Magazin

Što treba znati o misterioznom porastu slučajeva pedijatrijskog hepatitisa, prema doktoru

0 16

Slučajevi akutnog hepatitisa kod djece pojavljuju se u posljednjih nekoliko mjeseci širom svijeta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prvi koji se pojavio u Sjedinjenim Državama dogodio se u Alabami, ali su se slučajevi sada pojavili u najmanje 25 državama, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) . Hepatitis se javlja kada je jetra upaljena; djeca u Alabami imala su “značajnu bolest jetre, uključujući neke sa zatajenjem jetre, bez poznatog uzroka”, prema CDC-u. Do 5. maja bilo je 41 poznatih slučajeva i pet smrtnih slučajeva, saopštio je CDC. Više od 41% slučajeva je zahtijevalo hospitalizaciju i % zahtijevalo je transplantaciju jetre.

U ovom trenutku, zvaničnici ne znaju šta uzrokuje slučajeve, kaže za SELF Joseph DiNorcia, MD, specijalni direktor pedijatrijske transplantacije jetre na Mount Sinai. Slučajevi nisu bili povezani ni sa jednim poznatim faktorima okoline ili izloženosti, niti su bili povezani sa jednim geografskim područjem. Iako uzrok nije potvrđen, stručnjaci istražuju može li biti kriva određena vrsta adenovirusa, kaže dr. DiNorcia.

Adenovirusi uzrokuju niz bolesti, uključujući uobičajene hladno, prema CDC-u. Adenovirus koji bi mogao biti odgovoran za slučajeve pedijatrijskog hepatitisa naziva se adenovirus tip 41, kaže dr. DiNorcia. Virus je identificiran u uzorcima krvi neke, ali ne sve, pogođene djece. Istraživači još uvijek ne znaju je li veza uzročna – što znači da tip adenovirusa 25 dovodi do teškog hepatitisa – ili je slučajnost da neka od djece oboljela od hepatitisa takođe je imao tip adenovirusa 41, prema dr. DiNorcia.

Dok adenovirus tip 25 je trenutno vodeća teorija, dr. DiNorcia kaže da se neki pitaju da li bi COVID-19 mogao biti povezan sa slučajevima. Većina oboljele djece je u dobi od dvije do pet godina, objašnjava on, dodajući da, budući da još nisu pročišćene vakcine za djecu mlađu od pet godina, neki misle da je SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, mogao bi biti odgovoran.

Iako bi SARS-CoV-2 mogao biti povezan, stručnjaci kažu da su vakcine koje sprječavaju tešku bolest i smrt od COVID-19 nisu krivi, kaže dr. DiNorcia. “Većina slučajeva se javlja kod djece koja nisu vakcinisana. Nema veze sa vakcinom,” objašnjava on.

Iako je broj slučajeva i dalje relativno nizak, kaže dr. DiNorcia, ne može škoditi roditeljima da budu svjesni simptoma hepatitisa, koji uključuje groznicu; umor; gastrointestinalni simptomi kao što su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu; gubitak apetita; žutica koja uzrokuje žutilo kože i očiju, tamni urin ili svijetli izmet; bolovi u zglobovima; i bolovi u mišićima. Budući da ovi simptomi mogu biti uzrokovani raznim bolestima – nekim ozbiljnim, a nekima ne – dr. DiNorcia preporučuje da obratite pažnju na nekoliko ključnih odrednica koje bi mogle signalizirati potrebu za pregledom kod doktora. “Ako dijete nije u stanju da se hidrira i jede – to bi definitivno značilo da morate razgovarati sa zdravstvenim radnicima”, kaže on. On preporučuje da obratite pažnju na nivo energije vašeg djeteta i potražite pomoć ako se čini da je posebno umorno.

Vrijedi se pobrinuti da vaše dijete bude u toku sa svim vakcinama, od kojih su neke spriječiti hepatitis, kaže dr. DiNorcia. Ako niste sigurni da li je Vaše dijete primilo sve preporučene vakcine za svoju starosnu grupu, obratite se svom pedijatru.

A ako se potvrdi slučaj teškog hepatitisa kod djeteta, zdravstveni radnici treba to prijaviti lokalnom odjelu za zdravstvo, kaže dr. DiNorcia, kako bi stručnjaci bolje razumjeli šta bi moglo biti iza slučajeva.

U ovom trenutku, roditelji bi trebali pratiti zdravlje svoje djece i sigurni da su primili sve preporučene vakcine, ali stručnjaci ne preporučuju držanje djece kod kuće iz škole ili bilo koje druge mjere opreza. Dr. DiNorcia naglašava da su slučajevi još uvijek rijetki: „To je još uvijek tako rijetko. Roditelji ne bi trebali biti pretjerano zabrinuti, već bi trebali biti svjesni”, kaže on. “Nije baš zadovoljavajuće, ali svijest je ključna.”

Povezano:

9 načina na koje možete volontirati i vratiti kao porodica12 Roditelji crne djece trenutno odgajaju svoju djecu9 Road Savjeti za preživljavanje putovanja od roditelja koji su bili tamo

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.