Magazin

3 osobe s multiplom sklerozom dijele kako upravljaju svojom spastičnošću

0 21

Dijagnoza multiple skleroze može, naravno, imati ogroman utjecaj na vaš život. Možda ćete morati napraviti neke promjene u načinu života i isprobati nekoliko tretmana kako biste lakše upravljali različitim simptomima, uključujući spastičnost. Spastičnost je čest simptom MS, posebno kako bolest napreduje.

Spastičnost se može dogoditi kada nervni putevi u mozgu i kičmenoj moždini koji upravljaju mišićnom funkcijom postanu na neki način ugroženi, što je tipično MS-a Kada se to dogodi, mišići se nehotice kontrahiraju, što često dovodi do abnormalnog zatezanja, grčeva i bola, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar. Budući da spastičnost proizvodi bolne, nekontrolirane grčeve ekstremiteta (posebno nogu), obavljanje svakodnevnih zadataka poput hodanja ili čak stajanja ponekad može izgledati gotovo nemoguće, posebno tokom napada MS-a kada se simptomi pogoršavaju.

Iako ne postoji lijek za spastičnost ili MS, plan liječenja prilagođen vašim potrebama može smanjiti simptome, poboljšati pokretljivost i doprinijeti boljoj kvaliteti života. U nastavku, SELF je razgovarao sa tri osobe sa MS o tome kako spastičnost utiče na njihove živote i kako oni upravljaju simptomima.

1. “Morao sam postati svjestan pokretača, pojedinaca i okruženja koje stvaraju stresne situacije.”Autumn Grant, 29 , kojoj je dijagnosticirana MS u martu 2020, dva dana nakon što je njen posao pogodio tornado u Nashvilleu, i skoro četiri godine nakon što se suočila s nekoliko napada bolesti. Za Grant, spastičnost MS čini da njeni mišići postaju zategnuti, doživljavaju kontrakcije i osjećaj umora. Osim toga, ona se nosi s bolnom ukočenošću zglobova i bolovima u donjem dijelu leđa. „Bol, umor i spastičnost psihički iscrpljuju i mogu postati veoma frustrirajući“, kaže Grant za SELF. “Sve što želite je da se oporavite, ali osjećate se kao da ste u borbi sa svojim tijelom.”

Postoje trenuci kada se Grant osjeća toliko bespomoćno da se naljuti na nju sopstveno telo. U tim slučajevima, ona se mora podsjetiti da nije odabrala ovo, ali može izabrati svoj pogled na život, zajedno sa načinom na koji pristupa okolišnim i emocionalnim okidačima koji pogoršavaju simptome MS-a, poput spastičnosti. “Morala sam postati svjesna emocionalnih pokretača, pojedinaca i okruženja koje stvaraju stresne situacije,” objašnjava ona. Jedan primjer: „Moje tijelo ne voli hladno vrijeme i često imam više recidiva, uključujući pogoršanje spastičnosti, u zimskim mjesecima“, kaže Grant. Međutim, u ljetnim mjesecima je aktivnija i vjeruje da rutinska vježba, istezanje i kretanje pomažu u očuvanju njenog kvaliteta života.

Da bi pomogao kod spastičnosti, Grant se oslanja na lijekove, joga poze , istezanje i uzimanje kupke sa Epsom soli kako bi opustili i mišiće. Takođe je otkrila da suplementi poput magnezijuma donekle ublažavaju njene simptome. (Nedostatak magnezija može uzrokovati grčeve u mišićima ili grčeve, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD-a, a bilo je nekih istraživanja o tome kako suplementacija magnezija može utjecati na spastičnost kod ljudi sa stanjima poput MS, ali je potrebno mnogo više istraživanja.1) Grant se također zaklinje u akupresurnu prostirku koja svakodnevno pruža masažu i prijeko potrebno olakšanje.

202020202020

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.