, Jill Waibel, MD , certificirani dermatolog i vlasnik Miami and Dermatology Laser Institute, kaže SELF-u.

Međutim, iako ricinusovo ulje dolazi iz biljke i postoji hiljadama godina, mi ne ne znam tonu o tome. „Poput većine ‘molekula trenutka’, što je ono što ja nazivam trendovskim sastojcima za njegu kože, prednosti ricinusovog ulja su podržane nekom naukom,” S. Tyler Hollmig , MD, vanredni profesor i direktor laserske i kozmetičke dermatologije na Univerzitetu Teksas na Medicinskom fakultetu Austin Dell, kaže za SELF. Sve u svemu, ograničena istraživanja pokazuju da ricinoleinska kiselina u ricinusovom ulju može imati antimikrobno1 i protuupalno2 svojstva (koja bi, teoretski, mogla biti od pomoći kod kožnih oboljenja poput ekcema i psorijaze). Ali i dalje nam je potrebno više podataka, kaže dr. Hollmig, jer su potencijalne prednosti ricinusovog ulja za kožu uglavnom pronađene u laboratorijskoj epruveti. Na primjer, 100 studija u časopisu ISRN Pharmacology otkrila je da biljka ricinusovog ulja pokazuje antioksidativna svojstva , nešto što bi na papiru moglo biti korisno za njegu kože, jer antioksidansi mogu spriječiti slobodne radikale da ubrzaju starenje kože.3

Studije u epruvetama su dobra polazna tačka i pomažu istraživačima da znaju da li su na pravom putu sa određenim sastojkom, ali to je daleko od primjene ricinusovog ulja na različite ljude i mjerenja rezultata u randomizirano kontrolirano ispitivanje. „Kao takvo, teško je izvući zaključke o tome koliko će ova potencijalno korisna svojstva biti uticajna na našu stvarnu kožu“, objašnjava dr. Hollmig.

To ne uklanja ricinusovo ulje iz igra lepote, ipak. Ulje još uvijek može dati poticaj vašoj koži i kosi na razne načine:

Može ozbiljno povećati vlagu.Zimi, i hladan, suv vazduh napolju i topao, suv vazduh u zatvorenom prostoru izvlači vlagu iz vašeg tela (uključujući vašu kožu)—zbog čega možete primetiti da vam je ten ljuskav i bez sjaja, a ne gladak i orošen, u hladnijim mesecima, kaže dr Vajbel. Ricinusovo ulje, bogato masnim kiselinama, djeluje kao humektant, što znači da će zarobiti vodu u vašoj koži. A budući da ricinusovo i druga ulja za njegu kože stvaraju barijeru koja sprječava isparavanje vlage iz vaše kože, kaže dr. Hollmig, također možete pokušati nanijeti ricinusovo ulje na vrh hidratantne kreme za dodatno povećanje hidratacije. Međutim, iako ricinusovo ulje može biti jedna od opcija za hidrataciju kože, on napominje da to nije jedino rješenje, jer kokosovo ulje, vazelin i mineralno ulje također djeluju kao ovlaživači sa sličnim hidratantnim efektima.

100100

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.