Magazin

Kako bezbedno depilirati vosak kod kuće, tvrde stručnjaci

0 31

Ako ste upravo tražili “kako depilirati vosak kod kuće”, nadamo se da već nemate štapić namazan vrućim voskom u jednoj ruci i telefon u drugoj ruci. Ako želite da proces ide, uh, glatko, potrebno je malo pripreme za sigurnost kože prije nego počnete cijepati.

Dok dermatolozi kažu da je najpametnije (i vjerovatno najlakše) posjetiti profesionalca za depilaciju — posebno za brazilsku depilaciju — moguće je bezbedno napraviti bilo koju vrstu voska kod kuće ako uzmete odgovarajuće mjere opreza i njegu vaše kože nakon toga. Takođe bi vam moglo biti udobnije ako želite da kontrolišete koliko bolova osećate odjednom i/ili da se osećate nelagodno kada neko drugi dodiruje određene delove vašeg tela.

U nastavku ćemo vas provesti kroz stručne preporuke za najglatkiju i najzdraviju kožu—i za smanjenje bolova (jer bez obzira ko radi depilaciju, vi ćete to osjetiti) . Evo kako depilirati vosak kod kuće kako bi proces bio što efikasniji i bezbolniji.

Depilacija voskom naspram šugariranja nasuprot brijanja | Rizici od depilacije voskom kod kuće | Kako sigurno depilirati vosak kod kuće | Kako smanjiti bol sa depilacijom voskom

Depilacija voskom naspram šugariranja naspram brijanja… Koja je razlika?

Kada pomislite na depilaciju, možda prvo pomislite na vrući vosak. „Vrući vosak je koristan jer uzrokuje ‘folikularnu dilataciju’ – toplina vrućeg voska zapravo uzrokuje da se folikul dlake (tunel ispod kože iz kojeg izlazi dlaka) proširi i postane veći,” Hysem Eldik, MD, odbor -certificirani dermatolog u Marmur Medical i docent dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku, kaže za SELF. Na ovaj način možete lakše ukloniti cijelu dlačicu u korijenu.

Hladne trakice prethodno depilirane (koje lagano zagrijete rukama prije nanošenja) i šugariranje (stara metoda uklanjanja dlačica) koji koristi “šećerni vosak” sobne temperature i bez trakica ili krpica) oba rade malo drugačije jer ove metode zarobljavaju dlačice. „Hladne voštane trake kompenzuju nedostatak toplote tako što imaju smolu u sebi. Ovo omogućava vosku da se pričvrsti za folikul dlake tako da se dlaka iščupa u korijenu”, kaže dr. Eldik. Šećerni vosak (obično napravljen samo od šećera, vode i limunovog soka) se nanosi direktno na kožu i takođe se hvata za kosu u korenu. Činjenica da se hladne trake voska i šećerni vosak koriste na sobnoj temperaturi znači i da smanjujete rizik od opekotina, dodaje on.

Međutim, hladna depilacija i šećerna depilacija možda neće biti toliko učinkoviti kao vruća depilacija, jer možda neće moći da čupaju i grublje dlačice, bez pomoći topline, što može dovesti do iritacije i uraslim dlačicama, kaže za SELF Gina Petak, licencirani estetičar i menadžer za edukaciju u Evropskom centru za vosak.

Za mnoge ljude brijanje je jednostavno lakša i udobnija opcija. „Brijanje se razlikuje od depilacije voskom jer uklanja dlačice samo ispod kože“, kaže dr. Eldik, zbog čega ćete obično ostati glatki samo jedan do tri dana nakon brijanja u odnosu na tri do četiri sedmice nakon depilacije.

Ali depilacija voskom nije nužno superiornija od brijanja, ovisno o tehnici koju koristite i koliko brzo vam dlake na tijelu rastu. „Svaki ciklus kose se razlikuje. I depilacija voskom i brijanje su efikasne metode—to je uglavnom lična preferencija“, kaže za SELF Mona Gohara, MD, certificirani dermatolog i profesor dermatologije na Yale School of Medicine.

Povratak na vrh

Koji su mogući rizici depilacije voskom kod kuće?

Iako ćete se vjerovatno suočiti s manjim rizicima ako vas depilira profesionalac, to što radite sami ima neke očigledne prednosti: naime da je privatno , jeftinije i povoljnije. Ali prije nego što uđemo u točno kako to učiniti, treba znati i neke potencijalne nedostatke.

Moguće je da nećete nanijeti tačnu količinu voska, na primjer. “Možda ćete nanijeti previše voska – što uzrokuje da traka sa voskom uhvati veće količine dlaka – i više dlaka bi moglo biti uklonjeno nego što je planirano, što je bolnije”, objašnjava Petak. “Ili ako se ukloni premalo dlačica, to može biti i bolno jer će proces trajati duže.” Također možete završiti da pređete preko područja previše puta ako ne dobijete svu kosu odjednom, što može uzrokovati više boli i iritacije.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.