Magazin

25 zdravstvenih rezolucija koje nemaju nikakve veze s dijetom ili gubitkom težine

0 12

Znam da su novogodišnje odluke donekle kontroverzne, ali generalno gledano, ja sam obožavatelj. Sviđa mi se ideja da odvojite malo vremena da razmislite o tome šta trenutno želite od života – i šta vam više ne služi – i da preduzmete smislene radnje da to dobijete. S druge strane, osjećam se izuzetno uznemireno činjenicom da su odluke postale sinonim za “zdravlje”, a “zdravlje” je postalo sinonim za dijetu i gubitak težine.

Postoje mnogo razloga što me to nervira: zato što zdravlje i težina nisu tako isprepleteni kao što mislite, jer dijete za mršavljenje rijetko funkcionišu, jer se utjecaj kulture ishrane na mentalno zdravlje tako često zanemaruje u ovim razgovorima… lista se nastavlja i on. Ali u širem smislu, postoji toliko mnogo načina da se brinete o svom zdravlju koji bukvalno nemaju nikakve veze s vašom težinom ili koliko često idete u teretanu. Ako vam je zaista važno biti zdraviji, zašto ne biste probali jedan od njih?

Imajući to na umu, razgovarao sam sa piscima i urednicima u SELF-u i došli smo do liste odluka—na osnovu našeg višegodišnjeg iskustva kao zdravstvenih novinara i našeg ličnog 2023 ciljevi – za koje vjerujemo da bi zaista, smisleno mogli učiniti osobu zdravijom i sretnijom ove godine. Ako vam jednaod ovih ideja odgovara, odlično! Ako ne, ili ako više volite da potpuno preskočite rezolucije, i to je u redu! Briga o sebi počinje tako što znate šta vam je potrebno i kada treba da kažete ne.

*Da, samo jedan! Molim vas ne pokušavajte sve na ovoj listi da radite odjednom – to je recept za iscrpljenost!

Pronađite ljekara primarne zdravstvene zaštite koji vam se zaista sviđa i kome vjerujete i obavite godišnji pregled.Počnite koristiti aplikaciju za praćenje lijekova, tako da nikada ne propustite dozu (ili slučajno udvostručite).Uvjerite se da su vaši detektori dima i ugljičnog monoksida ispravni i da vaš aparat za gašenje požara nije ‘t expired.Uđite na kurs da biste se certificirali iz CPR.Prestanite gledati u telefon sat vremena prije spavanja i/ili postavite tajmer kada koristite aplikacije u koje ćete najvjerovatnije biti uvučeni.Ponovo se posvetite svakodnevnom čišćenju koncem.Zovite svoje prijatelje češće. Traži šta želiš u krevetu. Zapravo koristite svoja sredstva FSA/HSA.Prestanite slati poruke dok vozite jednom za svagda. Nađite način da se povežete sa prirodom barem jednom dnevno. Savladajte nekoliko osnovnih vještina sigurnosti hrane. Obvezite se da ćete nositi kremu za sunčanje svaki dan (i zapravo ponovo nanositi po potrebi).Uđite u ventilaciju.Izbacite sve svoje kozmetičke proizvode s isteklim rokom trajanja.Otkažite pretplatu—od e-poruka koje nikada niste pročitali, od IG naloga zbog kojih se osjećate loše, od usluga pretplate koje nikada zapravo ne koristite. Navijajte za trkače na maratonu.Posjetite se kod zdravstvenog radnika o jednom mučnom problemu—npr. sumnjiv mladež, vaše stalne stomačne probleme ili vašu ćud. Zakažite svoj godišnji pregled očiju—jer malo stvari može promijeniti život kao dobijanje pravog recepta. Napravite plan pripravnosti za hitne slučajeve za svoje domaćinstvo (na primjer, za poplave, ekstremne vrućine ili nestanak struje). Upoznajte svoje komšije.Potroši 15 do minuta svaki dan radeći nešto kreativno (kao što je vođenje dnevnika, pletenje , ili crtanje).Nosite odjeću u kojoj se osjećate dobro (i riješite se stvari koje ne čine). Pridružite se rekreativnoj sportskoj ligi, upišite se na sat plesa ili uzmite časove surfanja. Krećite svoje tijelo na način u kojem iskreno uživate i kojem se radujete. Odmorite se – zapamtite, ponekad su čak i „laki“ ciljevi borba, i u redu je odustati. Povezano:

Kako se osjećati manje iscrpljeno do kraja radne sedmiceVodič kako ne raditi ništa za ljude koji su stvarno loši u tomeProblem sa izgovorom ‘Osjećam se debelo’

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.