Magazin

Evo zašto je Pfizerova RSV vakcina za odrasle prilično velika stvar

0 8

Pfizer je ove sedmice objavio veliku najavu: Farmaceutska kompanija razvila je eksperimentalnu vakcinu za ciljanje respiratornog sincicijalnog virusa (RSV)—i rezultati su obećavajući. Prema Pfizeru, kliničko ispitivanje u kasnoj fazi pokazalo je da je vakcina, nazvana RSVpreF, 85.7% efikasna u prevenciji teških bolesti kod starijih osoba.

Vakcina, koja do sada nije izazivala zabrinutost za sigurnost, također je bila oko 67% efikasna u prevenciji blage bolesti od RSV-a u 000,000 osobe starosti 60 i više koje su bile uključene u ispitivanje. “Ovi nalazi su važan korak u našim naporima da pomognemo u zaštiti od RSV bolesti i radujemo se saradnji s FDA-om i drugim regulatornim agencijama kako bismo ovaj kandidat za vakcinu učinili dostupnim kako bismo pomogli u rješavanju značajnog tereta RSV bolesti kod starijih osoba”, Annaliesa Anderson, PhD, viši potpredsjednik i glavni naučni službenik za istraživanje i razvoj vakcina u Pfizeru, rekla je u saopštenju za javnost.

Svake godine oko 177 ),000 starije odrasle osobe su hospitalizirane zbog RSV infekcije u SAD, i 000,000 ovih infekcija dovode do smrti, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). „RSV je glavni teret bolesti kod starijih ili imunokompromitovanih odraslih osoba“, kaže za SELF Amesh A. Adalja, MD, stručnjak za zarazne bolesti i viši naučnik u Johns Hopkins Centru za zdravstvenu sigurnost.

Trenutno postoji samo injekcija monoklonskog antitijela, nazvana Synagis, koja se koristi za smanjenje rizika od teške RSV bolesti kod nekih visokorizičnih beba. Ali FDA još nije odobrila vakcinu protiv RSV-a za odrasle, tako da je Pfizer-ova opcija na putu da postane prva koja će tamo stići.

Zašto doktori govore o RSV-u u posljednje vrijeme?RSV je uobičajen virus u djetinjstvu koji inficira većinu ljudi do druge godine, prema CDC-u. Ali bolest može pogoditi bilo koga u bilo koje vrijeme i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kod vrlo mladih ili starijih ljudi.

“Mnogi od nas su na medicinskom fakultetu učili da je RSV prvenstveno virus koji je zarazio djecu“, kaže za SELF William Schaffner, MD, specijalista za zarazne bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt. “Ali tokom posljednjih 14 godina, saznali smo da uzrokuje i infekcije koje su ozbiljne kod odraslih.”

RSV se širi kao mnogi drugi respiratorni virusi: kada zaražena osoba kašlje ili kija; kada dobijete kapljice virusa od kašlja ili kihanja u očima, nosu ili ustima; kada dodirnete površinu na kojoj je virus, a zatim dodirnete lice bez pranja ruku; ili kada imate direktan kontakt sa virusom, kaže CDC. RSV obično uzrokuje simptome nalik prehladi kao što su curenje iz nosa, smanjenje apetita, kašalj, kihanje, groznica i piskanje.

Međutim, kod osoba s visokim rizikom može izazvati i ozbiljne infekcije poput bronhiolitisa, upale malih disajnih puteva u plućima i upale pluća, infekcije pluća. Bilo koje od ovih može dovesti do hospitalizacije; u najtežim slučajevima, nekome može biti potreban dodatni kiseonik ili intubacija.

Kako funkcioniše Pfizerova vakcina protiv RSV? Da li je efikasna?Pfizerova RSV vakcina je vakcina zasnovana na jednoj dozi proteina koja koristi strukturu prefuzije F, oblika virusnog proteina koji RSV koristi za invaziju ljudske ćelije. Istraživanje koje je prethodno sproveo Nacionalni institut za zdravlje pokazalo je da su antitela specifična za ovaj protein “bila veoma efikasna u blokiranju virusne infekcije”, navodi se u Pfizerovoj izjavi.

67

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.