Magazin

Nemilosrdni talas anti-LGBTQ zakonodavstva ugrožava pravo trans ljudi na postojanje

0 8

Sve ove vrste prijedloga, bez obzira koje starosne grupe izdvajaju, imaju zastrašujući učinak na gotovo svaki razgovor o trans ili queer identitetima u K– učionice. Zakon Floride i zakoni o kopiranju zakona koji se guraju širom SAD-a su tako nejasno sročeni da su stvorili masovnu konfuziju među nastavnicima, učenicima i školskim okruzima, s malo jasnoće koju su dali državni lideri.

Statut „Ne govori gej“ na Floridi, na primjer, zahtijevao je da sva uputstva o LGBTQ+ subjektima budu „primjerena uzrastu“ bez definisanja šta to znači, a školski okrugi su to široko tumačili kako bi izbjegli potencijalne tužbe. Neki okrugi Floride zabranili su transinkluzivne dječje knjige kao što su Zovi me Max i I Am Jazz iz školskih biblioteka kako bi izbjegli kršenje autorskih prava o zakonima Floride. Drugi su navodno naredili nastavnicima da uklone sve knjige iz svojih ličnih učionica.

Druge države pokušavaju spriječiti trans studente da koriste toalete i svlačionice u kampusu koji odgovaraju njihovim identitetima, jer zakonodavci istovremeno nastavljaju da ograničavaju učešće u sportu za trans i nebinarne mlade. Pored 18 zabrana trans sportova koji su već na snazi, 18 države pokušavaju spriječiti trans studente koji se takmiče u sportskim timovima koji su u skladu sa njihovim spolom, kompromitujući 35 račune ukupno, kaže glasnogovornik Američke unije za građanske slobode (ACLU) za SELF.

2023Donošenje restriktivnih zabrana povlačenja koje ugrožavaju pravo trans osoba na postojanje u javnostiU 2023 uvedeni su najmanje 18 računi u 16 države koje nastoje da ograniče drag performanse, kaže glasnogovornik Kampanje za ljudska prava SELF-u.

Ovog mjeseca, Tennessee je postao prva država u istoriji SAD-a koja je ograničila drag predstave, i LGBTQ+ ljude i saveznike zabrinuti su da bi mandat – i drugi slični širom zemlje – mogao imati razorne posljedice za trans osobe. SB3 u Tennesseeju, koji je 3. marta potpisao republikanski guverner Bill Lee, zabranjuje da se “zabava u kabareu za odrasle” odvija na javnom posjedu ili na bilo kojem mjestu gdje bi maloljetnik mogao biti prisutan. Oni koji prekrše statut suočavaju se s prekršajem klase A pri prvom prekršaju i krivičnim djelom klase E nakon naknadnih prekršaja. To znači da se drag zabavljači mogu suočiti sa kaznom od jedne do šest godina zatvora—uz maksimalnu novčanu kaznu od 3$ —za nastup na branč za sve uzraste ili čitanje djeci na događajima Drag Story Hour, a oba su se već suočila s nasilnim prijetnjama od strane ekstremno desnih i bijelih supremacističkih grupa.

Dok je zakon posebno ima za cilj prevlačenje performansi, kritičari su upozorili da bi se ovi zakoni mogli koristiti za kažnjavanje rodne neusklađenosti. Nebraska verzija zabrane prevlačenja u Tennesseeju, LB371, definiše dragu kao svaku predstavu u kojoj pojedinci pokazuju rodnu prezentaciju „koja je drugačija od spola izvođača koji je pripisan pri rođenju koristeći odjeću, šminku , ili druge fizičke oznake”, što bi potencijalno moglo zabraniti glumcima da nastupaju u pozorišnoj produkciji lokalne zajednice gđe. Doubtfire, učinite ilegalnim da trans osobe pjevaju karaoke u baru i učinite gotovo nemogućim održavanje parada ponosa kakve poznajemo. Zakon o Nebraski ide toliko daleko da zabranjuje održavanje događaja u krugu od 1, od „ustanove za brigu o djeci, parka, mjesta za bogosluženje , igralište, javna biblioteka, prostor za rekreaciju ili objekat, rezidencija, škola ili staza za šetnju”, što otežava LGBTQ+ osobama da uopšte pronađu bilo kakav prostor u zajednici.

2023

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.