Magazin

Alergijska astma je mnogo češća nego što mislite

0 45

Da postoji takva stvar kao što je mapa astme, prošli biste pored stvari poput stresa, dima i ekstremnih vremenskih prilika i uputili se pravo na raskrsnicu alergija i astme kako biste pronašli alergijsku astmu. To je zato što (kao što naziv implicira) ovu vrstu astme izazivaju alergeni poput polena, grinja, ambrozije, peruti kućnih ljubimaca, buđi, čak i žohara (da, zaista). Od 20 više od milion ljudi u Sjedinjenim Državama sa astmom, oko 60% njih ima alergijsku astmu, što je čini najčešćim tipom astme, prema Asthma & Allergy Foundation of America.

Ali kako znate da li je krivac za vaše stalno šmrcanje i kijanje alergija ili alergijska astma?

“Alergije su samo vaš imunološki sistem pretjerano reaguje na nešto što ne bi trebalo,” kaže za SELF Panagis Galiatsatos, MD, doktor pluća i docent na odjelu za plućnu medicinu i intenzivnu njegu na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins. Ako ste alergični na nešto, „udahnete, malo kišete i nastavite dalje. Ali ako se dogodi u plućima, nazivamo je atopijskom astmom – službenim nazivom za alergijsku astmu.”

Šta uzrokuje alergijsku astmu?

S bilo kojom vrstom astme, disajni putevi koji se protežu od nosa i usta do pluća ponekad mogu djelovati neuredno, prema National Heart, Lung, and Blood Institut. Kao odgovor na okidač, mogu se upaliti, uzrokujući oticanje zbog čega se okolni mišići stežu i ograničavaju vaš unos zraka. Dok se to dešava, vaši disajni putevi pojačavaju proizvodnju sluzi, a to disanje čini još većom borbom.

Ako imate alergijsku astmu—koju se ponekad naziva astma izazvana alergijom—alergeni su krivac . Oni izazivaju simptome astme jer vaš imunološki sistem misli da su štetni. Kao odgovor, oslobađa supstancu zvanu imunoglobulin E (ili IgE). Previše IgE može izazvati upalu disajnih puteva u vašim plućima. Ovo vam može otežati disanje i uzrokovati napad astme, prema Američkoj fondaciji za astmu i alergije.

Astmu može izazvati mnogo stvari—vježbanje, zagađenje, razni iritanti na poslu—ali alergije su najčešće. Studija 75 objavljena u Annals of Allergy, Asthma & Immunology pokazala je da 75% odraslih osoba s astmom u dobi od do 40 imaju barem jednu alergiju.1

Alergijska astma obično počinje u djetinjstvu.2 Osobe s ovom vrstom astme imaju tendenciju da imaju porodičnu anamnezu alergija i napada astme kojima često prethodi peludna groznica, a mogu imati i kožna oboljenja urtikarija3 (crvene mrlje koje svrbe ili koprivnjača) ili ekcem4 (crvene mrlje koje svrbe i perutaju se kože).

2014Koji su najčešći simptomi i okidači alergijske astme?

Simptomi astme izazvane alergijom su kao i kod bilo koje druge vrste astme, tako da možete osjetiti poteškoće s disanjem, stezanje u grudima, piskanje i kašalj. Ako imate peludnu groznicu ili kožne alergije, također možete osjetiti svrab ili ljuštenje kože, curenje iz nosa, suzenje očiju ili začepljenost, prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju.

7575

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.