Magazin

Kako egzokrina insuficijencija pankreasa utječe na vaše tijelo i um

0 43

Tokom vaših redovnih posjeta, vaš liječnik može naručiti analizu krvi ako osjećate simptome koji su izvan vaše norme. Ako otkriju nedostatak, mogu preporučiti uzimanje suplemenata kako bi popunili tu prazninu, kaže dr. Hart. Vaš liječnik vam može pomoći da odredite najbolju dozu za suplement i preporučiti proizvode u skladu s tim.

Možda ćete primijetiti prilično intenzivan gubitak težine.

Malapsorpcija nutrijenata također može izazvati probleme jer vam ti nutrijenti daju energiju i pomažu vašem tijelu da izvrši sve vrste bitnih funkcija. Dakle, naravno, ako ih ne dobijete dovoljno, možda ćete početi da doživljavate nenamjeran gubitak težine, kaže za SELF Nuzhat Ahmad, MD, zamjenik šefa gastroenterologije na Medicinskom fakultetu Perelman Univerziteta u Pensilvaniji. Ovo može biti zaista uznemirujuće—posebno ako težina brzo opadne i počnete osjećati slabost ili težak umor.

Opet, ovo može biti pomalo stresno ako vam se dogodi, ali postoje čvrsti dostupne opcije liječenja koje će vam pomoći da se osjećate bolje. Dr Ahmad ukazuje na terapiju zamjene enzima pankreasa (PERT). Ona kaže da je to “terapijski kamen temeljac” za egzokrinu insuficijenciju pankreasa. Lijek koji se izdaje na recept djeluje kao zamjena za nedostajuće probavne enzime u vašem tijelu, prema Klivlendskoj klinici. U suštini, uzimali biste PERT uz obroke kako biste pomogli vašem tijelu da razgradi hranu, tako da zapravo možete apsorbirati nutrijente koji su vam potrebni.

Kao rezultat toga, nadamo se da bi vaša težina trebala ponovo porasti. A ako se to ne dogodi, vaš doktor može preporučiti da jedete dijetu bogatu masnoćama u kratkom vremenskom periodu, budući da je hrana sa visokim sadržajem masti obično više kalorijska, kaže dr. Ahmad.

Vaše pražnjenje crijeva moglo bi se osjećati pokvareno.

Za ljude koji imaju neliječeni EPI, dijareja je za očekivati, kaže dr. Othman . Možda ćete primijetiti labavo, vodenasto ili često pražnjenje crijeva, a to se obično događa jer se hrana koju jedete ne probavlja pravilno i brzo prolazi kroz GI trakt. Dok je u crijevima, “bakterije fermentiraju tu nesvarenu hranu” i voda se skuplja oko nje, kaže on. Označite dijareju.

Ako nemate dijareju, vjerovatno ćete umjesto toga primijetiti masnu stolicu. (Zamislite: blijedo, masno i posebno oštro u poređenju sa vašim uobičajenim, prema Klivlendskoj klinici.) „Budući da se mast ne vari, možete vidjeti kapljice masti ili ulja u stolici,“ objašnjava dr. Othman. Možda čak i na vrhu WC šolje ostane masni trag nakon što odete, kaže on.

PERT bi trebao pomoći kod bilo kojeg od ovih problema jer pomaže vašem tijelu da razgradi nutrijente u vašoj hrani, što bi zauzvrat trebalo da reguliše vaše pražnjenje crijeva, kaže dr. Othman.

Možete osjetiti bol u stomaku iz različitih razloga.

Još jedan potencijalni neželjeni efekat lošeg varenja, prema Dr. Hartu: bol u gasovima ili neugodna nadutost. Ljudi s dijagnozom EPI također mogu razviti kronični pankreatitis, stanje u kojem probavni enzimi ostaju zarobljeni unutar gušterače umjesto da izlivaju u gornje crijevo. To može uzrokovati jak bol u stomaku, bol u gornjem dijelu trbuha koji se širi u leđa ili bol u stomaku koji se pogoršava kada jedete ili pijete alkohol.

)

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.