Magazin

Besplatne N95 maske su dostupne u ovim ljekarnama

0 18

Sedmicu nakon što je Bijela kuća objavila plan da obezbijedi 300 miliona besplatnih N13 maske ljudima u SAD, roba je stigla.

Nehirurške maske, koje dolaze iz Nacionalne strateške zalihe Sjedinjenih Država i koje bi trebalo da budu distribuirane preko lokalnih apoteka širom zemlje, navodno su već počele da stižu u prodavnice. „Prošle nedelje su maske počele da se isporučuju i stižu u apoteke i prodavnice u okolini zemlja”, rekao je zvaničnik Bijele kuće za CNN.

Prve maske stigle na Srednji zapad. Do sada su besplatne N95 maske navodno stigle u Meijer prodavnice u Mičigenu, Ohaju, Indijani, Illinoisu, Kentakiju i Viskonsinu, kao iu prodavnicama Hy-Vee u Iowa, Illinois, Minnesota, Missouri, Kansans, Južna Dakota, Wisconsin i Nebraska. Očekuje se da će i južne države ove sedmice dobiti maske. Očekuje se da će više pošiljki stići u Southeastern Grocers kasnije ove sedmice, uključujući apoteke Fresco y Más, Harveys Supermarket i Winn-Dixie, navodi CNN.

“Očekujemo da će se tokom cijele sedmice broj trgovina i N95 koji dolaze značajno povećati, “, rekao je zvaničnik administracije za CNN. To će uključivati ​​pružanje besplatnih maski trgovinama CVS i Walgreens širom zemlje, a potonji lanac očekuje da će maske početi primati ove sedmice, prema CNN-u. Domovi zdravlja u zajednici su također dio plana uvođenja. „Za sada je program ograničen na 300 zdravstvene centre u zajednici kako bi se osiguralo da je razrađena logistika prijema, skladištenja i distribucije maski“, Amy Simmons Farber , portparol Nacionalne asocijacije zdravstvenih centara u zajednici, rekao je za CNN. “Naše razumijevanje je da će program biti proširen kako bi uključio više zdravstvenih centara kao dio napora Bajdenove administracije da osigura da zajednice kojima je nedovoljno usluge imaju jednak pristup alatima javnog zdravlja.”

Pošiljke maski stižu ni trenutak prerano. Broj oboljelih od Omikrona možda opada u mnogim dijelovima zemlje, ali to ne znači da je porast gotov – stotine hiljada novih slučajeva COVID-a i dalje se prijavljuju dnevno. Ranije ovog mjeseca zdravstveni stručnjaci su počeli da preporučuju N95 kao najbolju masku za blokiranje čestica koronavirusa u odnosu na inferiorne platnene maske, kako je izvijestio SELF. Protiv vrlo zarazne varijante omikrona, “platnene maske su nešto više od ukrasa za lice”, rekla je za novinsku agenciju medicinska analitičarka CNN-a Leana Wen, MD. Maska od tkanine (ili, još bolje, hirurška maska) je bolja nego ništa, ali prošle sedmice Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) službeno su ažurirali svoje smjernice kako bi potvrdili nehirurški N95 maske nude „najviši nivo zaštite“.

N95 je bilo teško pronaći u proteklih nekoliko mjeseci, uz izvještaje o lažnim maskama i pretjeranim cijene koje komplikuju porast potražnje. Besplatne N95 maske su pokušaj da se ljudi širom zemlje dobiju više zaštitnih maski. Čim maske stignu na lokaciju u vašoj blizini, imaćete pravo da dobijete tri besplatne N95 maske (iako je, kako je SELF ranije objavljeno, plan distribucije trenutno ne uključuje maske za djecu).

Povezano:

6 jednostavnih savjeta kako da vaše N95 maske bolje pristaju Najbolje N95 maske za lice— I gdje ih zapravo možete kupitiKako spriječiti—i liječiti—tu dosadnu masku akne300

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.