Magazin

Evo kako toplotni osip zapravo izgleda i kako se osjeća

0 190

Ako se pitate kako da se riješite toplotnog osipa—u svoj njegovoj svrbežoj, bodljikavoj, peckavoj slavi—sasjećamo za vas. Iritirajuće stanje je jedan od glavnih nedostataka toplijeg vremena (dodajte ga na dugačku listu dosadnih ljetnih problema s kožom—gledajući vas, ujede komaraca i opekotine od sunca).

Ako ste Ako ste roditelj, možda ste više u skladu sa osipom od vrućine, kao što se često vidi kod male dece. „Iako se osip od vrućine može pojaviti u bilo kojoj dobi, češće se viđa kod beba i male djece nego kod odraslih, budući da njihove žlijezde znojnice još nisu zrele,“ Noëlle Sherber, MD, certificirani dermatolog i klinički vanredni profesor dermatologije na George Washingtonu Univerzitetski fakultet za medicinu i zdravstvene nauke, kaže SELF.

Ipak, toplotni osip se dešava i odraslima. Ovdje stručnjaci objašnjavaju šta je to, kako izgleda i, što je najvažnije, kako se riješiti toplotnog osipa i spriječiti njegovo pojavljivanje za početak.

Šta je toplotni osip? | Kako izgleda toplotni osip? | Kako se riješiti toplotnog osipa | Kako spriječiti toplotni osip | Šta ako toplotni osip ne nestane?

Šta je toplotni osip?

Kada izađete na vrućinu—posebno ako je vlaga visoka—2 do 4 miliona znojnih žlijezda po cijelom tijelu pokreću lučenje tečnosti koja isparava iz vaše kože i hladi vas, prema Međunarodnom društvu za hiperhidrozu. Većina vaših znojnih kanala su ekrine žlijezde koje pumpaju bistru tekućinu bez mirisa. (Vaše apokrine znojne žlezde, s druge strane—uglavnom se nalaze na koži pazuha i prepona—proizvode tečnost koja, pa, smrdi.)

Ponekad ovaj proces znojenja može ići u stranu , što dovodi do toplotnog osipa. „Osip se obično javlja kada ste u vrućem i vlažnom okruženju i znojne žlijezde postanu začepljene“, kaže za SELF Sonal Shah, MD, certificirani dermatolog i klinički vanredni profesor na odjelu za dermatologiju na Univerzitetu Case Western Reserve. “Normalno, kada se znoj izluči, on ide na površinu vaše kože, ali kada je blokiran, može iscuriti ispod kože gdje se zarobi, uzrokujući upalu,” objašnjava ona.

Kada se znoj zarobi ispod površine vaše kože, može se početi pojavljivati ​​toplotni osip. Toplotni osip se naziva i bodljikava vrućina i miliaria, ali se kolokvijalno može nazvati i “osip od znoja”. Bez obzira kako to nazvali, osip se može pojaviti kao odgovor na bilo koju vruću okolinu. Međutim, vježbanje na vrućini je savršena oluja za pretjerano znojenje koje može uzrokovati osip od vrućine, kaže dr. Shah. „Kada radite puno fizičke aktivnosti, zaista radite na znojnim žlezdama“, kaže ona. „Osim toga, sportski grudnjaci ili atletske helanke obično nisu napravljene od materijala koji najviše propušta zrak.“

Osip od vrućine se često dešava kada ste napolju po vrućem vremenu, ali može uticati na vas kada I unutra su. Sve dok se znojite i nešto (kao što je uska odjeća ili ste umotani u ćebad u krevetu) sprečava da se znoj pravilno ispusti na površinu kože i ispari, može doći do toplotnog osipa. „Vruće i vlažno vrijeme predstavlja rizik za pojavu toplotnog osipa, ali ne zaboravite da se to može dogoditi i ako se znojite noću u svom krevetu,“ Alyx Cali Rosen Aigen, MD, certificirani dermatolog sa Univerziteta u Zdravstveni sistem Miamija, govori SEBI.

Povratak na vrh

Kako izgleda toplotni osip?

Osip od vrućine ima karakterističan izgled, ali kada pokušavate da utvrdite da li ga imate ili ne, važno je razmisliti i o okolnostima kožnog osipa, kaže dr. Aigen. Na primjer, da li ste provodili puno vremena napolju po neuobičajeno vrućem danu? Jeste li išli u kamp za obuku na otvorenom na žarkom suncu? Jeste li se probudili mokri od znoja u krevetu? Dobio si sliku. Ovo je ono što treba tražiti kod toplotnog osipa:

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.