Magazin

Upoznajte Daxxify, novu alternativu za botoks koju je upravo odobrila FDA

0 21

Proteklih 20 godina, botoks je bio tretman za smanjenje bora za milione ljudi koji žele da minimiziraju fine linije oko čela, očiju, jagodica, ti to nazovi. Postoje tri slične injekcije – Dysport, Xeomin i Jeuveau – ali nijedan od ovih lijekova, poznatih kao neuromodulatori, nije bio u stanju da se takmiči s popularnošću Botoxa.

Sada, neki dermatolozi kažu novi lijek za injekcije pod nazivom Daxxify, koji je nedavno odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), mogao bi to promijeniti. To je uglavnom zato što se očekuje da će njegovi efekti smanjenja bora trajati duže od ostalih neuromodulatora na tržištu (uključujući botoks, čiji efekti obično traju tri do četiri mjeseca). Suština: Umjesto zakazivanja injekcija tri ili četiri puta godišnje radi održavanja, ljudima koji se odluče za Daxxify možda će trebati samo dva tretmana godišnje, ovisno o njihovim ličnim rezultatima.

U trećoj kliničkoj fazi ispitivanja, istraživači su testirali Daxxify, koju je napravila farmaceutska kompanija Revance Therapeutics, na skoro 2,700 ljudi. Otkrili su da je otprilike 98% ovih učesnika doživjelo značajno smanjenje bora u roku od četiri sedmice nakon što su primili injekciju Daxxify. Efekti su se javili brzo, obično u roku od dva dana nakon tretmana, i trajali su u prosjeku šest mjeseci. Za mali procenat ljudi, rezultati su trajali do devet meseci.

Evo šta treba da znate o Daxxify-u, uključujući kako funkcioniše, moguće nedostatke i koliko se očekuje da košta.

Kako Daxxify tačno radi?Kao i Botox, kada se Daxxify ubrizgava u lice, on isporučuje botulinum toksin u blokiraju određene živčane signale u interakciji s ciljanim mišićima lica. To znači da se mišići privremeno ne mogu pomicati ili kontrahirati, opuštajući bore i fine linije u tom procesu. Iako mišići neće funkcionisati kao što obično rade, oni zapravo nisu paralizirani, kaže za SELF George Bitar, MD, FACS, certificirani plastični hirurg u Washingtonu, DC.

Osim što ima dugotrajnije efekte u poređenju sa drugim neuromodulatorima, Daxxify formula koristi peptide, koji su kratki lanci jedinjenja zvanih aminokiseline; ovo ga čini jedinim neuromodulatorom koji ne sadrži humani serumski albumin (protein koji se nalazi u ljudskoj krvi) ili komponente na bazi životinja, kaže glasnogovornik Revancea SELF.

Dostupni neuromodulatori se također često koriste za ublažavanje određenih zdravstvenih problema, uključujući migrenu, bol u čeljusti povezan sa TMZ-om i hiperhidrozu (pretjerano znojenje). Za sada, Daxxify je dobio samo odobrenje FDA za kozmetičke tretmane, ali dr. Bitar očekuje da bi se mogao koristiti u slične svrhe koje nisu dozvoljene. „Koristio bih Daxxify za iste stvari koje sam koristio Botox i Dysport zadnjih 20 godina“, kaže on. Međutim, nejasno je da li će rezultati Daxxifyja trajati duže zbog nekozmetičkih problema.

Koje su moguće nedostatke Daxxifyja? Da bi lijek dobio odobrenje FDA, mora se smatrati sigurnim i djelotvornim. Međutim, slično kao i kod drugih neuromodulatora, možete osjetiti potencijalne nuspojave—kao što su glavobolja, bol i otok na mjestu injekcije, spušteni kapci i asimetrija lica—nakon primanja injekcije Daxxify.

20

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.