Magazin

Mit da 'Francuskinje ne debljaju' je i pogrešan i štetan

0 12

„Ova slika mršave Francuskinje tiče se malog dijela pojedinaca“, kaže Casse, koji djelimično krivi emisije poput Emily u Parizu za održavanje mita o monolitnoj Francuskinji, kada Francuskinje postoje u svim vrstama tijela. Ona također ističe da genetski i socioekonomski faktori u velikoj mjeri utiču na veličinu tijela, te da je arhetipska Francuskinja koju zamišljamo gotovo uvijek bogata i bijelka — što, opet, jedva da je reprezentativno za sve žene u Francuskoj.

Navodna mršavost Francuskinja nije tako laka kao što se čini.Kada su časopisi i influenceri (i knjige poput Guilianove) pokušavaju da nas nauče kako da jedemo i živimo kao Francuskinja, poruka je tipično da ona ne mora pokušavati da bude mršava. Ona jednostavno jeste. Ideal mršave Francuskinje bez napora pretpostavlja da kultura ishrane ne postoji u Francuskoj, dok moja i iskustva većine mojih francuskih prijatelja potpuno poništavaju tu teoriju.

Casse potvrđuje da je kultura ishrane, nažalost, još uvijek živa i zdrava u Francuskoj. „Kad slušam u javnom prostoru, na radiju ili u francuskim TV emisijama čujem stvari poput: ‘Post mi je pomogao da smršam, trebalo bi da probaš’, ‘Ne smijem se udebljati, inače moj partner neće biti sretan, ‘ ili: ‘Jedem puno voća i povrća i izbjegavam škrobnu hranu koliko god je to moguće kako bih ostala vitka’, kaže ona.

Iako Casse kaže da prihvaćanje tijela polako postaje sve popularnije u Francuskoj, ona upozorava da prevladava kultura protiv debljine. Debele ljude i dalje prozivaju i vide (i prikazuju u medijima) kao lijene ili bez snage volje, dok mršave ljude i dalje hvale i glamuriziraju. Lakoća koju povezujemo sa arhetipom Francuskinje nije zasnovana na stvarnosti, ali nam se i dalje prodaje njene navike u ishrani i načinu života kao vrhunac ženskosti.

Samo zato što su neke Francuskinje mršave ne znači da su zdrave.Francuskinja o kojoj piše Guiliano predstavlja specifičan tip osobe— onaj koji je Parižanin, bogat i obično bijelac. Njena mršavost je u određenoj mjeri nusprodukt ovih faktora (jer, opet, socioekonomske okolnosti kao što su prihodi i nivo obrazovanja mogu utjecati na težinu osobe), zajedno s genetikom. Za nju se također obično pretpostavlja da je zdrava samo zato što je mršava, iako znamo da zdravlje i veličina tijela nikako nisu ista stvar. Također je vrijedno napomenuti da je svaki treći Francuz pušio duhanske proizvode od 2020, navika koja se često povezuje s arhetipom Francuskinje i koja se nažalost često koristi kao težina -metoda gubitka—unatoč činjenici da je pušenje izrazito loše za vaše zdravlje.Skoro godina nakon što je Guillano objavio Francuskinje se ne debljaju, ljudi još uvijek miješaju percepciju mršavosti Francuskinja sa kondicijom i zdravljem. Nova generacija influensera i blogova uči čitaoce da jedu „kao Francuskinje“ kako bi „ostali zdravi“ – ​​iako su savjeti koje prodaju često usmjereni na čitatelje koji žele smršaviti umjesto da se holistički brinu o svom zdravlju. I naravno, mejnstrim časopisi i online publikacije su još uvijek na tome, iako na milost, mnogo manje nego što su to možda bile prije nekoliko godina. Ali ono što ovi kreatori sadržaja ignorišu je da ne možete odrediti koliko je neko zdrav po veličini njegovog tijela.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.