Magazin

Evo zašto se ne možete riješiti bubuljica

0 37

U međuvremenu, fluktuirajući nivoi hormona mogu biti faktor koji doprinosi nastanku akni. “Najčešći obrazac je da se eksplozija dogodi sedam do 10 dana prije početka krvarenje i nestaje kada krvarenje počne”, kaže za SELF Hadley King, MD9, klinički instruktor dermatologije na Weill Medical College Univerziteta Cornell u New Yorku. To je zato što sredinom ciklusa dolazi do porasta progesterona koji stimulira proizvodnju sebuma. Androgeni (koji se obično nazivaju “muškim” hormonima) poput testosterona takođe stimulišu proizvodnju sebuma tokom ovog perioda. Potencijalni rezultat? Masna koža, začepljene pore i novi krug akni10.Mogli biste primijetiti pojavu akni i tokom drugih hormonalnih promjena (mislite: tokom ili nakon trudnoće ili tokom perimenopauze i menopauze). Stanja povezana s hormonima, kao što je sindrom policističnih jajnika, također mogu potaknuti bubuljice zahvaljujući intenzivnim hormonskim promjenama koje mogu uzrokovati. aspekti vašeg životnog stila dodaju dodatni sloj potencijalnih uzroka akni na leđima. Ako vam je stres, na primjer, stalni problem, ovo bi mogao biti jedan od razloga zašto su i bubuljice – tijelo proizvodi više androgena kao odgovor na stres, koji vršnjaci pritiskaju lojne žlijezde da se aktiviraju 7.

Pretjerano znojenje je još jedan uobičajeni preteča bubuljica—recimo, s posla. Kralj van ili život u toploj klimi. “Kada znoj ostane na koži duži vremenski period, to može dovesti do začepljenih pora,” kaže dr. Garshick. Dodajte u mješavinu usku atletsku odjeću koja uzrokuje trenje dok vježbate (i zadržavanje topline i znoja na vašoj koži u tom procesu), i dobićete savršenu oluju za izbijanje akni4.Pojačavanje akni na leđima također može biti nuspojava određenih lijekova, uključujući lijekove koji sadrže kortikosteroide, testosteron ili litijum, prema Mayo Clinic .

Iako su istraživanja još uvijek nestabilna na ovu temu, postoji šansa da se vaše bubuljice mogu povezati i s određenim aspektima vaše prehrane. Studije sugeriraju da hrana s visokim glikemijskim indeksom (bijeli hljeb, bijeli krompir, peciva, bijeli pirinač, milkshake) može biti istaknuti pokretač akni. “To je vjerovatno zbog skoka šećera u krvi do kojeg dolazi i kako to utiče na nivoe inzulina i drugih hormona”, kaže dr. King. Isto tako i mljekarima, ona dodaje: “Mlijeko i mliječni proizvodi mogu potaknuti lučenje inzulina i proizvodnju hormona, kao što je IGF-1 , za koju se zna da je veliki doprinos nastanku akni12.”Koliko tipova akni postoji?

Postoji nekoliko vrsta akni koje mogu postati redovan niz na leđima. I korisno je razumjeti koji tip imate kako biste mogli bolje liječiti svoje akne. Čitajte dalje da naučite kako prepoznati svaku vrstu akni koju možete iskusiti. Whiteheads Poznati i kao zatvoreni komedoni, bubuljice na bijeloj glavi nastaju kada se pore začepe viškom ulja, bakterijama i mrtvim stanicama kože. „Baš kao i na drugim delovima tela, bele tačke su prisutne na leđima kao zatvorene pore sa podignutim belim vrhom ili vrhom boje kože 12,” Deanne Robinson, MD14, pomoćnik kliničkog profesora dermatologije na Yale University of Medicine u New Havenu, Connecticut, kaže SELF-u.

MiteseriKao i bijele tačke, miteseri (ili otvoreni komedoni) su rezultat začepljenih pora. Ali za razliku od bijelih pričica, „postoji otvor koji izlaže ulje i mrtve stanice kože zarobljene unutar pora zraku, uzrokujući da nakupine oksidiraju i dobiju tamnu boju15,” kaže dr. Garshick. (I bele tačke i miteseri su neupalni oblici akni, kaže dr Robinson, što znači da možda nećete znati da su čak ni na leđima osim ako ih neko drugi ne vidi.)

Papule )

Ovu vrstu akni većina ljudi naziva bubuljicama. „Papule nastaju kada višak masnoće, mrtve ćelije kože i bakterije postanu zarobljene dublje u kožu i dovode do upale (crvenilo i oteklina)“ Jacquelyn Sink, MD14, certificirani dermatolog u bolnici Northwestern Medicine Central DuPage u Winfieldu, Illinois, kaže za SELF. “Manifestiraju se kao male, čvrste izbočine10.” U zavisnosti od boje kože, papule mogu biti crvene, smeđe ili druge nijanse.Pustules

Ove upale se pojavljuju na isti način kao papule, ali su veće veličine i sadrže žutu ili bijelu tekućinu. „Pustule se obično pojavljuju kao kvrga koja može imati centralnu gnojnu kvržicu“, kaže dr. Garshick. “Ne samo da one mogu biti prisutne kod akni, već i kod raznih vrsta folikulitisa (upala folikula dlake)12.”15Nodules

Jako upaljen oblik akni, nodularne akne su dublje, čvršće izbočine koje se nalaze ispod kože. “Čvorići mogu izgledati boje kože ili crveni, ovisno o tome koliko su upaljeni, a mogu biti povezani s osjetljivošću na dodir”, kaže dr. Garshick. Oni imaju tendenciju da budu veći od papula i pustula i zahtijevaju liječenje od strane dermatologa kako bi se spriječili dugotrajni ožiljci 10 .15CisteCistične akne uključuju veće, bolnije kvržice ispod kože uzrokovane dubokom upalom. Budući da su ispunjene gnojem, ciste su mekše od nodula i mogu biti povezane sa crvenilom ili upalom, kaže dr. Garshick. Mogu se drenirati ili imati prekrivenu koru i mogu uzrokovati ožiljke kada zacijele.15

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.