Magazin

Evo kako oni koji su preživjeli pucnjavu u školi liječe, pomažu i njeguju nadu

0 20

Trauma može biti izuzetno teška za procesuiranje, posebno za one koji su pretrpjeli nasilje od oružja na samom mjestu gdje bi se trebali osjećati sigurno: školi. U “Surviving a School Shooting”, prvom videu serije od tri dijela u SELF-ovom paketu Future of Mental Health, dva učenika prepričavaju svoja iskustva preživljavanja 2019 Saugusa Snimanje u srednjoj školi i otkrivanje kako je trauma poremetila njihov osjećaj normalnosti. Zajedno sa doprinosima vodećih stručnjaka iz oblasti istraživanja traume, ovaj video istražuje kako možemo, kao zajednica, pomoći cijeloj generaciji koja se boji da ide u školu.

U ovom videu , dr Chandra Ghosh Ippen, pomoćnica direktora Programa za istraživanje dječje traume na UCSF, i Rachel Yehuda, dr., direktorica Centra za psihodeličnu psihoterapiju i traumu na planini Sinai, raspravljaju o složenosti traume, objašnjavajući kako se taj strah može manifestirati drugačije unutar različitih ljudi. Osjećaj utrnulosti, noćne more, flashbackovi i izbjegavanje su samo neki primjeri načina na koje se trauma može predstaviti u našim životima, kao što su istakli dr. Ippen i dr. Yehuda.

Dr. Ippen ponavlja važnu poruku kroz video: Iako neki od nas možda nisu osjetili intenzitet emocija s kojima se suočavaju u situacijama poput pucnjave u školi, svi imamo odgovornost stvoriti prostor podrške i iscjeljenja za one koji jesu. Krajnji cilj u liječenju, kaže dr. Yehuda, “je staviti tačku na kraj rečenice”, da prestanete proživljavati to poglavlje svog života. U nekim slučajevima, metode kao što su psihoterapija, kognitivna bihejvioralna terapija ili psihodelično potpomognuta psihoterapija mogu pomoći.

Saznajte više o traumi i kako se izliječiti u videu ispod.

Povezano:

Definicija traume se razvija – evo kako nam to može pomoći da se izliječimo2019 Znamo društvene mreže Može uništiti naše mentalno zdravlje. Šta mi zapravo možemo učiniti u vezi s tim?Ja sam terapeut koji je probao MDMA—Evo kakvo je iskustvo Oblikovao moju perspektivu o psihodeličkoj terapiji2019

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.