Magazin

Mogu li odrasli dobiti RSV od djece? Šta treba znati kao Cases Spike

0 9

Šanse su da ste, ako se brinete o maloj djeci – ili ste samo bili malo uznemireni zbog ovogodišnje sezone prehlade i gripa – u posljednje vrijeme mnogo čuli o respiratornom sincicijskom virusu (RSV). RSV nije baš nov: to je uobičajen virus koji obično uzrokuje blage simptome nalik prehladi. Međutim, vrlo mala djeca i starije osobe suočavaju se sa većim rizikom da se stvarno, stvarno razbole.

Ove godine RSV raste iznad očekivanog broja slučajeva; zapravo, počinje da preplavljuje mnoge bolnice, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U oktobru je RSV izazvao nagli broj hospitalizacija u pedijatriji, što je gurnulo neke dječje medicinske centre do kraja. To posvuda postaje sve veća briga, ali je situacija posebno loša u pojedinim dijelovima zemlje. Na primjer, okrug Orange, Kalifornija, nedavno je proglasio hitnu zdravstvenu situaciju, a svaki pedijatrijski bolnički krevet u državi Rhode Island bio je pun ove sedmice, prema izvještaju NBC Newsa.

Kao infekcije nastavljaju da se šire, možda se pitate: Mogu li odrasli dobiti RSV od djece? Budite uvjereni da je većina nas već bila izložena virusu – ali to ne znači da ne biste trebali biti jako svjesni njegovog utjecaja upravo sada, posebno ako imate ranjive voljene u blizini. U nastavku, šta biste trebali znati o RSV-u kod odraslih, uključujući uobičajene simptome i kako možete smanjiti rizik od zaraze—i prenošenja—ovog virusa.

Mogu li odrasli dobiti RSV od djece? Prvo, neki važan kontekst: Vjerovatno ste već bili zaraženi RSV-om. “Skoro svi vide RSV u dobi od dvije godine i razviju antitijela,” kaže za SELF Thomas Russo, MD, stručnjak za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu i biomedicinskim naukama Univerziteta Buffalo Jacobs.

Ali, kao što je slučaj sa većinom respiratornih virusa, vaš imunitet na RSV vremenom slabi, što znači da ćete se vjerovatno zaraziti iznova i iznova tokom svog života. Ovo posebno važi za roditelje ili druge staratelje male dece. „Pošto deca dobiju RSV u prve dve godine života, ona su u zavisnoj fazi svog života, a roditelji će biti u bliskom kontaktu“, kaže dr Russo.

Dakle, da, odrasli mogu dobiti RSV od djece koja imaju virus i obrnuto; može se prenositi naprijed-nazad od bilo koga ko je zaražen. RSV se obično širi kada zaražena osoba kašlje ili kije u blizini drugih, prema CDC-u. Virusom se možete zaraziti i dodirivanjem ili ljubljenjem lica djeteta (ili bilo koga drugog) koji ga ima. RSV također može živjeti na površinama, kao što su kvake, tako da se možete zaraziti njime dodirivanjem kontaminirane površine, a zatim dodirivanjem očiju, usta ili nosa neopranim rukama.

Opet, uglavnom zdrave odrasle osobe neće se ozbiljno razboljeti od RSV-a—ali i dalje mogu prenijeti virus na druge ljude koji se mogu suočiti s većim rizikom. „Bilo da se radi o gripu, RSV-u ili COVID-u, grupe visokog rizika su sasvim iste,“ kaže za SELF William Schaffner, MD, profesor medicine na odjelu zaraznih bolesti Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt. Pored dojenčadi i male djece, vjerojatnije je da će razviti teške simptome ili komplikacije RSV-a kod odraslih koji su 65 ili stariji, imaju kroničnu bolest srca ili pluća ili imaju oslabljen imuni sistem.

Da li se simptomi RSV-a razlikuju kod odraslih u odnosu na djecu?Najčešći simptomi RSV-a—koji uključuju groznicu, curenje iz nosa, kašalj, kihanje , zviždanje, umor i smanjeni apetit – imaju tendenciju da se preklapaju kod djece i odraslih, kaže dr. Schaffner. Prema CDC-u, simptomi se obično pojavljuju četiri do šest dana nakon početne infekcije. (Dojenčad može doživjeti jedinstven skup simptoma, međutim, uključujući nervozu, razdražljivost, gubitak interesa za aktivnosti i promjene u obrascima disanja, prema Klivlendskoj klinici.)

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.