Magazin

Faith Hill govori o gubitku oca zbog demencije Lewyjevog tijela

0 50

Country zvijezda Faith Hill nedavno je rekla kako je bilo vidjeti njenog pokojnog oca kako pati od demencije. U intervjuu, objavljenom u People u četvrtak, Hill je podijelila kako joj je suprug pomogao da prebrodi teška vremena prije, za vrijeme i nakon očeve smrti u nakon duge borbe s demencijom Lewyjevog tijela koja ga je učinila neprepoznatljivim.

“Bilo je to dugo”, rekla je Hill o gubitku oca Teda Perryja zbog uobičajenog oblika progresivne demencije. “Teško je izgubiti roditelje u razmaku od samo nekoliko godina i gledati ih kako prolaze ispred tebe”, rekla je Hill 54, koja je također izgubila svoju majku Ednu u 2016. “Moj tata je imao Lewyjevu telesnu demenciju i bilo je teško gledati kako je muškarac kojeg poznajete neko koga ne prepoznajete.”

Hill kaže da dok se njen tata borio sa svojom bolešću, uveliko se oslanjala na svog muža 25 godina, kolegu kantri muzičara Tima McGrawa. “Moj tata je obožavao Tima i Tim bi ga posjećivao svakodnevno”, rekao je Hill People. McGraw je također bio glavni izvor emocionalne podrške u vrijeme kada je Hillova mama umrla prije pet godina. “Bio je tako prisutan zbog smrti oba moja roditelja”, rekao je Hill. Pevačica veruje da je zajedničko podnošenje tih izazova samo ojačalo i produbilo njenu vezu sa suprugom. “Otkrivate se kada prolazite kroz borbe, a to je samo još jedan sloj partnerstva,” objasnio je Hill.

Još jedna borba koja je pomogla da odnos para bude jači bio je McGraw-ov problem sa alkohol. “Ti demoni se uvijek vraćaju”, rekao je McGraw, koji je prestao piti prije nekoliko godina uz Hillovu podršku. „Ali uvek imate partnera koji je spreman da se bori protiv njih sa vama. Odavno smo se jedno drugom obavezali da nećemo odustati. Prelako je odustati”, rekao je. Hill je ponovio taj osjećaj uzajamne posvećenosti da pomognemo jedni drugima da prebrode teška vremena u životu. “Kada volite nekoga, obavezujete se da ćete biti tu za njega za uspone, padove, bilo kada”, dodala je. “Suočavate se s borbama.”

Demencija Lewyjevog tijela (LBD) je drugi najčešći tip progresivne demencije nakon Alchajmerove bolesti, prema Mayo klinici. Bolest je povezana s abnormalnim naslagama određene vrste proteina u mozgu, zvanih Lewyjeva tijela. Te naslage se formiraju u nervnim ćelijama unutar regiona mozga koji su u velikoj meri uključeni u misao, pamćenje, raspoloženje, kretanje i ponašanje, objašnjava Klinika Mayo, uzrokujući progresivni gubitak mentalnih i fizičkih kapaciteta.

Simptomi LBD-a uključuju vizuelne halucinacije (jedan od ranijih znakova bolesti), probleme s kretanjem (poput krutih mišića i drhtanja), pogoršanje regulacije tjelesnih funkcija koje kontrolira autonomni nervni sistem (kao što su krvni pritisak, puls, znojenje i probava), kognitivni problemi (kao što su konfuzija i gubitak pamćenja), problemi sa spavanjem, problemi sa pažnjom (poput epizoda pospanosti ili buljenja u svemir), depresija i gubitak motivacije. Iako postoji niz lijekova koji mogu pomoći u smanjenju određenih simptoma bolesti, ne postoji lijek, a ljudi umiru od LBD-a u prosjeku sedam ili osam godina nakon što se simptomi prvi put pojave, kaže klinika Mayo.

54

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.