Magazin

Bolnica u Memphisu upravo je primila prvu djecu oboljelu od raka iz Ukrajine

0 40

Kako se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, zdravstveni sistem ove druge nacije se razumljivo bori da ostane adekvatno popunjen, da održi vitalne zalihe i da osigura sigurnost pacijenata. Srećom, neki od najugroženijih pacijenata u Ukrajini pronašli su sigurnost u SAD-u ove sedmice. Četvoro ukrajinske djece oboljele od raka stiglo je u srijedu u Dječju istraživačku bolnicu St. Jude u Memphisu. Djeca su sa svojim porodicama putovala iz Krakova u Poljskoj u medicinskom transportnom avionu kojim upravlja američka vlada. Neka od djece, uzrasta od jedne do osam godina, držala su svoje plišane igračke kada su stigla.

Od marta 15, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je 24 napade na zdravstvene ustanove u Ukrajini između februara i mart . Ovo je nažalost rezultiralo smrtnim slučajevima i 24 povredama. SZO je javno osudio ovu okrutnost. “Napadi na zdravstvenu zaštitu su kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ali uznemirujuće uobičajena taktika rata – uništavaju kritičnu infrastrukturu, ali još gore, uništavaju nadu”, rekao je Jarno Habicht, MD, predstavnik SZO u Ukrajini. “Oni uskraćuju brigu već ugroženim ljudima, što je često razlika između života i smrti. Zdravstvena zaštita nije — i nikada ne bi trebala biti — meta.“

Prema izjavi iz Dječije istraživačke bolnice St. Jude, to je prva bolnica u SAD koja prima pacijente iz Ukrajina. Porodice će također biti smještene u obližnje stanove jer mladi pacijenti nastavljaju liječenje raka u Dječjoj istraživačkoj bolnici St. Jude; takođe će dobiti psihosocijalnu terapiju zasnovanu na traumi. Bolnica također trenutno izrađuje školski program za djecu i braću i sestre koja su im se pridružila. „Rad Dječije istraživačke bolnice St. Jude u Ukrajini odražava stalnu posvećenost bolnice da osigura djeci s rakom pristup nezi koja im spašava živote, bez obzira gdje žive,“ izjavio je predsjednik St. Jude i izvršni direktor James R. Downing, dr.med. izjava. “Naše obećanje djeci sa katastrofalnim bolestima proteže se širom svijeta, i čast nam je da igramo ulogu u pomoći ovim porodicama da se presele na sigurno kako bi nastavile liječenje svoje djece,” rekao je dr. Downing. Napori bolnice dio su šireg programa St. Jude Global, koji je zamišljen da poveća šanse za preživljavanje djece koja se bore protiv raka i drugih ozbiljnih bolesti širom svijeta.

Najnovije bolnice humanitarni program, SAFER Ukraine (Supporting Action for Emergency Response), radi u suradnji s Fundacja Herosi u Poljskoj, Tabletochki Charity Foundation u Ukrajini i mrežom drugih fondacija i međunarodnih organizacija, na brzom i sigurnom premještanju djece oboljele od raka iz krize zonu i da im se omogući pristup medicinskoj nezi koja im je tako neophodna. “Dok smo svjedoci kako očajnički bolesna djeca u strahu bježe iz svojih domovina, hvataju ruke svojih majki i nose svoje bolesti sa sobom, obnavljamo svoj zavjet da ćemo prigrliti i zaštititi živote ove bespomoćne djece, punom snagom naše medicinske stručnosti i nepopustljivo suosjećanje naših srca,” rekla je Marlo Thomas, direktorica Nacionalnog Outreach-a St. Jude. Inicijativa je do sada pomogla više od 37 pacijenata.

Povezano:

Ovdje možete donirati za pomoć UkrajiniBolnice u Ukrajini uskoro bi mogle ostati bez zaliha kisikaEvo kako možete pomoći LGBTQ+ i crnim ukrajinskim izbjeglicama

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.