Magazin

Čudno mjesto za koje niste znali da možete imati akne

0 25

Većina prištića se govori o aknama na licu, a ponekad i na tjelesnim aknama, ali akne na vlasištu su također stvar. U stvari, to je prilično čest (i podjednako neugodan) problem—posebno ako se već borite s aknama na drugim mjestima. „Iako akne na tjemenu nisu tako česte kao akne na licu ili trupu, nisu ni rijetke“, kaže za SELF Lindsey Zubritsky, MD, certificirani dermatolog na Premiere Dermatology u Pittsburghu i član Američke akademije za dermatologiju. “Ljudi s masnom kosom ili masnim vlasištem, oni koji premalo ili previše peru kosu, oni koji imaju akne ili folikulitis na drugim mjestima, i oni koji koriste višak proizvoda za kosu poput voskova, gelova i lakova za kosu skloniji su aknama na tjemenu.”

I dok akne na glavi ne favoriziraju nužno jedan određeni tip ili teksturu kose, Tiffany Clay-Ramsey, MD, certificirani dermatolog u Dermatology Affiliates u Atlanti i član Američke akademije Dermatologija kaže SELF da je primijetila da je to češće kod njenih pacijenata s tankom, ravnom kosom—vjerovatno zato što je taj tip kose masniji, što zauzvrat može dovesti do začepljenih pora.

Ali prije ako idete dijagnosticirati dosadne kvrge na glavi à la Dr. Pimple Popper, htjet ćete utvrditi šta su one zapravo (nisu sve izbočine na koži glave akne vulgaris—klinički izraz za akne, uzrokovane začepljenim porama koje se mogu upaliti) i šta bi ih moglo uzrokovati kako biste ih mogli tretirati u skladu s tim.1 Tu mi— i dermatolozi koje smo konsultovali – javite se. U nastavku ćete naći skoro sve što trebate znati o bubuljicama na tjemenu, uključujući kako ih liječiti, kako ih spriječiti i kako vaši proizvodi za kosu mogu doprinijeti problemu.

Šta uzrokuje akne na vlasištu? Slično kao kada dobijete akne na licu, bubuljice na tjemenu mogu se pojaviti iz više razloga. „Akne na koži glave mogu biti uzrokovane brojnim faktorima, uključujući, ali ne ograničavajući se na, bakterije, nakupljanje ulja ili proizvoda, hormone ili upalu“, kaže dr. Zubritsky. Njena preporuka: Ako bubuljice na tjemenu potraju ili izgledaju kao da se pogoršavaju (čitaj: množe se i/ili sve više ljute), najbolje je posjetiti dermatologa kako biste došli do korijena problema i uvjerite se da to nije nešto više zabrinjavajuće. „Povremeno, ono što izgleda kao ‘bubuljice’ na tjemenu mogu biti kvržice uzrokovane ozbiljnijim upalnim medicinskim stanjima kao što su lichen planopilaris ili diskoidni lupus, ili čak mogu biti rak kože,” objašnjava dr. Zubritsky. “Ovo je posebno tačno ako osjećate simptome poput krvarenja, svrbeža, perutanja ili boli.”

Šampon (zajedno s ostalim proizvodima za kosu) također može doprinijeti aknama na vlasištu . “Proizvodi koji su bogati uljima mogu začepiti pore na vlasištu, dok proizvodi koji sadrže alkohol ili sulfate mogu izazvati iritaciju ili dovesti do veće proizvodnje ulja,” kaže dr. Zubritsky.

Koja je razlika između akni na vlasištu i folikulitisa?Ispalo je , ako imate bolne izbočine na vlasištu, možda zapravo imate folikulitis, a ne akne – prilično su slične. „Iako se akne pojavljuju na vlasištu, češće ono što izgleda kao akne je zapravo folikulitis,“ kaže za SELF Mona Gohara, MD, certificirani dermatolog i profesor dermatologije na Yale School of Medicine. Prema klinici Mayo, folikulitis je kada se folikul dlake upali (uglavnom zbog bakterijske ili gljivične infekcije) i uzrokuje izbočine slične aknama na korijenu. „Ove bolne izbočine mogu oponašati akne i mogu proizaći iz okluzivnih proizvoda (poput voskova, ulja ili suhih šampona), od prekomjernog znojenja i od bakterijske infekcije“, kaže dr. Gohara. Iako su neke od preporuka za liječenje akni na vlasištu i folikulitisa iste (kao što je izbjegavanje proizvoda za začepljenje pora i redovno pranje kose), trebali biste posjetiti dermatologa ako su vaše kvrge uporne kako biste utvrdili imate li folikulitis i, ako jeste, kako da to najbolje tretira. (Više o tome uskoro.)

Postoji li razlika između prištića na liniji kose i prištića na tjemenu?Iako uzroci bubuljica na liniji kose i akni na vlasištu mogu biti isti, često su različiti. „Akne na kosi mogu biti dio normalnih akni vulgaris, folikulitisa ili ‘akni od pomade’ (prouzrokovane nakupljanjem ulja i voska iz proizvoda za oblikovanje poput pomade, laka za kosu i gela za kosu)“, kaže dr. Zubritsky. “Dok su bubuljice na tjemenu, s druge strane, češće uzrokovane time koliko često čistite vlasište, vrstama šampona i proizvoda za kosu koje koristite ili drugim medicinskim bolestima specifičnim za vlasište (kao što su lichen planopilaris ili diskoidni lupus) .” Drugi uzroci akni ili folikulitisa na liniji kose mogu biti teška, okluzivna šminka ili često nošenje šešira – trenje uzrokuje iritaciju i materijal može zarobiti ulje i bakterije, kaže ona.

Koji je najbolji tretman za akne na vlasištu? najbolji tretman akni na vlasištu za vas zavisi od toga šta je uzrok bubuljica na vašoj glavi. Dr. Gohara preporučuje da napravite korak unazad i analizirate jeste li radili nešto drugačije u rutini kose ili lica što je moglo dovesti do pucanja vlasišta (tj. duže između tuširanja, punjenja šampona za suvi šampon, isprobavanja novi proizvodi za kosu, itd.). Ako vam bilo koja od ovih navika zvuči poznato, vrijeme je da smanjite svoje proizvode i unesete promjene kao što je obavezan redovan raspored čišćenja—što bi moglo značiti šamponiranje bilo gdje od svakog dana do jednom sedmično, ovisno o tipu kose i načinu života. „Važno je da ostanete dosledni u pranju kose, posebno ako koristite mnogo proizvoda za stilizovanje ili se preterano znojite“, kaže dr. Zubritsky. Ako ste skloni aknama na tjemenu, ona također preporučuje da se držite podalje od teških proizvoda za kosu kao što su voskovi i ulja koji mogu začepiti pore na vlasištu i dovesti do više izbijanja.

Koji je najbolji šampon protiv akni na vlasištu?Odabir šampona za korištenje kada vam skalp izbija može se osjećati kao mač sa dvije oštrice. S jedne strane, želite nešto što će dubinski očistiti vaše vlasište kako biste očistili začepljene pore od naslaga proizvoda, ulja i znoja, ali s druge strane, ne želite ništa previše grubo što bi moglo dodatno iritirati vašu već osetljivu kožu. “Za šampone protiv akni na vlasištu, preporučujem proizvode koji nemaju sulfate i koji su nekomedogeni, bez mirisa i ulja,” kaže dr. Zubritsky. “Također volim šampone sa salicilnom kiselinom ili katran uglja (uobičajeni sastojak šampona protiv peruti), koji može smanjiti količinu ulja u vlasištu i očistiti začepljene pore.”

)Treba li raditi piling vlasišta?Ciljani piling vlasišta tretman nije neophodan, ali ako znate da su vaše vlasište i linija kose skloni pucanju, to nije loša ideja; niti odabir šampona protiv akni sa hemijskim pilingom. Sva tri naša stručnjaka preporučuju šampone i tretmane sa salicilnom kiselinom ili glikolnom kiselinom, koji će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i održavanju čistih pora i čišćenja od nakupina. A u onim trenucima kada ste proveli nekoliko previše dana bez čišćenja, isprobajte šampon za dubinsko čišćenje—potražite izraze na etiketi kao što su razjašnjavanje ili „detoksikacija“ (općenito smo skeptični prema ovoj popularnoj riječi, ali u ovom slučaju, obično samo znači da pomaže u uklanjanju viška prljavštine, ulja i/ili mrtve kože). Nekoliko derm odobrenih odabira koje možete isprobati: Neutrogena T/Sal Therapeutic Shampoo ($9), The Inkey List piling za kožu glave s glikolnom kiselinom ($13) i Vanicream šampon ($$ ).

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.