Magazin

10 koraka koji mogu pomoći da vam život sa spastičnošću bude malo lakši

0 12

Fizioterapeut može pomoći ljudima sa spastičnošću razvijanjem programa istezanja i jačanja dizajniranih da ciljaju određene mišićne grupe, Chris Venus, PT, NCS, certificirani neurološki klinički specijalista na Medicinskom centru Univerziteta u Pittsburghu (UPMC) , kaže SELF.

“Istezanje privremeno smanjuje količinu spastičnosti na određenom zglobu uda,” kaže on. Osim toga, jačanje mišića koji rade u suprotnosti sa grčevima mišića može pomoći da se „nadjačaju“ efekti spastičnosti.

Dr. Diaz dodaje da se pasivno ili ručno istezanje – što znači primjena vanjske sile na mišić koji želite istegnuti – može preporučiti kada postoji značajna slabost mišića.

Elektroterapija se također može koristiti za pomoć smanjiti ukočenost mišića i bol. Funkcionalna električna stimulacija (FES) i transkutana električna stimulacija nerava (TENS) se obično koriste u fizikalnoj terapiji za liječenje spastičnosti, kaže dr. Diaz. Prema studiji objavljenoj u Journal of Spinal Cord Medicine, upravo jedna sesija FES-a ili TENS-a može pomoći u smanjenju simptoma spastičnosti oko četiri sata.2

Konačno, tehnike kao što su masaža ledom, ledene kupke i rashladni sprejevi mogu pomoći u ublažavanju spastičnih mišića, makar samo u kratkom roku.3 Druga tehnika koja se koristi u fizikalnoj terapiji za spastičnost je hidroterapija. Prema dr. Diazu, antigravitacijski efekat vode pruža podršku i pomaže u olakšavanju pokreta mišića.

3. Radna terapija vam može pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka.

OK, tako da znamo da fizikalna terapija može pomoći u smanjenju ukočenosti mišića, nelagode i poboljšati opseg pokreta. Radna terapija nadopunjuje sve te prednosti, kaže dr. Diaz, s fokusom na fine motoričke vještine potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija kao što su jelo, oblačenje, kupanje, odlazak u kupaonicu, kućni poslovi, igranje Wordlea (samo mi? ), i odlazak na posao.

“Radni terapeut će procijeniti kako spastičnost utiče na funkcionalne sposobnosti osobe i razviti individualizirani plan za poboljšanje funkcije,” objašnjava dr. Diaz. Ovo može uključivati ​​jedno ili više od sljedećeg:

Vježbanje pokreta uključenih u svakodnevno zadaciPonovno učenje zadataka izvođenja kako bi se izbjegli spastični pokretiPrilagođavanje kućnog ili radnog okruženja radi lakšeg obavljanja zadatakaPreporuka pomoćnih uređajaBavljenje logopedskom terapijom4. Udlage, livenje i podupiranje za podršku su takođe opcije.

Udlage, gipsi i proteze su uređaji koji su dizajnirani da pomognu u kontroli pokreta tijela, mijenjaju oblik tjelesnog tkiva i poboljšavaju opseg pokreta i fleksibilnost.

Ortoze i udlage su kruti ili polukruti uređaji koji pružaju potporu ili ograničavaju kretanje.

Udlage mogu pomoći u podršci slabim mišićima i održavanju ekstremiteta u normalnom položaju kako bi se spriječila kontraktura, što je zatezanje mišića, tetiva, zglobova ili drugih tkiva.

Proteze i gipsi mogu pomoći u održavanju, a ponekad i poboljšanju fleksibilnosti i opsega pokreta u slučajevima povećane spastičnosti. Međutim, kaže Venus, oni moraju biti kombinovani sa odgovarajućim programom istezanja da bi bili efikasni. Prema dr. Diazu, serijski gipsi—u osnovi gipsi koji tjeraju mišić u istegnuti položaj—mogu se koristiti za produženje i ispravljanje kontraktovanih mišića, što može poboljšati raspon pokreta u zglobu koji je već kontrahiran.

Sve ove sprave treba da izmjeri i ugradi vaš terapeut za najbolji učinak, kaže Venus, jer loša proteza zapravo može imati suprotan efekat i povećati spastičnost.

5. Ostati aktivan je velika stvar kada je u pitanju držanje spastičnosti pod kontrolom.

Redovna vježba je neophodna za fizičko i mentalno zdravlje, i ključno je uključiti se u prave aktivnosti koje dopunjuju vaš cjelokupni plan liječenja spastičnosti i dijagnozu. Zato je važno blisko sarađivati ​​sa svojim doktorom kako biste osmislili rutinu vježbanja izvan vašeg redovnog programa fizikalne i radne terapije. Samo znajte da ne morate trenirati za maraton da biste iskoristili prednosti redovnog vježbanja, to bi moglo biti jednostavno kao vježbanje nekih nježnih joga pokreta.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.