Magazin

Evo kako da se brinete o novom pirsingu uha

0 540

Jeste li vlasnik novog sjajnog pirsinga za uši? Congrats! Sada je vrijeme za vaš najvažniji zadatak nakon bušenja rupa: naknadna njega pirsinga. Vaš novi nakit vam može izgledati cool, ali vaše tijelo to vidi malo drugačije: bušenje ušiju je u suštini povreda. „Vaše uho ima slojeve kože, a ispod toga u ušnim resicama je samo masnoća, au gornjem uhu je samo hrskavica, tako da probijate to tkivo,“ Michele Farber, MD, certificirani dermatolog u Schweiger Dermatology Grupa u Philadelphiji i klinički asistent na dermatološkom odjelu u medicinskom centru Mount Sinai u New Yorku, kaže SELF-u.

U suštini, stvarate mali posjekotinu na uhu i koži, koja se mora regenerirati oko vaše nove naušnice—zbog čega ćete morati dobro paziti na to područje kako biste pomogli da zacijeli. Bilo da ste prvi put odlučili da probušite režnjeve ili ste dodali drugu, treću ili čak četvrtu rupu, znajte da različiti pirsingi u ušima zarastaju različitom brzinom (više o tačnom vremenu kasnije). Ali bez obzira na to koliko dugo proces traje, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti da spriječite dalju iritaciju i potencijalnu infekciju.

Evo šta su nam stručnjaci rekli o tome kako pravilno tretirati to područje, čime očekujte tokom procesa zarastanja, a šta učiniti ako pokazujete znakove infekcije pirsinga uha.

Koliko je potrebno da pirsing u ušima zacijeli? | Savjeti za njegu nakon bušenja ušiju | Alergijske reakcije na bušenje ušiju | Infekcije pirsinga uha | Kako ćete znati kada je vaš pirsing zacijelio?

Koliko je obično potrebno da pirsing u ušima zacijeli?

Period zarastanja zavisi od područja pirsinga. “Za pirsing na ušnoj resici, većina zarastanja se odvija u roku od šest sedmica, a tada se početna naušnica može zamijeniti drugim komadom nakita bez nikla”, Sarah Lacy, RN, viši menadžer istraživanja i inovacija pirsinga u kompaniji pirsing studio Rowan, kaže SELF. (Početna naušnica je obično osnovna naušnica koja je prva naušnica koju nosite uz novi pirsing, objašnjava Lacy. Pierceri obično koriste startne naušnice koje ne sadrže nikal kako bi smanjile mogućnost alergijske reakcije.)

Za pirsing hrskavice (bilo gdje izvan režnja), „većina površinskog zacjeljivanja se dešava u prvim sedmicama ili tako nešto; međutim, dubljem dijelu pirsinga i dalje je potrebna puna godina da zacijeli,” kaže Lacy. Zato stručnjaci općenito preporučuju da početnu minđušu držite u pirsingu hrskavice najmanje sedmica prije nego što je zamijenite za drugu (opet, idealno bez nikla) ​​minđušu. Ako ga izvadite ranije od toga, čak i na nekoliko sati, rizikujete da se pirsing počne zatvarati, kaže Lacy. S tim u vezi, i za pirsing u režnju i hrskavici, pazite da uvijek držite naušnicu u uhu barem prve godine kako biste spriječili da se rupa zatvori, savjetuje Lacy.

Povratak na vrh

Kako treba da brinete o svom bušenju uha dok zaceli?

Tokom početnih faza zarastanja— prvih 6 sedmica za pirsing režnja i 12 sedmica za pirsing hrskavice—stručnjaci kažu da treba slijediti dolje navedene korake kako bi područje bilo čisto i bez infekcija.

Operite područje svakodnevno.

Prve stvari: Morate oprati ruke sapunom i vodom svaki put prije nego što dodirnete uho ili pirsing za uši. izbjegavajte dodavanje potencijalno štetnih bakterija u to područje, kaže dr. Farber. Ona preporučuje da perete pirsing za uši i područje oko njega jednom dnevno tokom čitavog 6- ili 12-nedeljnog procesa zarastanja blagim antibakterijskim sapunom (mi volimo Dial Antibacterial Tečni sapun za ruke, 2 USD, Amazon) i topla voda (u redu je ovo raditi pod tušem). Nakon pranja, osušite područje čistom maramicom ili papirnim ubrusom.

Držite loše bakterije dalje.

Osim svakodnevnog čišćenja sapunom i vodom , također ćete htjeti dodatno čistiti područje 2 do 3 puta dnevno prvih 6 ili 12 sedmica (opet, ovisno o tome da li se radi o pirsingu ušne resice ili hrskavice ) korištenjem antibakterijske otopine kako biste smanjili šanse za infekciju. Možete koristiti pamučni štapić namočen u malo alkohola da očistite područje, kaže za SELF Mona Gohara, MD, certificirani dermatolog i profesor dermatologije na Yale School of Medicine. Ali važno je napomenuti da alkohol može biti prilično jak, posebno ako imate osjetljivu kožu. “Alkohol, iako odličan u privremenom ubijanju mikroba na površini, jako isušuje kožu kada se koristi više puta, što može uzrokovati iritaciju i odgoditi zacjeljivanje,” kaže Lacy, koja daje isto upozorenje o vodikovom peroksidu.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.