Magazin

FDA se razbila na Amazonu zbog prodaje neodobrenih proizvoda za uklanjanje oznaka na koži

0 24

Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje trima kompanijama zbog prodaje neodobrenih proizvoda za oznaku kože i uklanjanje mladeža. Kompanije—Amazon, Ariella Naturals i Justified Laboratories—krše Federalni zakon o hrani, lijekovima i kozmetici (FD&C Act), prema izjavi, u kojoj se kaže „ne postoje lijekovi bez recepta koje je odobrila FDA za uklanjanje mladeža i mrlja na koži.” U pismima upozorenja upozoravaju se kompanije da bi propust da se pozabave kršenjem zakona mogao dovesti do pravnog postupka.

„Dužnost FDA je da zaštiti javno zdravlje od štetnih proizvoda koji nisu odobreni za tržište SAD-a “, rekao je advokat FDA u izjavi. “Rigorozan nadzor agencije radi na identifikaciji prijetnji javnom zdravlju i sprječavanju ovih proizvoda da stignu u naše zajednice. To uključuje slučajeve kada su online trgovci poput Amazona uključeni u međudržavnu prodaju neodobrenih lijekova.” FDA nije ocijenila dotične proizvode u pogledu sigurnosti ili djelotvornosti.

U upozorenju potrošača, FDA je rekla da proizvodi mogu potencijalno uzrokovati različite zdravstvene probleme, uključujući infekciju koja zahtijeva antibiotici, ozljede kože i ožiljci. “Zapravo, FDA je primila izvještaje o ljudima koji su razvili trajne ozljede kože i infekcije nakon upotrebe proizvoda koji se prodaju kao sredstva za uklanjanje madeža ili mrlja na koži”, navodi se u upozorenju.

Prodaja takvi proizvodi također mogu dovesti do odgođenog liječenja ozbiljnih zdravstvenih stanja. “Samodijagnoza i liječenje mladeža može dovesti do odgode dijagnoza i liječenje raka, pa čak i progresija raka”, navodi se u saopštenju. “Mateže bi trebao procijeniti zdravstveni djelatnik.”

Plus, pored identifikacije bilo kakvih kancerogenih ili prekanceroznih mjesta, dermatolog sa sertifikatom odbora može minimizirati ožiljke, kontrolisati svaki gubitak krvi , i pomažu u smanjenju rizika od infekcije kada uklone mrlju na vašoj koži, prema Američkoj akademiji dermatološke asocijacije (AAD). To nije “uradi sam” projekat i tretiranje kao takvog može dovesti do manjih problema u najboljem slučaju, a u najgorem do štetnih zdravstvenih komplikacija. Kada primijetite novo mjesto na svojoj koži, najbolje je da zakažete pregled kod zdravstvenog radnika što je prije moguće kako biste saznali najbolji način djelovanja.

Povezano:

Watermelon Glow Niacinamid Recenzija kreme za sunčanje: sjaj Recept je bio moj sveti gral ovog ljetaTretmani za tamne mrlje koji stvarno djeluju, prema dermatolozima2022Najbolji peptidni serumi i kreme koje zapravo vrijede novca u

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.