Magazin

31 od najboljih prirodnih dezodoransa koji će vas održati svježima i bez mirisa

0 47

Mnogo toga treba uzeti u obzir kada tražite najbolji prirodni dezodorans. Ono što je najvažnije, naravno, mora stvarno funkcionirati. Odličan prirodni dezodorans treba efikasno maskirati i neutralizirati tjelesni miris bez izazivanja iritacije na vašim osjetljivim udubljenjima. Bonus bodovi i za uklanjanje znoja. Ali sve je to mnogo lakše reći nego učiniti.

Šta je prirodni dezodorans?Za početak, znajte da je izraz “ natural” nije regulisano FDA, tako da bi ga brend zaista mogao staviti na bilo koji proizvod (wom, wom). U svijetu dezodoransa, međutim, to općenito znači da je, u najmanju ruku, proizvod bez aluminija ili da ne sadrži nikakve druge sastojke protiv znojenja. Zašto? Zato što su proizvodi s tim sastojcima regulirani kao lijekovi, a ne kao kozmetika. Normalno, ti sastojci djeluju tako što zapravo začepljuju vaše znojne žlijezde i sprječavaju znojenje, čime također sprječavaju da se bakterije koje uzrokuju BO akumuliraju u vašim jama.

Ne postoji definitivno istraživanje koje bi dokazalo da je aluminij u antiperspirantima je štetan, kao što je SELF ranije objasnio, ali sastojak je još uvijek pao u nemilost kod nekih potrošača.

Šta čini prirodni dezodorans djelotvornim?Bez tih sastojaka, dezodoransi se oslanjaju na mirise – često iz eteričnih ulja – da prikriju miris tjelesnih mirisa, a ne da spriječe njihovo pojavljivanje. Neki proizvodi mogu sadržavati i sastojke koji upijaju ulje i neutraliziraju miris, poput kaolinske gline, drvenog uglja ili natrijevog klorida (soli). Drugi sadrže sastojke poput ulja čajevca, koje ima neka antibakterijska svojstva, prema nedavnim istraživanjima. Konačno, ne postoji ništa bolje ili gore u ovom pristupu od antiperspiranta, tako da se vaš izbor svodi na lične preferencije.

Takođe je važno zapamtiti da je „prirodno ” ne znači automatski sigurno – posebno za one s osjetljivom kožom. U stvari, botanički ekstrakti i eterična ulja su neki od najčešćih iritatora kože, objasnio je SELF ranije. Soda bikarbona, još jedan uobičajeni sastojak dezodoransa koji se koristi za neutralizaciju tjelesnog mirisa, također je čest iritant. Zato znajte da odabir dezodoransa u odnosu na antiperspirant nije garancija da nećete imati lošu reakciju.

I, naravno, samo bacite pogled na recenzije bilo kojeg dezodoransa i shvatićete koliko su preferencije pojedinih ljudi. Pronalaženje najboljeg prirodnog dezodoransa za vašu kožu vjerovatno će zahtijevati pokušaje i greške. Ali općenito, pogledajte sastojke, posebno vodeći računa o potencijalnim iritantima, sastojcima koji mogu neutralizirati miris ili bakterije (poput kaolinske gline, drvenog ugljena ili ulja čajevca), hidratantnim sastojcima i mirisima koji ćete zapravo uživajte u nošenju (ili ga uopće ne nosite, ako je to vaša stvar).

Kako bismo vam pomogli da suzite svoje mogućnosti, evo naših izbora koji se kreću od pasta preko štapića do sprejeva. Neki dolaze po preporuci sadašnjih i bivših zaposlenih u SELF-u, a ostali su visoko ocijenjeni, izvanredni dezodoransi koje smo već pokrili.

Sve proizvode predstavljene na SELF-u nezavisno su odabrali naši urednici. Međutim, kada nešto kupite putem naših maloprodajnih linkova, možemo zaraditi partnersku proviziju.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.