Magazin

Evo kako pankolitis zaista utiče na vaš probavni sistem

0 247

Ako ste ljubitelj lingvistike, možda znate da se riječ “kolitis” može odnositi na bilo koju vrstu upalne reakcije koja se događa u vašem debelom crijevu. “Pan” je jednostavno deskriptor koji se koristi za označavanje organa u cijelosti. Kada sve to spojite, “pankolitis” je kronična upala koja zahvaća cijelo debelo crijevo ili debelo crijevo. Jedan od glavnih uzroka pankolitisa je ulcerozni kolitis (UC). Ponekad ćete vidjeti da se ovaj izraz koristi za opisivanje uznapredovalog UC koji zahvaća – pogađate – cijelo debelo crijevo, ali UC nije jedino stanje koje može dovesti do pankolitisa.

Ulcerozni kolitis je vrsta upalne bolesti crijeva (IBD), zajedno s Crohnovom bolešću, koja uzrokuje upalu sluznice debelog crijeva. Povezan je s autoimunim bolestima (što znači da vaš imunološki sistem napada ćelije u vašem debelom crijevu) i može uzrokovati teške simptome kao što su krvavi proljev, grčevi u trbuhu i nenamjerni gubitak težine.

Kada ulcerozni kolitis utječe na cijelo vaše debelo crijevo, bol i drugi simptomi mogu biti prilično jaki – čak možete dobiti temperaturu. Ako se upala ne liječi, može čak povećati vaše šanse za razvoj komplikacija. Uzroci pankolitisa koji izazivaju neulcerozni kolitis uključuju bakterijsku infekciju, lijekove i druge probleme s dovodom krvi u debelo crijevo (više o tome kasnije).

Ako vam je nedavno dijagnosticiran pankolitis ili ako ste zabrinuti da biste mogli imati ovo stanje, vjerovatno imate mnogo pitanja. Razgovarali smo sa dva gastroenterologa kako bismo dobili odgovore o dijagnozi pankolitisa, simptomima, mogućnostima liječenja i još mnogo toga.

Prvo, hajde da pričamo o probavnom sistemu.

Zato što je pankolitis pojam koji uključuje gdje upalu se dešava u probavnom traktu, prilično je važno razumjeti šta to znači u smislu anatomije. Evo kratkog osvježenja: na prvom mjestu su vaša usta, grlo, jednjak i želudac, što vam sve omogućava da jedete, gutate i počnete razgrađivati ​​hranu. (Vjerovatno ste upoznati sa ovim).

Slijede tanko crijevo, koje dodatno vari vašu hranu i pomaže apsorpciji hranjivih tvari i vitamina u vaš krvotok. Tanko crijevo tada isporučuje ostatke hrane u debelo crijevo, koje se naziva i crijevo ili debelo crijevo. Kada je stolica spremna za otpuštanje, ona se spušta u sigmoidni kolon (najniži dio vašeg crijeva u obliku slova S) i izlazi kroz vaš rektum, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti ( NIDDK).

Debelo crevo je mesto gde ljudi sa ulceroznim kolitisom mogu naići na neke probleme sa varenjem. Sluznica debelog crijeva naziva se epitel i ona se stalno obnavlja i popravlja. Epitel debelog crijeva apsorbira hranjive tvari dok stvara otpadni produkt koji poznajemo kao stolica, izmet ili njegov najpopularniji naziv “kaka”. Kada se epitel upali (bilo zbog IBD-a, bakterijske infekcije ili drugih problema), debelo crijevo ne može normalno završiti proces apsorpcije (označavanje dijareje).1

Povratak na vrh

Kako je pankolitis povezan sa ulceroznim kolitisom?

Da bismo razumjeli pankolitis u odnosu na ulcerozni kolitis, moramo vidjeti gdje se nalazi na “spektru bolesti”, kaže za SELF David Schwimmer, MD, gastroenterolog u Sarasoti, Florida. Ulcerozni kolitis je opći dijagnostički izraz za kroničnu, upalnu bolest crijeva koja zahvata vaše debelo crijevo. Evo kratke analize različitih tipova, prema Mayo Clinic:

Ulcerozni proktitis: Ovo je najblaži oblik ulceroznog kolitisa koji Dr. Schwimmer objašnjava da je upala koja zahvaća samo vaš rektum, nekoliko inča najbliže vašem anusu. Rektalno krvarenje može biti jedini simptom koji imate.Proktosigmoiditis: Ovo je upala koja zahvata i rektum i sigmoidni kolon, koji je donji kraj debelog crijeva. Ovdje možete početi dobivati ​​one klasične simptome ulceroznog kolitisa, kao što su krvavi proljev, grčevi u trbuhu i poriv da morate otići odmah.Ljevostrani kolitis : U ovom scenariju, upala zahvaća sve od rektuma do silaznog debelog crijeva na lijevoj strani vašeg tijela . Pored prethodno navedenih simptoma, možete osjetiti bol posebno na lijevoj strani stomaka.Pankolitis: Ovo je mjesto gdje upala utiče na vaše cijelu sluznicu debelog crijeva, a osim ozbiljnijih simptoma, možete imati i umor i nenamjeran gubitak težine.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.