Magazin

Možete li zatrudnjeti tokom menstruacije?

0 32

Prema podacima objavljenim u Journal of Medical Internet Research, plodni period počinje pet dana prije ovulacije i završava se na dan ovulacije1. Štaviše, istraživanje pokazuje da stopa trudnoće dostiže vrhunac tri dana prije ovulacije i dostiže gotovo nulu dva do tri dana nakon ovulacije.

I dok neki ljudi mogu odrediti ovulaciju na osnovu simptoma sami, drugi nemaju pojma da njihova tijela prolaze kroz ogromne promjene samo da bi oslobodila jedno sićušno jaje. Srećom, postoji nekoliko znakova koji vam mogu pomoći da pratite ovulaciju. Prema klinici Mayo, jedan od prvih znakova na koje treba obratiti pažnju su promjene u sluzi grlića materice, kao što je povećanje čistog, vlažnog i rastezljivog iscjetka. Nakon ovulacije, sekret postaje mutniji i gušći, a možda ćete ga primijetiti manje.

Možete provjeriti i bazalnu tjelesnu temperaturu koja se lagano povećava—manje govorimo od pola stepena – nakon ovulacije. Najbolji način da pratite promjene temperature je da ga uzimate svako jutro prije ustajanja. Obavezno nabavite termometar dizajniran za mjerenje bazalne tjelesne temperature, jer će mjeriti mnogo manje korake od običnog termometra koji biste koristili za mjerenje temperature. Morat ćete to raditi nekoliko dana, ako ne i sedmica, da biste utvrdili bilo kakve obrasce. Tačnije, potražite porast temperature. Ako ovulirate, to se obično dešava dva do tri dana prije ovog povećanja. Jednom kada shvatite svoj ovulacijski prozor, možete koristiti ove informacije da odredite vrijeme kada ćete imati seks u budućnosti.

To može izgledati kao puno posla, pa ako pratite ovi simptomi su pomalo neodoljivi, razmislite o kompletu za ovulaciju bez recepta (First Response i Clear Blue možete pronaći u lokalnoj ljekarni). Ovi praktični uređaji vam omogućavaju da testirate svoj urin na porast hormona koji se javlja prije ovulacije. Neki čak prikazuju optimalne dane za trudnoću, na osnovu predviđanja kada biste mogli ovulirati.

Možete razmotriti i korištenje kalkulatora ovulacije, koji vam može pomoći da procijenite svoj plodni prozor. To ne garantuje trudnoću, niti se treba smatrati sigurnim oblikom kontrole rađanja, jer je plodni prozor za svaku osobu različit. Osim toga, može se mijenjati iz mjeseca u mjesec za istu osobu. Aplikacije za praćenje menstruacije također mogu biti od pomoći.Jeste li plodni ako imate menstruaciju? Ako imate redovne menstruacije, velika je šansa da ovulirate. Međutim, postoje slučajevi kada jajnik ne oslobađa jajnu stanicu iako imate redovno krvarenje. To se naziva anovulacijski ciklus i povezano je s abnormalnim krvarenjem iz materice. Prema Klivlendskoj klinici, otprilike jedna od 10 osoba sa jajnicima iu reproduktivnoj dobi doživi anovulaciju u nekom trenutku svog života.

S obzirom da krvarenje koje doživite tokom anovulatornog ciklusa može ličiti na menstruaciju, važno je znati opšte znakove ovulacije i redovno pratiti svoje menstrualne cikluse. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti, kao što su izostanak menstruacije ili menstruacije koje su mnogo teže ili lakše nego inače, razmislite o zakazivanju termina kod ginekologa kako biste razgovarali o vašim zabrinutostima. Ako pokušavate da zatrudnite i imate neredovne menstruacije, razmislite o razgovoru sa doktorom za neplodnost. 100Može li sperma preživjeti u krvi menstruacije?Spermatozoidi imaju podmukli način da se motaju duže nego što mislite. “Spermatozoidi mogu živjeti do pet ili šest dana u reproduktivnom traktu bez obzira da li osoba ima menstruaciju ili ne”, kaže dr. Haque. Ako nikada niste razmišljali o detaljima orgazma, neka vas ovo oduševi: Sa svakom ejakulacijom, oslobađa se do 10 miliona spermatozoida. (I, vjerovatno se podrazumijeva, ali potrebna je samo jedna sperma da bi upoznala jajnu stanicu da bi napravila bebu.)10 1010

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.