Magazin

Šta treba znati o Whealu, uobičajenoj nuspojavi vakcine protiv majmunskih boginja

0 116

Neke osobe koje su primile vakcinu protiv majmunskih boginja primjećuju malu, podignutu kvržicu koja se pojavljuje na mjestu injekcije. Ako vam se to dogodi, a trag traje danima ili čak sedmicama, nema potrebe za uznemiravanjem: to se zove zviždanje, potpuno normalna reakcija koju treba očekivati. I, da, postoji razlog zašto o ovome čujete tek sada, mjesecima nakon što je počelo uvođenje vakcine protiv majmunskih boginja.

Početkom avgusta, Bajdenova administracija proglasila je epidemiju majmunskih boginja hitnim stanjem za javno zdravlje kako bi se povećali napori u suzbijanju brzog ubrzanja u slučajevima—16,900 u vrijeme objavljivanja, prema Centrima za bolesti Kontrola i prevencija (CDC). Prije proglašenja, preferirana vakcina protiv majmunskih boginja, nazvana Jynneos, davana je subkutano; to znači da je ubrizgan u masno tkivo direktno ispod kože, slično cjepivi protiv gripe ili COVID vakcine, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD-a (NLM). Međutim, sve dok se majmunske boginje smatraju hitnim stanjem u javnom zdravstvu, vakcina se može dati putem intradermalne injekcije, što nije baš uobičajena metoda.

“Većina vakcina se daje kao injekcije u mišiće ili potkožno masno tkivo“, kaže za SELF Kaitlyn Rivard, doktorica medicine, direktorica specijalizacije za zarazne bolesti na odjelu ljekarni Klivlend klinike. “Vakcina protiv majmunskih boginja jedinstvena je po tome što se daje kao injekcija ispod prvog sloja kože.” U osnovi, igla se ubrizgava bliže površini vaše kože, između najudaljenijih slojeva. Ova metoda ubrizgavanja bi trebala uzrokovati izdignutu kvržicu nalik na mjehurić na mjestu injekcije.

Pa zašto mijenjati način na koji se Jynneos primjenjuje sad? Davanje vakcine protiv majmunskih boginja putem intradermalne injekcije, a ne subkutano, jedan je od načina da se pomogne u očuvanju zaliha ove vakcine u zemlji, koja se bori da održi korak sa potražnjom zbog brzine širenja. “Ovaj pristup bi mogao povećati broj dostupnih doza vakcine Jynneos do pet puta”, navodi se u saopštenju CDC-a. Za subkutano davanje potrebno je 0,5 mililitara vakcine, dok je za intradermalno ubrizgavanje potrebno samo 0,1 milimetar, razlika koja bi u konačnici trebala pomoći da se vakcine dobiju i najugroženijim ljudima.

Pa šta je to, uostalom ? I kada možete očekivati ​​da će nestati? Unaprijed, stručnjaci objašnjavaju šta trebate znati o nuspojavama ove vakcine.

Zašto se nakon cjepiva protiv majmunskih boginja javlja mrlja? Pršut je uzrokovan stvarnim sadržajem vakcine, objašnjava dr. Rivard. „Tečnost iz vakcine stvara mehur ispod ovog plitkog sloja kože, zbog čega je primetan“, dodaje ona. „Mjehurić bi trebao izgledati kao blijedo uzdizanje kože“, i tako će biti sličan boji vaše boje kože. Iako ste razumljivo znatiželjni u vezi s tim, nema potrebe da se brinete zbog ovog neželjenog efekta, prema dr. Rivardu: “Puh je normalna pojava nakon intradermalne injekcije, i nema potrebe za brigom.”

)900900900

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.