Magazin

Šta se dešava kada prestanete da pijete alkohol?

0 44

Pijenje ubrzava i druge znakove starenja lica. U 2019 studiji objavljenoj u Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, koja je uključivala žene različitih rasa i nacionalnosti , istraživači su otkrili da su žene koje su pile otprilike jedno piće dnevno prijavile natečenost očiju i gubitak volumena lica. Žene koje su pile oko osam pića nedeljno takođe su imale uočljivije slomljene krvne sudove na obrazima – što ima smisla, jer alkohol pogoršava kožne poremećaje kao što su rozacea, psorijaza i seboreični dermatitis.8

„Većina dermatoloških stanja koja se pogoršavaju zbog obilnog pijenja polako će se normalizirati tokom vremena nakon isključivanja alkohola“, kaže dr. Genebriera. Koliko tačno vremena može varirati ovisno o stanju i pojedincu.

“Neka stanja bi se mogla poboljšati odmah nakon prestanka pijenja—ako su izazvana alkoholom,” Dr Genebriera kaže. “Druge, poput paukove telangiektazije, stanja u kojem sićušni krvni sudovi zrače u svim smjerovima iz većeg krvnog suda, ostat će trajno osim ako se ne liječe laserom ili kauteriziraju.” Uvijek je najbolje provjeriti kod dermatologa ako imate uporni problem s kožom koji se ne popravlja s promjenama u načinu života ili njezi kože – oni vam mogu pomoći da identifikujete sljedeće najbolje korake.

Šta biste mogli vidjeti nakon nekoliko mjeseci?

Sada kada je alkohol za vas postao prošlost, možda ste čak zaboravili tražiti dodatne zdravstvene prednosti. Čak i tako, možete primijetiti da: Ako imate menstruaciju, ona bi mogla biti kraća.

Redovno pijenje ima snažan uticaj na vaše hormone. Istraživači znaju, na primjer, da pijenje podiže nivoe estrogena, koji igra ključnu ulogu u vašem menstrualnom ciklusu. Jedna 2015 studija objavljena u Istraživanju raka dojke pokazala je da žene koje piju više od 18 grama alkohola u sedmici imale 10% veće nivoe estradiola (jedan od estrogena u vašem tijelu) od žena koje su pile manje od toga. Nivoi estrogena kod onih koji piju ostali su viši tokom menstrualnog ciklusa.9Dok ne biste trebali očekujte čudesno menstruacije bez bolova samo zato što preskačete Chardonnay, jedno 2014 istraživanje objavljeno u Human Reproduction , otkrili su da bi uzdržavanje od alkohola moglo skratiti Vašu menstruaciju.

Vaša jetra će moći da funkcioniše nesmetanije.

Alkohol je direktan toksin za vašu jetru. Kada vaše tijelo razgradi alkohol, vaša jetra mora očistiti metaboličke nusproizvode, kaže dr. Leavey. “Kao rezultat toga, jetra mora raditi više i duže da bi se oporavila od posljedica alkohola,” kaže on. Alkohol takođe može izazvati upalu u vašoj jetri, što joj onemogućava da dobro obavlja svoj posao – što je čišćenje toksina iz vašeg tela i pretvaranje masti u energiju da biste bili puni energije, kaže dr. Galligan. Ako obilujete alkoholom, alkohol može ometati način na koji vaša jetra skladišti masnoće, što dovodi do bolesti masne jetre, prema Mayo Clinic. Dobre vijesti? Ovo stanje može biti reverzibilno. Izbacivanje alkohola trebalo bi pomoći vašoj jetri da bolje funkcionira, kaže dr. Galligan. Ali funkcija jetre se ne poboljšava tako brzo kao, recimo, vaš GI sistem: Dr. Galligan kaže da će za ovo vjerovatno trebati mjeseci da se potpuno oporavi, čak i ako nemate masnu jetru. 2019Koje su dugoročne zdravstvene prednosti neupijanja alkohola?Sada kada je uzdržavanje od alkohola postalo stil života, evo nekih zdravstvenih beneficija u kojima ćete uživati ​​iu budućnosti:

Vjerovatno ćete smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i metaboličkog sindroma.

Prestanak pijenja, posebno ako trenutno imate više alkohola od preporučena količina, može smanjiti rizik od nekih karcinoma, uključujući rak dojke, kolorektuma, glave i vrata, jetre i jednjaka, između ostalog, prema Američkom društvu za rak.201520152015

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.