Magazin

Koliko često zaista trebate da perete svoju utehu?

0 11

Ako vaši ljubimci spavaju u vašem krevetu sa vama, veća je šansa da ćete završiti sa vanjskim napadačima u vašem krevetu. “Psi koji donose krpelje za vlasnike je vrlo stvarna i nije neuobičajena situacija,” kaže dr. Russo. “Slično, mačke izlaze van i mogu loviti i ubijati druge životinje s potencijalno opasnim infekcijama, poput tularemije, i mogu zaraziti vlasnike.”

Alergeni—posebno grinje—su najveći razlog za zabrinutost.Dok bakterije i znoj nisu vjerovatno će se nakupiti dovoljno da se razbolite, grinje sigurno mogu. Očigledno, nisu svi alergični na grinje, ali ako jeste, važnije je da redovno čistite svoje posteljine i jorganu.

“Najčešći tipovi alergena koji se nalaze u dušecima i jastuci, tješne i ćebad su grinje,” kaže za SELF Denisa E. Ferastraoaru, MD, docent medicine u oblasti alergije i imunologije i ljekar u medicinskim centrima Einstein/Montefiore i Jacobi. “Grinje su mala, mala stvorenja. Žive gdje god mi živimo jer se hrane ljuspicama naše kože.” A najčešće se nalaze u spavaćoj sobi, dodaje ona. kuća, kaže dr. Ferastraoaru.

Drugi alergeni također mogu ostati na vašoj jorgani. Ako sjedite na krevetu u vanjskoj odjeći, stvari poput polena, trave i ambrozije možete prenijeti na svoju jorganu. A ako vaš pas ili mačka trče napolju, a zatim spavaju u vašem krevetu, oni mogu uvući i ove sezonske alergene. To vam može uzrokovati probleme, u zavisnosti od toga koliko ste osjetljivi, kaže dr. Steele.

Koliko često biste tada trebali prati svoju tjehu? Općenito, trebali biste težiti da perete svoju tjesteninu jednom sedmično. Postoje neki logistički izazovi koji otežavaju ovoliko često pranje velike, glomazne jorgane, što stručnjaci obično preporučuju kako bi posteljina bila svježa i alergeni sveli na minimum.

Još jedna opcija: Stavite svoju jorganu u navlaku otpornu na alergije i perite je jednom tjedno, Ryan Steele, DO, certificirani alergolog-imunolog i docent kliničke medicine na Yale School of Medicine, kaže SELF. “Dodavanje navlake protiv alergija, koja bi se mogla nazvati i pokrivačem za grinje, dodat će dodatni sloj zaštite za zaključavanje grinja i smanjiti broj alergena,” kaže dr. Steele.

Ove navlake funkcioniraju tako što u osnovi zaključavaju grinje unutar jorgane tako da ne mogu izaći i biti udahnute, dr. Ferastraoaru objašnjava. “Tkanina je vrlo čvrsta i neće propuštati grinje i alergene grinja.” Još bolje: Ako tražite novu tjesteninu, stavite je navlaku protiv alergija prije nego što je prvi put upotrebite kako biste spriječili da grinje uđu unutra, kaže ona.

Dr. Steele preporučuje da perete posteljinu i sve navlake, uključujući navlake za jastuke i prekrivače, jednom tjedno na najtoplijoj postavci kako biste smanjili broj alergena.

Ako imate sezonske alergije, koristite sušilicu. “Mnogi ljudi vole da dobiju taj svježi miris na posteljini tako što ih suše na vanjskom konopu. To je možda odlično za miris, ali to je ogromna zamka za polen”, kaže dr. Steele. “Korišćenje sušilice pomoći će smanjiti opterećenje alergenima.”

Ako se vaše alergije pojačavaju uprkos redovnom pranju posteljine i navlake, možda ćete morati šutnuti ljubimac iz kreveta, kaže dr. Steele. To bi mogao biti težak prijelaz ako ste oboje navikli da se mazite cijelu noć, ali ćete na kraju spavati čvršće ako eliminirate sve potencijalne izvore alergena. Bez obzira ko je s tobom u krevetu, isplati se održavati stvari čistim.

Povezano:

Evo koliko često vam je *stvarnopotrebno za čišćenje kupatilaKoliko često treba da perete grudnjak? Da li je sanitarno piškiti pod tušem ili treba odmah prestati?

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.