Magazin

3 stvari koje treba uraditi kada se ponovo razbolite od COVID-a

0 6

Osim ako niste jedan od rijetkih sretnika koji je u potpunosti izbjegao COVID od početka pandemije, vjerojatno ste barem jednom bili zaraženi koronavirusom, SARS-CoV-2.

Povećana zaraznost XBB.1.5 – najnovije podvarijante omikrona koja značajno potiče nove infekcije – jasno je stavila do znanja da, čak i ako ste imali COVID ili ste bili potpuno vakcinisani i pojačani, postoji šansa da ćete se uvijek iznova razboljeti od virusa. Ovisno o varijanti s kojom ste bili zaraženi u prošlosti, nova varijanta bi potencijalno mogla izbjeći uspostavljena antitijela, ili vas čak malo jače pogoditi. Povrh toga, velika većina ljudi više ne prakticira mjere predostrožnosti koje su se nekada naširoko koristile za suzbijanje širenja COVID-a. Rezultat: Virus je još uvijek posvuda, pa je važno ozbiljno shvatiti mogućnost ponovne infekcije.

Međutim, uprkos tome što živimo u onome što se čini kao beskrajna, neoprostiva pandemija, mi smo (konačno) postajem bolji u suočavanju s COVID-om. Do sada ste vjerovatno svjesni da cijepljenje i pojačavanje, uzimanje redovnih testova kod kuće, izolacija nakon izlaganja, započinjanje tretmana kao što je Paxlovid ako im imate pristup i nošenje visokokvalitetne maske mogu pomoći da zadržite vas i vaše bezbedno u zajednici—ali postoje jednostavni koraci koje ne treba zaboraviti i koje treba da preduzmete da biste zaštitili svoje zdravlje ako se razbolite (bilo da je to prvi put ili ste na putu do drugog kruga).

Evo tri stvari na kojima ne želite štedjeti ako ste bolesni od COVID-a.

Ne podcjenjujte važnost sna. Stalno to čujete, ali dovoljno kvalitetnog sna je ključno kada je u pitanju zdravlje. Istraživanja pokazuju da nedostatak kvalitetnog sna može povećati vaše šanse da se zarazite štetnim patogenom, a može i produžiti oporavak ako i kada se razbolite.

Shanina Knighton, PhD, RN, CIC, vanredni profesor istraživanja na Univerzitetu Case Western Reserve i izvršni direktor u Udruženju za profesionalce u kontroli infekcija, kaže SELF-u da je san jedan ključni faktor u održavanju vaš imuni sistem u vrhunskoj formi. Spavanje pomaže vašem tijelu da proizvodi citokine, koji su zaštitni proteini u vašem tijelu koji se bore protiv infekcija poput prehlade, gripe ili COVID-a, uključujući upalu koju ove bolesti mogu izazvati. Kada ste lišeni sna, vaše tijelo ispumpava manje protuupalnih citokina koji su potrebni da bi se spriječile infekcije i pomoglo vašem tijelu da se izliječi, kaže dr. Knighton.

Većini odraslih osoba treba oko sedam do devet sati sna tokom noći kako bi optimalno podržali svoje cjelokupno zdravlje, uključujući i imunološki sistem. Naravno, kada ste bolesni, ponekad vaši simptomi – curenje iz nosa ili kašalj, groznica i bolovi u tijelu – mogu onemogućiti dobar san, zbog čega je toliko važno da uzmete bolovanje, ako možete, kada ne osećam se tako vruće. Ako ne možete da poletite – što je, budimo realni, mnogima nedostižno – pokušajte da se vratite rano uveče ili se duboko odmorite (čak i ako ne možete da zadremate, opuštanje će biti regenerativno) . “Jedini način da se oporavite je da zaista spavate kada možete”, kaže dr. Knighton.

Ostanite hidrirani—ozbiljno.Vaša sluzokoža—poznata kao sluzokoža, ili žljeb koji oblaže sve Vaši organi i telesni kanali—ima veoma važan posao u održavanju zdravlja. Djeluje kao barijera protiv patogena, poput SARS-CoV-2, hvatajući ih u ljepljivu tekućinu i izbacujući ih iz vašeg tijela kašljanjem, kijanjem i postnazalnim kapanjem. „Želiš da izbaciš te loše stvari iz svog tela. a to ne možete učiniti ako nemate dovoljno vode,” kaže dr. Knighton.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.