Magazin

Pročitajte ovo prije nego uzmete filer za podočnjake

0 108

Ako tražite rješenja za tamne kolutove ispod očiju, lijekovi koje ćete pronaći će varirati od kućnih opcija kao što su kreme za posvjetljivanje do dobivanja filera ispod očiju, poput Juvaderma ili Restylanea, od dermatologa. Prije svega, definitivno niste sami koji primjećujete tamne ili šuplje podočnjake – ovaj uobičajeni problem može biti rezultat genetike, prirodnog procesa starenja ili faktora načina života – poput nedovoljne količine vode ili spavanja. (Budimo iskreni, posljednjih nekoliko godina je bilo iscrpljujuće za mnoge od nas, a vjerovatno i vaša koža to osjeća).

File za podočnjake ili bilo koji dermalni filer, može izgledati kao drastičan izbor, ali istina je da je to možda jedna od rijetkih stvari koje zaista mogu promijeniti izgled vašeg područja ispod očiju, ovisno o tome što uzrokuje vaše podočnjake. Međutim, prije nego što počnete guglati dermatologe, važno je znati koliko je sigurno ubaciti filere ispod očiju i šta zaista možete očekivati ​​prije, za vrijeme i nakon uzimanja filera ispod očiju. Zbog toga smo pitali nekoliko vrhunskih dermatologa šta biste trebali znati prije nego što zakažete pregled – stručni savjeti u nastavku mogu vam pomoći da odlučite da li su fileri ispod očiju (ili samo bolja krema za područje oko očiju) pravi potez za vas.

Šta mogu liječiti fileri ispod očiju? | Koja je razlika između filera i botoksa? | Da li je bezbedno koristiti filere ispod očiju? | Šta možete očekivati ​​od tretmana? ) | Kako se pripremate za podočnjak? | Šta možete očekivati ​​nakon tretmana? | Da li je bezbedno koristiti filere ispod očiju? | Šta još treba da znate ? | Možete li tretirati upale oči bez filera?

Šta zapravo mogu liječiti fileri za podočnjake – tzv. Glavni razlog nabaviti filere ispod očiju znači popuniti šupljinu ispod oka koji se kolokvijalno naziva, da, žlijeb za suze, kaže za SELF Noelani Gonzalez, MD, certificirani dermatolog i direktor kozmetičke dermatologije na Mount Sinai West. Ako imate ovu vrstu šupljina ili gubitka volumena na tom području, možda ćete imati tamne krugove ili senke ispod očiju.

Važno je razlikovati tamne krugove ili natečene oči uzrokovane gubitkom volumen ili vašu osnovnu anatomiju (i jedno i drugo može biti nasljedno) od bora ispod očiju ili tamnih krugova uzrokovanih hiperpigmentacijom u tom području, Jenny Hu, MD, certificirani dermatolog i klinički vanredni profesor dermatologije na Keck Medicine of USC, kaže SELF. „Ako pacijent ima pravu pigmentaciju, onda dermalni filer neće pomoći“, kaže ona. Drugim riječima, ako vam je koža ispod oka tamnija jer je to vaš prirodni ten ili zbog prethodnog oštećenja od sunca, dermalni fileri to nažalost neće promijeniti (i ne brinite, dermatolog vam može pomoći u tome). Međutim, ako je tama rezultat opuštenosti kože zbog starenja ili genetike, onda filer može pomoći dodavanjem volumena i ujednačenosti kako bi popunio šupljine podočnjaka bez dodavanja natečenosti.1

Također, fileri ispod očiju neće pomoći osobama sa većim kesama ispod očiju, posebno ako ima masnoće sakupljeni u tom području, što se može dogoditi kako starite, kaže dr. Hu. U tim slučajevima, ona obično preporučuje blefaroplastiku—hirurški zahvat koji uključuje zatezanje područja ispod očiju uklanjanjem opuštene kože, mišića i/ili masti— umjesto toga.

Pa ako ste Zainteresirani za rješavanje tamnih krugova ispod očiju, prvi korak je da razgovarate s dermatologom koji je ovlašten od strane odbora kako biste dijagnosticirali šta zapravo uzrokuje problem. I zapamtite, to može biti posljedica kombinacije faktora, poput hiperpigmentacije u kombinaciji s faktorima anatomije i načina života (dehidracija i nedostatak sna, kao što smo ranije spomenuli, na primjer). U tim slučajevima, vaš dermatolog može preporučiti najbolji filer za podočnjake, hemijski piling (Mezopeel je popularna opcija za podočnjake jer blijedi hiperpigmentaciju bez izazivanja iritacije) ili bilo koji broj tretmana.

Prednosti filera za bore ispod očiju ili podočnjake uključuju posvjetljivanje kože i vraćanje volumena ispod očiju, Desmond Shipp, MD, certificirani dermatolog i direktor kozmetičke dermatologije na Univerzitetu Ohio State Wexner Medicinski centar, kaže SELF. Filteri ispod očiju mogu riješiti bore i fine linije i, budući da popunjavaju udubljenja ispod očiju, mogu izjednačiti upalu pojavu podočnjaka, dodaje dr. Shipp.

Povratak na vrh

Koja je razlika između filera ispod očiju i botoksa?

Pred tobom Zadubite se dalje u najbolji filer ispod očiju za vaše specifične dermatološke ciljeve, hajde da razgovaramo o vašim opcijama, naime filerima hijaluronske kiseline kao što je Juvederm protiv Botoxa.

“Botox je neurotoksin koji djeluje na inhibiciju vašeg mišići se ne skupljaju, čime se pomaže opuštanju kože iznad i daje glatkiji, mlađi izgled“, kaže dr. Shipp. Drugim riječima, služi za ciljanje finih linija kako bi se postigao „opušteniji“ izgled. Rezultate možete vidjeti već sati nakon zahvata, a injekcija obično traje do 90 dana, dodaje.

Unošenje Juvederma ispod očiju je drugačiji scenario: to je filer hijaluronske kiseline (najčešća vrsta) koji se ubrizgava direktno pod kožu da popune prostor, a ne da utiču na mišiće. Možete očekivati ​​neposredniji rezultat manje šupljine od Juvederma, a trajat će duže od Botoxa—oko 9 do mjeseci, prema dr. Shipp.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.