Magazin

Bolnice u Ukrajini uskoro bi mogle ostati bez zaliha kisika

0 30

Dok Rusija nastavlja svoju invaziju velikih razmjera na Ukrajinu kopnom, zrakom i morem, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u nedjelju da nivo kiseonika bi mogao da se smanji u toku sledećeg dana. Kako se ruske snage približavaju glavnom gradu Kijevu, transport širom zemlje suočava se sa značajnim prekidima. Kamioni koji prevoze osnovne zalihe, uključujući medicinski kiseonik, nisu bili u mogućnosti da stignu do bolnica širom Ukrajine, što poražavajuće znači da bi većina bolnica uskoro mogla ostati bez zaliha kiseonika. „Situacija sa snabdevanjem kiseonikom u Ukrajini se približava veoma opasnoj tački“, navodi se u saopštenju SZO. SZO izvještava da su neke bolnice već iscrpile svoje rezerve kisika. Ove prijeko potrebne zalihe su neophodne za podršku pacijentima koji se suočavaju s različitim stanjima uključujući COVID-, komplikacije trudnoće, sepsu i povrede zadobivene od ruskih napada.

Ukrajina je druga najveća evropska zemlja po površini, što znači da su njeni kamioni od vitalnog značaja za održavanje njenog zdravstvenog sistema. Kao rezultat invazije, zeolit, hemikalija koja se koristi za proizvodnju bezbednog medicinskog kiseonika, trenutno nije u mogućnosti da se transportuje do raznih generatora medicinskog kiseonika u zemlji. Jedino kratkoročno rješenje je olakšati siguran tranzit medicinskog kisika iz regionalnih mreža preko logističkog koridora kroz Poljsku, na čemu SZO trenutno radi. “Imperativ je osigurati da medicinske potrepštine za spašavanje života – uključujući kisik – stignu do onih kojima su potrebne”, rekao je WHO.

Prije ruske invazije, istočnoevropska nacija radila je na povećanju kapaciteta terapije kiseonikom za teško bolesne pacijente kao odgovor na COVID-000 pandemije iu saradnji sa SZO. Nešto ispod 300 ukrajinske zdravstvene ustanove su poboljšale svoju tehničku ekspertizu, infrastrukturu i medicinske potrepštine u “ambicioznom programu zdravstvene reforme”, kaže SZO. Zbog ruske invazije, ovaj napredak je nažalost poništen.

U februaru 24, Rusija je pokrenula potpuna invazija Ukrajine, evropske demokratije od oko 44 miliona ljudi. Kako prenosi NBC, ruske snage se približavaju Kijevu dok bombarduju guste urbane oblasti. Napadi tokom protekle sedmice doveli su do masovnog egzodusa nekih 300, izbjeglice, prema Agenciji Ujedinjenih nacija za izbjeglice. Zbog svih miliona ljudi koji nisu uspjeli pobjeći, ukrajinskom zdravstvenom sistemu očajnički je potrebna zaštita. “Tokom krize u Ukrajini, zdravlje mora ostati prioritetni stub humanitarnog odgovora, pri čemu zdravstveni sistemi i ustanove ostaju zaštićeni, funkcionalni, sigurni i dostupni svima kojima su potrebne osnovne medicinske usluge i zdravstvenim radnicima zaštićeni kako bi mogli nastaviti da spašavaju živote”, kaže SZO.

Povezano:

Ovdje možete donirati za pomoć UkrajiniOvi simptomi mogu ukazivati ​​na kardiovaskularne komplikacije uzrokovane COVID-Dr. Fauci kaže da je vrijeme da se vratimo u normalnost. Da li je u pravu?44

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.