Magazin

Leslie Jordan umrla od 'iznenadne srčane disfunkcije'—Evo šta to znači

0 18

Uzrok smrti Leslie Jordana je potvrđen: glumac i komičar dobitnik nagrade Emmy učestvovao je u saobraćajnoj nesreći u Holivudu u oktobru , a ljekar je događaj je izazvao incident: iznenadna srčana disfunkcija, prema Odjelu za sudsku medicinu i mrtvozornik okruga Los Angeles.

Jordan, koji je 67 , skrenuo je automobilom u zgradu i proglašen je mrtvim na mjestu nesreće, prema People. Zvezda Will & Grace nije imala drogu ili alkohol u svom organizmu u to vreme. U izvještaju mrtvozornika navedena je aterosklerotična kardiovaskularna bolest kao sekundarni uzrok smrti i utvrđeno je da je Jordan umro “prirodnim” uzrocima.

Šta je tačno “iznenadna srčana disfunkcija”?Za zapisnik, “iznenadna srčana disfunkcija” nije To nije službeni medicinski izraz, kaže za SELF Holly S. Andersen, MD, kardiolog i vanredni profesor kliničke medicine u New York-Presbyterian Hospital, Weill Cornell Medical Center.

Umjesto toga, ovo je “opći izraz za srce koje iznenada prestaje sa svojom normalnom funkcijom”, kaže Thomas Boyden, MD, medicinski direktor preventivne kardiologije i rehabilitacije srca u Corewell Health West u Michiganu SELF. To znači da prestaje „ritmički kucati i pumpati oksigenisanu krv u vitalne organe i tkiva.“

Arteriosklerotska bolest srca (ateroskleroza) karakteriše nakupljanje masnih naslaga zvanih plak u zidovima arterijama, prema Američkom udruženju za srce (AHA). Ovo uzrokuje sužavanje, zgušnjavanje ili stvrdnjavanje arterija, što može smanjiti dotok krvi bogate kisikom u druge vitalne dijelove tijela. Kada se ovo nakupljanje plaka razvije u arterijama srca, to se zove koronarna arterijska bolest, koja je najčešći oblik srčanih bolesti u Sjedinjenim Državama, napominje dr. Andersen.

Ovo može postaviti pozornicu za sve vrste srčanih komplikacija, uključujući krvni ugrušak, srčani udar, anginu (bol u grudima uzrokovan smanjenim protokom krvi u srce), moždani udar, zatajenje srca, ili aneurizma, između ostalog. Na primjer, dr Andersen primjećuje: „Ovaj plak može puknuti bez upozorenja i uzrokovati srčani udar. Srčani udar tada može izazvati iznenadni zastoj srca – jednu vrstu disfunkcije – što će uzrokovati da neko izgubi svijest i padne.”

Arteriosklerotična kardiovaskularna bolest “mogla bi također opteretiti srce, uzrokujući krvni tlak da iznenada padne”, dodaje dr. Andersen. Ovo također može umanjiti sposobnost osobe za vožnju.

Ko je u najvećem riziku od arteriosklerotične kardiovaskularne bolesti?Prema Andersen, nakupljanje plaka odgovornog za arteriosklerotsku kardiovaskularnu bolest „akumulira se godinama“, i tehnički može uticati na svakoga. (Uostalom, srčana bolest je vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama.) “Ovo pogađa potencijalno sve odrasle kako stare, posebno osobe starije od 50” Marietta Ambrose, MD, MPH, certificirani kardiolog i vanredni klinički profesor medicine na Penn Medicine, kaže za SELF. “Ako imate poznatu porodičnu anamnezu ranih srčanih bolesti kod rođaka u prvom stepenu, ova bolest se može javiti u još mlađoj dobi.” Nivo vaše aktivnosti, ishrana i istorija pušenja, između ostalih faktora, takođe mogu uticati na vaš rizik.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.