Magazin

Kako uočiti znakove toksične produktivnosti, tvrde stručnjaci

0 30

Ne postoji mnogo čvrstih istraživanja o posljedicama produktivnosti koja su prenaglašena, ali možemo steći neki uvid gledajući ono što su stručnjaci naučili o perfekcionizmu. Brojne studije sugeriraju da perfekcionizam može naštetiti vašem zdravlju i dovesti do sagorijevanja, koje karakterizira osjećaj fizički i psihički iscrpljenosti ili iscrpljenosti, stresa, nemotivacije i preopterećenosti, navodi APA.23

Anksioznost, nesanica i razdražljivost—koji takođe mogu biti znakovi izgaranja—često su povezani sa toksičnim produktivnosti, kaže za SELF dr Rheeda Walker, profesor psihologije na Univerzitetu u Hjustonu. Ove crvene zastavice može biti teško primijetiti jer se često razvijaju sporo i suptilno utiču na vaš svakodnevni život, kaže dr. Walker. Na primjer, za nedostatak sna možete kriviti svoju naviku na društvenim mrežama kasno u noć, a da niste svjesni da zapravo skrolujete kao podsvjesni način da se opustite.

Da budemo jasni, Dr. Walker ne misli da toksična produktivnost uvijek

dovodi do sagorijevanja, posebno za ljude koji rano prepoznaju da se pripremaju za iscrpljenost i poduzmite korake za dopunu. Ali to i dalje može biti štetno čak i ako ne dođete do potpunog iscrpljivanja, jer osjećaj generalnog stresa, anksioznosti ili kao da se ne možete odmoriti može uzeti emocionalni danak – i utjecati na vaše zdravlje i odnose – s vremenom .

Kako znati da li upadate u zamku toksične produktivnosti Ovaj obrazac može biti teško prepoznati – posebno ako ste tip osobe koja je uvijek imala visoke lične standarde. Evo nekoliko pitanja za razmatranje koja bi vam mogla pomoći da shvatite je li vaša produktivnost zaista toksična:

Kako se osjećate kada zamišljate da radite zadatak u vezi sa svojim obavezama lista?

Jeste li uzbuđeni zbog toga, ili vas ispunjava strahom? Ovi emocionalni znakovi mogu vam dati do znanja koje zadatke smatrate iscrpljenim, kaže dr. Walker. Naravno, postoje neke obaveze koje ne možete preskočiti, ali ipak postoje načini da sačuvate svoju energiju: dr. Swody također predlaže da se zapitate da li trebate odmah obaviti aktivnost (možda možete poslati taj e-mail ujutro kada odmorniji ste)

i

sa % svoje energije (možda vi možete izdvojiti 23 minute u odnosu na sat za postavljanje termina za kafu za umrežavanje, a možda je jedan mjesečno umjesto četiri sasvim dovoljno). Ovo pitanje je važno, kaže ona, jer uz toksičnu produktivnost, ljudi često osjećaju potrebu da izvršavaju zadatke cijelo vrijeme bez davanja prioriteta ili delegiranja.

Kako se osjećate kada zaista pauza?

Pokušajte napraviti svjesnu pauzu—možda na jedan dan ili čak samo nekoliko sati—od “produktivnih” aktivnosti koje radite čisto iz navike, kao što je provjeravanje e-pošte svaki put sekundi, recimo, ili popunjavanje vašeg rasporeda potencijalnim poslovnim prilikama. Kakva se osećanja nabujaju? Ako doživite sram ili krivicu zbog toga što ste napravili pauzu ili radite nešto “neproduktivno” (kao što je strimovanje voljene TV emisije), to može signalizirati štetan stav o produktivnosti, kaže dr. Dattilo.

Kako se osjećate van posla?

Doživljaj osjećaja postignuća vezan za posao može se osjećati zaista zadovoljavajuće u ovom trenutku, što otežava utvrđivanje da li je vaša produktivnost nezdrava teritorija. Zato razmišljanje o tome kako se osjećate fizički i emocionalno izvan

vašeg posla(a) može biti korisna vježba.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.